Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.
Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.
Zdravie
Bežne sa vo svojom živote stretávame s viacerými typmi bolestí brucha. Nič nie je horšie, ako si užívať jedlo, ktoré okamžite vystrieda bolesť žalúdka. Väčšina príčin bolesti žalúdka a poruchy trávenia nie sú závažné a nevyžadujú lekársku starostlivosť. Občas je ťažké identifikovať, čo nás presne bolí. Kým niektoré z bolestí nie sú znepokojujúce, niektoré môžu signalizovať závažné problémy.
Bolesť žalúdka po jedle sa dostaví z jednoduchého dôvodu, prejedaniu. Žalúdku potom dlhšie trvá, kým spracuje všetky potraviny.
Jedenie takýchto jedál môže podráždiť citlivý žalúdok a potom spôsobovať bolesti.
Môžu spôsobiť bolesť žalúdka po jedle. Imunitný systém uvoľňuje protilátky na boj proti jedlu, ktoré v tele pôsobí škodlivo. Pociťujeme to ako bolesti brucha. Medzi bežné potravinové alergie patria alergie na mlieko, sóju, arašidy, vajíčka, korenie.
Citlivosť na potraviny je vtedy, keď tráviaci systém vášho tela nesúhlasí s určitým jedlom, ale nie je prítomná reakcia imunitného systému. Príznakom je bolesť brucha sprevádzaná nadúvaním, plynom, zápchou alebo hnačkou. Milióny ľudí na celom svete majú neznášanlivosť laktózy, cukru nachádzajúceho sa v mlieku a mliečnych výrobkoch.
Najčastejšie sa vyskytujúce ochorenie pankreasu. Vyznačuje sa pálením a bolesťou, ktorá začne v ľavej hornej alebo strednej časti brucha (a môže sa šíriť dozadu) a trvajúcou šesť a viac hodín po jedle. Človek má pocit plného žalúdka, zrýchlený tep, zvýšenú teplotu, pocit na vracanie. Príčinou môže byť aj priveľká konzumácia alkoholu. Často to vyžaduje hospitalizáciu.
Závažné, chronické zápalové ochorenie čriev. Spôsobuje zápal v rôznych častiach tráviaceho traktu, čo môže viesť k bolesti brucha (najmä po jedle), hnačke, krvavej stolici, chudnutiu, zápalu v okolí konečníka. Je to vážny stav s potenciálne život ohrozujúcimi komplikáciami.
Peptické vredy sú vredy, ktoré sa vyvíjajú na vnútornej výstelke žalúdka a hornej časti tenkého čreva (dvanástnik). Najčastejším príznakom vredov je bolesť žalúdka, pálenie v nadbrušku alebo pažeráku, niekedy po jedle, niekedy nalačno.
Toto je tvorba cýst “divertikúl” pozdĺž črevnej steny hrubého čreva, ktoré majú tendenciu zapáliť sa. Symptómy môžu zahŕňať kŕče v dolnej časti brucha, ktoré môžu reagovať na antibiotiká. Diéta s vysokým obsahom vlákniny môže pomôcť.
Ide o zápalové ochorenie žalúdka, tenkého a hrubého čreva spôsobené konzumáciou kontaminovaných potravín alebo nápojov. Prejavuje kŕčovitými bolesťami brucha, slabosťou, nevoľnosťou, mierne zvýšenou teplotou, bolesťami svalov a kĺbov, niekedy vracaním a riedkou stolicou.
Najťažšia forma neznášanlivosť gluténu, bielkoviny, ktorá sa nachádza v pšenici, jačmeni a raži. Lepok spôsobuje poškodenie tenkého čreva. Spôsobuje plynatosť, nadúvanie, miernu až silnú bolesť a únavu.
je chronický zažívací stav, pri ktorom sa žalúdočná kyselina vráti späť do vášho pažeráka. Tento reflux kyseliny dráždí obloženie vášho pažeráka a môže spôsobiť poškodenie. Môže spôsobiť bolesť v hornej časti žalúdka a dolnej časti hrudníka, ako pálenie záhy.
Syndróm dráždivého čreva je bežný chronický stav postihujúci hrubé črevo. Môže spôsobiť bolesť brucha, kŕče, nadúvanie, hnačku, zápchu.
Chronická zápcha - niekoľko týždňov - môže spôsobiť bolesť žalúdka a nadúvanie. Keď budete jesť, keď sa vaše telo pokúša stráviť nové jedlo, môžu sa vaše príznaky zhoršiť. Prečítajte si aj: Trápi vás zápcha, plynatosť či hnačka? Zbavte sa problémov s trávením
Ak ste jedli niečo, čo bolo kontaminované, budete mať nielen bolesti žalúdka, ale aj nadúvanie, hnačka, vracanie a dokonca aj horúčka. Otrava jedlom je našťastie dočasná. Pite veľa tekutín, aby ste zabránili dehydratácii.
