Antioxidanty sú látky, ktoré bojujú proti voľným radikálom v tele a chránia bunky pred nepriaznivým účinkom oxidačných procesov. Niektoré antioxidanty si dokáže telo vyrobiť samo, avšak odporúča sa dopĺňať ich z potravy alebo prostredníctvom výživových doplnkov. Čo presne si môžete predstaviť pod pojmom antioxidanty, kde ich nájdete a aké sú ich prínosy si prečítate nižšie.

Antioxidanty

Čo sú antioxidanty?

Antioxidanty sú molekuly, ktoré chránia organizmus pred voľnými radikálmi. Voľné radikály sú zlúčeniny, ktoré môžu spôsobiť rôzne poškodenia ak je ich hladina v tele príliš vysoká. Voľné radikály sú spojené s mnohými chorobami ako je cukrovka, rakovina či srdcové choroby. Našťastie má ľudské telo vlastnú antioxidačnú obranu aby udržalo voľné radikály pod kontrolou.

Voľné radikály sa v ľudskom organizme neustále tvoria a bez antioxidantov by veľmi rýchlo napáchali veľké škody. Voľné radikály však plnia aj dôležité, zdraviu nevyhnutné funkcie. Imunitné bunky ich napríklad využívajú pri boji s infekciami. V dôsledku toho je pre telo dôležité udržiavať určitú rovnováhu medzi voľnými radikálmi a antioxidantmi. Keď počet voľných radikálov prevýši počet antioxidantov dôjde k oxidačnému stresu.

Antioxidanty môžete nájsť vo veľkom množstve potravín, najmä však v ovocí, zelenine a potravinách rastlinného pôvodu. Majú mnoho telu prospešných benefitov:

  • Chránia bunky pred starnutím
  • Posilňujú imunitný systém
  • Znižujú riziko vzniku srdcovo-cievnych chorôb
  • Zbavujú organizmus škodlivých látok
  • Bránia únave a udržujú telo v dobrej kondícii
Zoznam antioxidantov

Antioxidanty delíme na prírodné a syntetické. Prírodné antioxidanty sú bežne dostupné v potravinách, zatiaľ čo syntetické sú umelo vytvorené. Zdroje prírodných antioxidantov:

  • Vitamíny A, B3, C a E
  • Selén, zinok, meď, mangán a koenzým Q10
  • Ovocie a zelenina
  • Zelený čaj, kvalitná horká čokoláda
  • Fazuľa, špenát, batáty, pekanové orechy či ľanové semienka

Medzi silné prírodné antioxidanty patrí aj napríklad spirulina, chlorella či zelený jačmeň.

...