Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Jedlo

Prečo si dávať väčší pozor na večeru pri televízii.

Autor článku: redakcia Zerex.sk 25.12.2014 00:00 večera
Týka sa to aj vás? Večeriate často pred televíziou? No nie normálnu zdravú večeru, ale samé slané, či sladké maškrty? Nie je to nič príjemné pre vašu telesnú váhu a samotné zdravie, obzvlášť ak máte veľké zásoby, či veľkú chladničku na dosah ruky.

Pozor na plný tanier s jedlom

Pokiaľ máte vo zvyku jesť plný tanier pred televíziou, nerobíte dobre. Problém je predovšetkým v tom, že sa nedívate na to, čo dávate do úst. Všetko robíte automaticky a bez premýšľania. To je to najhoršie, pretože mnohokrát ani neviete, čo zjete a v akom množstve.

Pozor na dvojnásobné množstvo jedla

Ďalším nebezpečenstvom konzumácie večere pred televíziou je i to, že zjete dvojnásobné množstvo potravy. Je to zapríčinené vašou nesústredenosťou na jedenie. Ak si doprajete jedlo za stolom, vždy viete, koľko toho zjete, čo všetko a v akom množstve. Pokiaľ jete na sedačke v obývačke, vôbec sa nesústredíte na to, čo konzumujete. Neprekážajú vám ani karcinogény, či mastné jedlá alebo nebodaj aj pokazené jedlo. Pútavosť relácie, filmu, či iného programu robí svoje a častokrát narobí veľkú šarapatu vo vašich stravovacích zvykoch.

Kedy je čas skončiť s jedlom?

Ten správny čas je minimálne tri hodiny pred spánkom. Ak už sedíte pred televíziou, nemali by ste sa zbytočne prejedať. Práve tento fakt, že ste pred televíziou vám napovedá, že už čoskoro pôjdete spať. Preto nezaťažujte zbytočne žalúdok pred spaním. Nie je to ani zdravé a rovnako sa vám bude ťažko zaspávať. Pokiaľ sedíte pred televíziou a začnete pociťovať hlad, zabudnite na slané pečivo (najmä oriešky, chipsy), ktoré máte v komore. Najlepšie urobíte, ak ich nebudete kupovať vôbec. V takom prípade vás nebude nič lákať.

Základ je jesť pravidelne po troch hodinách

Pamätajte na to, že základom je pravidelné stravovanie po troch hodinách každý deň, pričom samotné dávky jedla si naplánujete minimálne na päťkrát. Toto by ste mali dodržiavať pravidelne, ak chcete zaznamenať úspechy.

Energia je rozhodujúca

Vedzte, že ak telu doprajete pravidelnú energiu po každých troch hodinách, ono vám to vráti dobrým fungujúcim metabolizmom na 100 percent. Svoje posledné jedlo si naplánujte tak, aby nebolo príliš neskoro. Ono už dávno neplatí, že musíte večerať vždy do 18 - 19-nástej hodiny. Mali by ste dodržať zásadu nejesť nič ťažké tri hodiny pred spánkom. Ak dodržíte túto základnú zásadu, nebudete mať žiadny problém, ani s trávením, ani s kvalitným spánkom.


jedlo energia spánok
Magazín arrow
Magazín arrow