Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Krása

Vieme, čo spôsobuje štiepenie nechtov

Autor článku: redakcia Zerex.sk 15.03.2018 00:00 štiepenie nechtov

Jedným z najčastejších problémov žien sú slabé nechty, či štiepenie nechtov bez zjavného dôvodu. Avšak dôvodov existuje mnoho. Krehké nechty sú veľmi tenké a opotrebované, sú často súčasťou prirodzených zmien, ku ktorým dochádza s vekom. Zdravotný stav môže tiež ovplyvniť tvar alebo štruktúru nechtov, pretože niektoré choroby sú tiež spojené so zmenami v nechtoch. Sú vaše nechty na pohľad silné a zdravé? Alebo vidíte oblasti neobvyklej farby alebo tvaru? Mnohým menej než žiadúcim nechtových problémom sa dá vyhnúť správnou starostlivosťou o nechty.  

Príčiny lámania nechtov - vonkajšie faktory

Nechtová trauma

Ak majú vaše nechty neustály kontakt s klávesnicou alebo obrazovkou smartphonu môže to spôsobiť lámanie alebo štiepenie nechtov. Rovnako aj hra na gitaru alebo používanie nechtov namiesto skrutkovača. Bežnými vinníkmi je aj ohrýzanie nechtov a ohrýzanie nechtovej kožtičky (podporuje dehydratáciu). Snažte sa vyhnúť činnostiam, ktoré poškodzujú nechty vždy, keď je to možné. 

Používate ochranný krém na ruky

Po každom umytí rúk použite ochranný krém. Voda vysušuje kožu a ak je koža na vašich rukách suchá, potom je aj podkladová koža nechtov. Nechty sú potom náchylné k štiepaniu, zlomeniu a praskaniu.  

Nechávate lak na slabých nechtoch príliš dlho

Všetky laky na nechty obsahujú sušiace ingrediencie, ktoré nechty a oslabujú, a tento efekt schnutia sa nezastaví po vytvrdnutí laku. Čo myslíte, ako pôsobia na vaše nechty látky, ktoré umožňujú laku extrémne rýchlo zaschnúť? V reklamách to obdivujeme, ale tieto látky sú vysoko vysušujúce. Skôr, než nanesiete novú farbu, dajte nechtom aspoň 5 dní na regeneráciu. Obmedzte používanie odstraňovača laku na nechty. Ak ho používate často, rozhodnite sa pre odlakovač bez acetónu.  

Vystavenie chemikáliám

Chemikálie môžu poškodiť nechty a spôsobiť ich krehkosť. Ak pracujete s chemikáliami doma alebo v práci (bielidlo, čistiaci prostriedok, dezinfekčný prostriedok atď.), noste rukavice, ktoré pomáhajú chrániť nechty. Platí to aj o veľkom kontakte s vodou (umývanie riadu, oplachovanie zeleniny). Paradoxne, aj niektoré výrobky na starostlivosť o nechty môžu spôsobiť ich krehkosť. Akrylové nechty majú veľkú pravdepodobnosť, že podporujú lámavosť a lúpanie. Použitie zvlhčovača a zabránenie vystaveniu chemikáliám môže pomôcť obnoviť zdravie nechtov.  

Časté vystavenie rúk vode

Mať ruky vo vode niekoľkokrát denne môže skutočne zapríčiniť vysychanie nechtov. Postupom času opakované cykly vystavenia sa vode a uschnutia spôsobujú, že je ťažšie hydratovať nechty a začnú sa lámať. Ľudia, ktorí musia často umývať ruky v práci, napríklad zamestnanci reštaurácií alebo kaderníčky, môžu použiť hydratačný prostriedok, aby zlepšili hydratáciu a ak je to možné, používať vodeodolné rukavice.  

Príčina lámania nechtov - vnútorné faktory

Častá príčina sú chýbajúce vitamíny

Lámavosť nechtov môže byť tiež dôsledkom nedostatku vitamínov alebo minerálov v organizme: horčíka, kremíka, zinku, železa, vitamínov A alebo B a D. Nechty sú tvorené druhom bielkoviny - keratín. Vitamín B priamo podporuje rast a nechtov, vitamín D zodpovedá za ich pevnosť. Adekvátny príjem vitamínu známeho ako biotín je dôležitý pre zdravé nechty.  

