Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Krása

Vitamín D: Jeho nedostatok cítiť v kostiach!

Autor článku: redakcia Zerex.sk 29.05.2015 00:00 vitamín

Viete, čo si telo žiada najviac pri postihnutí kĺbov, svalov a šliach, čiže pri reume? Vitamín D. Práve tento vitamín je rozhodujúcim pri tvorbe pevných kostí. V nastávajúcom teplejšom počasí myslite na to oveľa viac a doplňte si zásoby vitamínu D prírodnou cestou, napríklad aj pobytom na slnku. Slnečné lúče sú a budú k dispozícii častejšie, tak to patrične využite vo svoj prospech. Telo a pokožka sa vám za to odvďačia a vy sa nebudete musieť obávať bolestí, ktoré môžu nastať práve nedostatkom tohto dôležitého vitamínu. Zdravie je prvoradé, tak si ho doprajte prírodnou formou už dnes. Ale viete, prečo je vitamín D taký významný a dôležitý? Prehĺbte si svoje vedomosti naším novým článkom.   

Vitamín D, jeho vplyv 

     V tomto smere bolo uskutočnených už mnoho odborných štúdií zameraných na skúmanie vplyvu vitamínu D na zdravie človeka. Spomenúť môžeme napríklad štúdiu, ktorá rok sledovala chorých jedincov so začínajúcou reumatoidnou artritídou. Zistilo sa, že v skupine s vyššou úrovňou prijímania vitamínu D v tele sa objavilo oveľa menej strnulých kĺbov a problémov s kĺbami ako takých. Okrem toho skúmaní pacienti mali kvalitnejšie a lepšie celkové výsledky v samotnej liečbe.

Prevencia osteoporózy ...

     Súčasne bolo dokázané, že vitamín D spolu s vápnikom v súvislosti so sústavnou liečbou slúži súčasne aj ako prevencia osteoporózy. U žien s reumatickými prejavmi je výskyt osteoporózy veľmi častým javom. Okrem toho vitamín D usmerňuje metabolizmus fosforu a vápnika a zachováva medzi nimi stav vyrovnanosti.

Pomoc pri vstrebávaní vápnika ...

     Ďalším pozitívom vitamínu D je to, že napomáha lepšiemu vstrebávaniu vápnika z ľudského čreva a s ďalšími hormónmi aj do kostí. Okrem toho upevňuje imunitu a obranyschopnosť organizmu, udržiava optimálny vývoj ľudského plodu, má priaznivé vplyvy na nervový systém a ak je v tele jeho optimálna hladina, vhodne pôsobí aj v prípade prevencie rakoviny prsníkov a hrubého čreva.

Naj zdroj vitamínu D v lete

    Čo tvorí najväčší zdroj vitamínu D pre ľudský organizmus? Jednoznačne slnko. Zo slnka ho získavame až na úrovni 80 percent. Avšak je potrebné si dávať pozor na dlhé a časté opaľovanie, pretože to nie je správna cesta, ako si zvýšiť zásoby samotného vitamínu D v tele. Primerané množstvo nadobudnete aj pri prechádzke o dĺžke aspoň 20 minút. Bude stačiť, ak budete iba v tričku s krátkym rukávom alebo si odhaľte iba nohy alebo tvár (či zadnú časť svojho tela). Je dokázané, že takto nadobúdať vitamín D je zdravšie pre našu pokožku a telo a jeho zásoby postačia asi približne na dva až štyri mesiace.

Zdroj vitamínu D v zime ...

    Zimný čas je iný v porovnaní so zdrojom vitamínu D. Týka sa to najmä spôsobu nadobúdania primeranej hladiny tohto vitamínu do nášho tela. Vhodné bude v tomto čase si upraviť svoj jedálny lístok. Bude vhodné jesť viac rýb a dopriať si tak vaic rybieho tuku. Z rýb uprednostnite najmä lososa, makrelu a tiež aj sardinky. Rovnako nič nepokazíte ani celozrnnými obilninami a  mliečnymi produktmi. Asi zhruba 200 medzinárodných jednotiek vitamínu D vám poskytne asi 200 gramov rýb, tri vajcia a tiež aj 10 deka avokáda.

Aj ako výživový doplnok ...

     Dospelý človek však zvyčajne potrebuje vyššiu dávku vitamínu D, ako je iba 200 jednotiek (a to najmä v zimnom období). Tú si však prirodzenou cestou nevieme častokrát zabezpečiť. V tomto smere preto odporúčame siahnuť po prírodných výživových doplnkoch. Ale buďte veľmi opatrní a poraďte sa s odborníkom a lekárom. Veľmi ľahko sa vám môže prihodiť, že sa predávkujete s týmto vitamínom. Nebezpečné je na tom práve to, že vyššie dávky tohto vitamínu zostávajú v organizme a nedokážu sa vyplaviť ako ktorýkoľvek iný vitamín prirodzenou formou. Jeho zásoby sa ukladajú v tuku a koži. Takto vznikajú problémy s narušením správneho a optimálneho vývinu, či hromadením sa vápnika v životne dôležitých orgánoch, najmä v srdci, obličkách a cievach. Pokiaľ si vyberiete ten správny výživový produkt  a budete sa riadiť príbalovým letáčikom, nič nepríjemné by sa vám nemalo stať.

     Z dôvodu predíjdenia nepríjemnostiam z predávkovania odporúčame napríklad prírodný výživový doplnok vitamín D3 forte. Oplatí sa užívať z viacerých dôvodov, predovšetkým pre nasledovné konkrétne priaznivé účinky a vlastnosti:

-       Eliminuje nebezpečenstvo zranenia spôsobeného zlomeninou kosti,
-       Skvalitňuje odolnosť kostí, zubov a vlasov,
-       Napomáha imunite (obranyschopnosti) organizmu,
-       Zmierňuje zápaly v tkanivách,
-       Zápasí s ochoreniami a vírusmi.

  V závere nášho článku snáď už len naše želanie, aby ste nedostatok vitamínu D čo najmenej cítili vo vašich kostiach, či už v teplejšom alebo aj chladnejšom období. Váš tím Zerex.

  FOTO: http://www.ezopress.sk/


imunita krása vitamín osteoporóza
Magazín arrow
Magazín arrow