Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Chudnutie

Oslaďte si život zdravšie so zázračnou "stéviou"!

Autor článku: redakcia Zerex.sk 06.01.2015 00:00 stévia

Cukor v čaji, v káve alebo v iných sladených drinkoch, nápojoch. Mnohí to považujú za samozrejmosť. Alebo sa snažia sladiť menej náhradou cukru umelými sladidlami. Ale ani to nie je to najšťastnejšie riešenie. To, čo je tou pravou a zdravou náhradou, je sladidlo na prírodnej báze menom „stévia“. Je to skutočný prírodný zázrak a poklad, ktorý je bez kalórií. Okrem toho je vhodná nielen pre tých, čo si chcú držať štíhlu líniu, ale aj pre jedincov trpiacich na diabetes.

Zoznámte sa prosím so „stéviou“!

Stévia“ je vysokou rastlinou. Dokáže narásť do výšky až pol metra. Sú pre ňu typické zúbkaté lístky a nepatrné kvety zafarbené do biela (predovšetkým v letnom období). Samotné kvietky sa nekonzumujú, sú pre nás nepotrebné. Využívajú sa iba lístky stévie, ktoré sú bohaté na sladiace látky nazývané „steviozidy“.

Pozitíva, ktoré si vás získajú!

Skutočne stoja za pozornosť. Stévia nie je iba prírodným sladidlom, ale má i iné pozitívne stránky. Ktoré sú to? - Upravuje hladinu cukru v krvi; - Zmenšuje chuť na sladkosti a maškrty; - Zlepšuje krvný tlak; - Ozdravuje pamäť; - Zintenzívňuje aktivitu „pankreasu“; - Zabraňuje vzniku baktérií v ústach a tiež prekvitaniu zubného povlaku a kazu; - Tíši žiaľ a smútok; - Zmenšuje chuť na tabak a alkohol; - Vypomáha pri chudnutí a odstraňovaní tukov z tela; - Potláča vyčerpanosť a slabosť; - Má priaznivé účinky aj pri chorobách kože, pri ekzémoch a ostatných nedokonalostiach kože a pleti; - Osvedčila sa aj pri obmedzovaní výskytu baktérií, obzvlášť „streptokoka“.

Ako je to s jej dostupnosťou?

Stéviu“ nezoženiete vždy a všade na bežný trhoch, v obchodných centrách, či v predajniach. Najlepšie ju bude hľadať v predajniach zdravej výživy alebo v inom špecializovanom obchode (buď pevnom alebo internetovom). Pokiaľ robíte objednávku cez internet, dbajte na to, aby vám dodali čerstvú rastlinku bez známok poškodenia z dôvodu samotného prevozu.

Skúste si ju dopestovať doma

Pokiaľ vás nebaví zháňať „stéviu“ po predajniach, trhoch, či na internete, máte ešte jednu možnosť. Skúste si ju dopestovať v domácom prostredí, priamo v kvetináči na obloku kuchynskej linky. Dbajte však na to, aby rastlinka vyrastala v kvetináči s kvalitným rašelinovým základom (substrátom). Miluje svetlo a teplo, ale pozor na priame silné slnečné lúče. Čím viac bude mať rastlinka tepla a svetla, tým viac bude sladšia a jej chuť lahodnejšia. To znamená, že v tomto chladnejšom období budú jej lístky menej sladšie, ako boli v uplynulom letnom čase. Nezabúdajte na pravidelný prísun vody a rovnako aj na pravidelné hnojenie (bežné hnojivo pre izbové rastliny každé dva týždne). V závere snáď už len to, že je na vás, ako sa k tejto zázračnej rastlinke dopracujete. Rozhodne však stojí za to ju vyskúšať, pretože je to zdravá alternatíva za nezdravý rafinovaný cukor, ktorý číha na nás všade okolo.



zdravie stévia pamäť únava
Magazín arrow
Magazín arrow