Tehotenstvo

Keďže sa počas tehotenstva menia hladiny niektorých hormónov, môže dochádzať k zmenám v raste nechtov. Niektoré ženy zaznamenajú ich spevnenie, niektoré majú nechty krehkejšie a lámavejšie. Tieto zmeny však bývajú len dočasné, a to do doby, kým sa hormóny “upokoja”.  

Onychomykóza

Onychomykóza je plesňová infekcia nechtov na nohách alebo rukách. Môže spôsobiť bolesť, nepohodlie a môže spôsobiť vážne fyzické a pracovné obmedzenia, ako aj zníženie kvality života. Onychomykóza môže byť spôsobená mnohými druhmi húb, ale najčastejšie je Trichophyton rubrum. Najpokročilejšia forma predstavuje ako zahustený, nepriehľadný a žltohnedý necht.  

Hypotyreóza

je stav, kedy je produkcia hormónov štítnej žľazy je nižšia ako normálna. Znížený krvný obeh, ktorý prichádza spolu so zhoršenou funkciou štítnej žľazy, prispieva k tenkým a krehkým nechtom. Nedostatočná syntéza bielkovín v dôsledku hypotyreózy je výsledkom všeobecného spomalenia metabolizmu človeka.  

Ochorenia kože

Lichen planus je časté ochorenie kože, ktoré sa vyznačuje malými, svrbivými ružovými alebo fialovými škvrnami na rukách alebo nohách. V závažných prípadoch môže byť necht dočasne alebo natrvalo zničený. Lichen planus spôsobuje, že nechty sú extrémne krehké a náchylnejšie k prasknutiu a rozštiepeniu. Psoriáza je dlhodobý stav kože, ktorý môže spôsobiť okrúhle fľaky červenej a olupujúcej sa kože. Psoriáza nechtov mení spôsob, ako vaše nechty vyzerajú. Môžu zhrubnúť a zmeniť farbu alebo tvar. Tiež môžu byť príliš jemné a lámavé. Symptómy psoriázy nechtov sú zmeny farieb nechtov, zmena povrchu - drážky alebo malé otvory.  

Aby sa štiepenie nechtov stalo minulosťou

Pevné nechty, ktoré sa nelámu, nemenia farbu ani štruktúru, sú znakom dobrého zdravia. Podporiť krásne nechty a ich prirodzenú krásu môžete aj s použitím tradičných byliniek, vitamínov a ďalších účinných zložiek.

  • Praslička roľná - je bohatým zdrojom kremíka, ktorý nielen nechtom, ale aj vlasom a pokožke dodáva pevnosť a pružnosť. Ďalej praslička obsahuje vápnik, zinok, meď, flavonoidy, bielkoviny, vlákninu, éterické oleje, podporuje celkovú imunitu.
  • Biotín - je kľúčový vitamín na podporu rastu nechtov, koenzým, ktorý sa nachádza v mnohých potravinách: ovsená múka, arašidy, orechy, vaječné žĺtky, ryža, špenát, zemiaky, hydina, hovädzina
  • Zinok - dodáva nechtom potrebnú výživu, je nevyhnutný pre fungovanie ľudského organizmu. Jeho nedostatok môže spôsobiť zníženú kvalitu nechtov. Ak chcete doplniť vitamíny nevyhnutné pre kvalitné a pevné nechty, vyskúšajte napríklad doplnky výživy Zerex Zinok, v ktorých nájdete všetky dôležité látky.

Prírodné zložky podporujú krásne pevné nechty a pôsobia revitalizujúco. Je ľahké zanedbávať vaše nechty - ale pri dodržaní spomenutých pár základných krokov môžete udržať nechty zdravé a silné. Mohlo by vás zaujímať aj: Ako na zdravé vlasy a nechty? Tu je niekoľko tipov



štiepenie nechtov lámavé nechty zlepšenie kvality nechtov vitamíny pre pevné nechty
Magazín arrow
Magazín arrow