Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Vzťahy a sex

Mokré sny alebo "polúcia": Dá sa jej zamedziť?

11.11.2019 00:00 mokre-sny-alebo-polucia-da-sa-jej-zamedzit

Všeobecný názor panujúci v spoločnosti hovorí o mokrých snoch ako o začiatku dospelosti. Avšak aj dávno po tomto začiatku sa môže polúcia u muža objaviť. Prečo je to tak?

Spontánny orgazmus počas spánku, ktorý vedie k ejakulácii, je niekedy “prikŕmený” eroticky ladenými snami a objavuje sa aj u zrelších mužov. Môže sa však objaviť aj bez snov sexuálnoho charakteru. Počas spánku môže dôjsť k prekrveniu orgánov a orgazmus sa vyskytne takzvane bez príčiny. Je možné polúciu potlačiť?

Prečo sa to deje?

Polúcia je bežný jav, ktorý nie je spôsobený masturbáciou alebo dráždením pohlavných orgánov. Najčastejšie sa objavuje u chlapcov, ktorí prechádzajú pubertou, ale nevyhýba sa ani dospelým mužom. Celosvetovo sa polúcia týka 83 % mužskej populácie. Hoci tento zážitok považujeme za prirodzený, množstvo vtipov o ňom spôsobuje, že muži o ňom jednoducho nehovoria.

Muži si nemusia byť vedomí, že prežili mokrý sen, a to do toho momentu, kým na sebe neobjavia vlhkú bielizeň.

Polúcia alebo mokré sny: Dá sa tomu zamedziť?

Muži vs. ženy

Výskyt mokrých snov je oveľa vyšší u mužov, ale prežívajú ho aj ženy. U mužov sa vyskytujú vo väčšej miere pravdepodobne aj preto, že muž počas spánku zaznamenáva niekoľko erekcií. Posledná pred prebudením má dokonca prívlastok: ranná erekcia. Tieto “samovoľné” erekcie sú spôsobené tým, že v počas spánku produkuje mužské telo hormóny, ktoré sú za tieto erekcie v konečnom dôsledku zodpovedné.

Potlačiť alebo nechať tak?

Poznáte niekoho, komu by bol orgazmus nepríjemný? Mokré sny sú bežnou a normálnou súčasťou spánku muža. Otázky ohľadne možností potlačenia sa môžu vyskytnúť vtedy, ak sa to deje príliš často a muž čelí nepochopeniu zo strany partnerky. Na internete sa totiž bežne objavujú diskusie žien, ako možno partnerove mokré sny zastaviť, upodozrievanie, či dokonca obviňovanie zo vzniknutého stavu.

Prirodzene, pokiaľ sú muži donútení vyhľadať pomoc, lekári majú možnosť použiť antidepresíva, ktoré však muža pripravia nielen o mokré sny, ale aj o erekciu. A tej sa predsa žiadny muž zbaviť nechce, práve naopak.

S pribúdajúcim vekom a ubúdajúcimi mužskými hormónmi sa muž potýka s problémom, kedy sa erekcia “neudrží” alebo sa nedostaví vôbec. Pokiaľ to nie je pravidlom, môže si pomôcť:

  1. zmenami životného štýlu (menej stresu, viac spánku, zbavenie sa zlozvykov, akými je fajčenie alebo nadmerná konzumácia alkoholu, zmena v stravovaní),
  2. doplnením potrebných vitamínov, minerálov a aminokyselín, ktoré podporia pevnú erekciu (a tiež môžu pomôcť nabudiť libido či inak priaznivo ovplyvniť kvalitu sexuálneho života),
  3. dlhodobou starostlivosťou o svoju sexuálnu vitalitu, napríklad prostredníctvom doplnkov výživy určených na tento účel, cvičením a fyzickou aktivitou (vďaka tomu je možné ovplyvňovať hladinu testosterónu v mužskom tele).

Zdravá erekcia so Zerex Klasik

 

Zlepšenie ničomu neublíži - preto si prečítajte článok o spôsoboch, akými si môžete zlepšiť sexuálne skóre:



polúcia mokré sny
Magazín arrow
Magazín arrow