Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Jedlo

Ľahko stráviteľné jedlá pre boľavé žalúdky

Autor článku: redakcia Zerex.sk 07.02.2017 00:00 ľahké jedlá

Boľavý žalúdok alebo príznaky žalúdočnej nevoľnosti predstavujú veľmi nepríjemné situácie a stavy v živote každého z nás. Nemožno zabudnúť ani na množstvo stresu, ktorý vzniká práve kvôli týmto problémom a ťažkostiam. Treba si však uvedomiť, že ak sa práve bolesti žalúdka, či problémy s trávením u nás vyskytujú pomerne často, telo nám dáva najavo, že nie je všetko v poriadku a nachádza sa v ňom väčšie množstvo dráždivých škodlivých látok. Tieto je potrebné čo najskôr dostať von z tela, pretože nám aj naďalej hrozia nepríjemné bolesti pri každej aktivite (aj tej najmenšej). Môžeme tak učiniť aj úpravou stravy. Tu sú niektoré možnosti ľahkých a prospešných jedál na často boľavý žalúdok.

Varené zemiaky    

Zemiaky sú ľahko stráviteľným jedlom a navyše pomáhajú žalúdku a tráveniu. Vhodné sú vo varenej podobe, rovnako ako kaša, no účinná je aj zemiaková šťava zo surových zemiakov (pár lyžíc eliminuje žalúdočnú kyselinu). Tiež majú v sebe upokojujúce látky, ktoré priaznivo vplývajú na boľavý žalúdok.

Celozrnné sušienky a banány   

Na problémový žalúdok pomôžu celozrnné sušienky, azda aj preto, že sú ľahko stráviteľným jedlom a nezaťažujú vôbec žalúdok. Pomáhajú aj tým, že obsahujú nízku hladinu sodíka a tiež aj tukov. Práve tieto skutočnosti sú veľmi prínosné pre boľavý žalúdok a problematické trávenie. V tomto smere sa oplatí konzumovať aj banány. Práve banány skludňujú podráždený a boľavý žalúdok, eliminujú kyseliny pri trávení a tak pomáhajú pri problémoch nielen v žalúdku, ale aj celkovo v bruchu.

Jedlo z kapusty, kelu, karfiolu    

Ľahko stráviteľnou je aj parená, surová alebo čerstvá kapusta respektíve šťava z nej. Preto je dobré si pripraviť ľahkú polievku z tejto zeleniny. Tiež na boľavý (zapálený) žalúdok a zhoršené trávenie pomáha aj niekoľko lyžíc šťavy z tohto druhu zeleniny. V tomto smere nemožno zabudnúť na kvasený druh kapusty, rovnako veľmi ľahký, zdravý a osožný pokrm (obzvlášť aj v náchylnejšom chladnom počasí ako výborný pomocník na podporu imunity).

Pečená paprika    

Paprika je vo všeobecnosti potravinou, ktorá pomáha tráveniu. Eliminuje akýkoľvek zápal pri bolestiach žalúdka. V tomto smere však treba dávať väčší pozor pri štipľavej paprike (v malých množstvách podporuje trávenie, ak to preháňame, má opačný efekt). Ak ju jeme surovú, odporúčaním zostáva nakrájanie na jemnejšie kúsky a dokonalé požutie. Najlepšie stráviteľnou je práve pečená paprika v rúre. Ak si ju naplníte ešte diétnejšou šunkou a syrom, výborná pochúťka, navyše veľmi dobre stráviteľná.

Ďumbier aj na žalúdok a trávenie    

Ďumbier známy ako zázvor, je prospešný aj v prípade boľavého žalúdka, či pri problémoch s trávením. Ďumbier je tiež ľahko stráviteľným a je dobré ho pridávať do každého jedla. Polievku v ňom príjemne okorení a privedie aj úľavu od žalúdka, či zlepší celkové trávenie. Ďumbier je "všeliek" známy niekoľko desaťročí a oplatí sa ho využívať aj v dnešnej modernej gastronómii. Nezabúdajme si ho pridávať nielen do šálky s horúcou vodou na prípravu čaju, ale aj do každého jedla, vrátane polievok.

Čaj z byliniek    

Čaj z čerstvých byliniek isto ocenia (nielen) zarytí milovníci tohto výborného nápoja. Ak vás trápi boľavý žalúdok, dokážu zmierniť jeho bolesti takisto ako predchádzajúce potraviny a jedlá. Nielen napríklad zelený čaj alebo ten zo spomínaného ďumbiera, ale tiež aj pripravený z mäty, či z harmančeka. Žalúdok sa vám poďakuje, rovnako aj vaše črevá, ak využijete aj tieto bylinky. V rámci pitného režimu pri boľavom žalúdku je možné popíjať aj minerálnu vodu (najlepšie účinky na boľavý žalúdok má však najmä minerálna voda Fatra).

Pamätajte si tiež, že:   

Na boľavý žalúdok a problémy s trávením je prospešné si dopriať kvalitnú očistnú diétu. Neodporúčame v rámci nej jesť vyprážané a mastné jedlá, práve naopak, skôr je treba uprednostniť "ľahšie" stráviteľné pokrmy. Niektoré tipy aj na takéto pokrmy, sme prezentovali vyššie v tomto článku. Pokiaľ sa problém opakuje už dlhšiu dobu, netreba to prehliadať a treba navštíviť najlepšie lekára, ktorý možno odporučí aj ako prevenciu vyšetrenie (môže odhaliť viaceré príčiny, napríklad vredy na žalúdku  a podobne). Ak sú vážne problémy a pretrvávajú dlhší čas, musí nastúpiť dôkladnejšia liečba a úprava stravy spojená s diétnym spôsobom stravovania.

Tip na záver

Môžete tiež využiť Enzemax, doplnok stravy na podporu trávenia a správneho vstrebávania živín. Nájdete ho na e-shope Zerex.sk.

Enzemax na podporu zdravého trávenia a normálneho vsterbávania živín.



trávenie jedlá recepty
Magazín arrow
Magazín arrow