Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

Zázrak na imunitu menom echinacea: 10 úžasných faktov, ktorými vyniká bylina

Autor článku: Jana Petrejová 03.06.2024 08:16 Príroda ponúka bylinky vrátane echinacey, ktorú oceníte pre jej účinky na ľudské telo. Foto: Pexels.com

V 18. storočí ju mali domorodí Američania vo svojej domácej lekárničke, dnes sa čoraz viac dostáva opäť do popredia. Čím je známa echinacea? 

Ak ste mali nádchu alebo chrípku a hľadali ste riešenia, ako si pomôcť a natrafili ste na antivírusové bylinky, pravdepodobne ste už na ňu narazili. Echinacea je silná rastlina, ktorá žne jeden úspech za druhým. Na svedomí to majú jej účinky, ktoré má máloktorá bylina na planéte. Má mnohoraké využitie a veľa benefitov, ktoré siahajú ďalej ako len po prevenciu bežného prechladnutia. 

Čo to je za bylinku? 

Echinacea americká alebo tŕň purpurový. Nezáleží na tom, aký názov zvolíte, ide o tú istú rastlinu. Pochádza zo Severnej Ameriky a je charakteristická kvetmi sedmokrásky fialovej farby. Kedysi sa používala ako tradičný bylinný liek na kašeľ, prechladnutie, ale i na uhryznutia hadom, na popáleniny a menšie poranenia. Koreň echinacei dokonca poslúžil ľuďom na žuvanie, ak ich trápili bolesti zubov a infekcie hrdla.

Pozrite sa na 10 úžasných faktov o bylinke echinacea, o ktorých by ste mali vedieť:

1. Jej názov pochádza z gréckeho slova “echinos”

V preklade znamená “jež”. Stred echinacey totiž pripomína drobné pichliače ježa. 

2. Obsahuje niekoľko bioaktívnych zlúčenín

V bylinke možno nájsť alkamidy, glykoproteíny, polysacharidy, inulín a vitamín C. Práve vďaka týmto látkam má pozitívny vplyv na ľudský organizmus. 

3. Posilňuje imunitný systém

Bylina echinacea sa považuje za stimulant imunity. Nielenže znižuje príznaky prechladnutia, ale taktiež je účinným preventívnym prostriedkom proti vírusovým ochoreniam. Podľa jednej štúdie, ktorá sa pozrela na 14 ďalších štúdií, môže bylinka znížiť pravdepodobnosť prechladnutia o 58 % a taktiež skracuje trvanie prechladnutia takmer o 1,5 dňa. 

Echinacea už na prvý pohľad očarí svojou krásou, no pritom je za ňou oveľa viac. Foto: Pexels.com

4. Funguje ako laxatívum

Ocení ju aj váš žalúdok! Ukázalo sa, že echinacea funguje ako mierne preháňadlo, takže je skvelá pri zápche a má upokojujúci účinok. Popíjanie bylinkového čaju každý deň môže pomôcť uvoľniť črevá pri chronických ochoreniach. Dôležité však je, nepreháňať to s bylinkou kvôli jej potenciálnym nežiadúcim účinkom. Informujte sa u lekára alebo sa riaďte pokynmi na príbalovom letáku alebo na štítku. 

5. Bojuje proti zápalom v tele

Prítomnosť zápalu v tele znamená automaticky zvýšené riziko vzniku chorôb. Prispieva k tomu napr. zlý spánok, stres alebo nezdravá strava plná cukrov a umelých látok. Pravidelná konzumácia echinacey by mohla zmierniť rôzne typy zápalov. 

6. Znižuje hladinu cukru v krvi

Ako potvrdila jedna štúdia, extrakt z rastliny potláča enzýmy, ktoré trávia sacharidy. Jednoducho povedané, echinacea znižuje množstvo cukru vstupujúceho do krvného obehu. Mohlo by ísť o účinný preventívny prostriedok pred cukrovkou. 

7. Pôsobí na psychiku

Podľa jednej štúdie 40 mg extraktu z echinacey dvakrát denne po dobu 7 dní znížilo úzkosť. Vyzerá to tak, že rastlina efektívne potláča úzkostné stavy, za čo by mohli byť zodpovedné alkamidy. Ak sa necítite dobre a váš stav ovplyvňuje váš každodenný život, skúste siahnuť po bylinke. Týka sa to však mierneho stavu. Použitie echinacey je naozaj širokospektrálne a siaha aj do mentálneho zdravia. 

8. Pomáha zmierňovať bolesti

Vedeli o tom už indiáni z Veľkých plání. Bylinka aktivuje endokanabinoidný systém, čím zmierňuje bolesti, napr. pri popáleninách alebo pri artritíde. Pomáha pitie bylinkového čaju z echinacey alebo pasta zo sušenej byliny a jej potieranie na bolestivú oblasť. 

Stavte na echinaceu, ktorá má množstvo zdraviu prospešných účinkov na ľudský organizmus. Foto: Pexels.com

9. Má svoje riziká

Hoci ide o bylinku, ktorá vo väčšine prípadov nespôsobuje žiadne vedľajšie účinky, niektorí môžu pociťovať nepohodlie. Hrozí podráždený žalúdok, hnačka alebo naopak zápcha, alergická reakcia alebo dokonca nevoľnosť. Ak sa objavia akékoľvek nežiadúce účinky, prestaňte užívať bylinku a porozprávajte sa so svojím lekárom. 

10. Tinktúru si môžete vyrobiť doma

Pripravte sa nielen na chrípkové obdobie tinktúrou z koreňa echinacey, ktorú si môžete jednoducho pripraviť v domácom prostredí. Očistite čerstvé alebo nasušené korene kefkou pod teplou tečúcou vodou. Následne ich osušte, nakrájajte na menšie časti a nastrúhajte do sklenenej fľaše. Zalejte 500 ml kvalitnej vodky a nechajte lúhovať na tmavom mieste minimálne 3 týždne. Nakoniec sceďte. Môžete tinktúru využiť ako kloktadlo. V tom prípade použite lyžičku, ktorú rozmiešajte v šálke vlažnej vody. Myslite na to, že echinacea by sa mala užívať pár týždňov. Konkrétne 3-4 týždne by sa mali užívať účinné formy bylinky. Následne je vhodná niekoľkotýždňová prestávka. Informujte sa u svojho lekára. 

Kvalitný život bez vírusov

Zber koreňov echinacey môže byť namáhavejší, našťastie, môžete si zvoliť jednoduchší spôsob, ktorý nestráca na efektívnosti! Zerex Echinacea + Vitamín C je ďalšou možnosťou, ako si posilniť imunitný systém a bojovať proti zápalom. Obidve látky podporujú zdravé dýchacie cesty a zmierňujú symptómy prechladnutia a chrípky. Ak chcete svojmu životu dodať šmrnc v podobe energie a vitality a naplno si užívať okamihy so svojou rodinou, produkt sa stane vašou zárukou. Jedinečná kombinácia echinacey a vitamínu C vytvára bojovníka, ktorý zvíťazí nad chorobami a vírusmi. Zaslúžite si viac ako život s obmedzeniami či obavami o svoje zdravie. Zerex Echinacea + Vitamín C podporuje váš plnohodnotný život s rodinou, ktorý prežijete v šťastí a zdraví. 

Zerex Echinacea + Vitamín C je skvelým prostriedkom na posilnenie imunity a zároveň účinnou zbraňou proti zápalom.



echinacea bylinky zdravie telo účinky
Magazín arrow
Magazín arrow