Žlč sa uvoľňuje po jedle na pomoc pri trávení, ale ak žlčové kamene bránia uvoľneniu žlče, môžete po jedle pociťovať bolesť žalúdka. Bolesť by sa mala nachádzať na pravej strane chrbta. Tučné jedlá spúšťajú zápal žlčníka, akékoľvek kontrakcie tejto povahy sa zosilnia a zvyčajne spôsobia bolesť.
Stane sa to vtedy, keď cholesterol blokuje krvnú cievu, ktorá prerušuje tráviaci proces. To vedie k bolestiam žalúdka po jedle. Ak sa ponechá bez liečby, môže to byť život ohrozujúce. Poznáte svoju hladinu cholesterolu? Dajte si ju pravidelne skontrolovať.
Ak je časť čreva zablokovaná, môže zabrániť prenikaniu potravy a spôsobiť bolesť po jedle. Bolesť môže pretrvávať niekoľko hodín po konzumácii jedla a sprevádzajú ju zvracanie, nadúvanie, nafúknuté brucho. Keďže sa jedná o závažné ochorenie, je potrebný lekársky zásah.
Bolesť brucha v dôsledku apendicitídy je citeľný v pravej dolnej časti brucha. Táto bolesť sa zhorší po jedle a môže byť sprevádzaná miernou horúčkou a vracaním. Zvyčajne začína bolesťou v strednej časti brucha a prechádza do pravej dolnej časti brucha. Pokiaľ si myslíte, že apendicitída spôsobuje bolesť brucha, hneď sa dostanete na pohotovosť.
Spôsobená je infekciou, ktorá postihuje niektorý z reprodukčných orgánov. Zápal je spôsobený bakteriálnou infekciou, ktorá je typicky získaná pohlavným stykom. Keď sa žalúdok alebo črevá plnia po jedle, môžu vyvolať tlak na vaše zapálené orgány, čo spôsobuje bolesť.
Niektoré lieky majú vedľajšie účinky - reakcia na jedlo - a niekedy to zahŕňa bolesť brucha. Pozorne čítajte príbalové letáky, aby sa vám to nestalo.
Reguluje niekoľko funkcií v tele vrátane tráviaceho traktu. Ak štítna žľaza produkuje príliš veľa hormónov (hypertyroidizmus), urýchľuje proces trávenia, čo vedie k hnačke a kŕčom v bruchu. Nedostatočná aktivita štítnej žľazy (hypotyreóza) spomaľuje trávenie, čo môže viesť k bolestiam spôsobeným zápchou a plynom.
Existuje viac typov a môžu sa objaviť v tenkom aj hrubom čreve, čo vedie k množstvu nežiaducich príznakov od bolesti brucha, cez nevoľnosť a hnačku.
Ak máte žalúdočné ťažkosti, vytvorenie plánu jedla pozostávajúceho z ľahko stráviteľných potravín pomáha zmierňovať tráviaci stres. Keďže ľahko stráviteľné potraviny na sa ľahko v tele spracujú, nedôjde k podráždeniu žalúdka, nenarušujú tráviaci systém ani nespôsobujú nadmernú produkciu kyseliny. Jedzte tri až päť porcií zeleniny denne, varená a konzervovaná zelenina neublížia, pozor so surovou zeleninou. Neškodná je mrkva, petržlen, zeler, kaleráb, cvikla, špenát, varené zemiaky.
Z mliečnych výrobkov uprednostnite polotučné mlieko, tvaroh, mäkké syry a syry s nízkym obsahom tuku. Vajíčka sú v poriadku, pokiaľ sú varené. Celozrnný chlieb a pečivo sú bezpečné, pokiaľ neobsahujú semienka. Z ovocia sú neškodné banány, jablká, hrušky a hrozno. Nič nepokazíte ani polievkami, vývarmi, porciou chudého teľacieho mäsa, kuracieho mäsa alebo morčacieho mäsa, varenou ryžou, hydinovou šunkou či hydinovými párkami.
Súbor týchto rastlín obsahuje výživový doplnok na prírodnej báze Zerex Enzemax.
Smažené jedlá, časté jedenie fast-food a sedavý životný štýl nie je práve to najlepšie pre naše žalúdky. Preto niekedy reagujú podráždene a vám spôsobia zažívacie potiaže.
Niektorým potravinám je preto lepšie sa vyhnúť:
Rada na záver: Správnu činnosť tráviaceho systému podporíte zaradením ľahko strávitelných jedál s vysokým podielom vlákniny, pravidelným pohybom a odstránením zlozvykov (fajčenie a viac ako 4 šálky kávy denne).
A ako začať so zdravším životným štýlom? Cenné rady vám v podcaste (Z)dravo rozdá Martin Šmahel! Prajeme príjemné počúvanie.