Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Vzťahy a sex

Mágia Svätojánskej noci. Ktoré bylinky majú v túto noc čarovnú moc?

22.06.2017 00:00 bylinky na potenciu

So Svätojánskou nocou sa spájajú mnohé zvyky – jedným z nich je aj zbieranie bylín, ktoré majú mať v túto noc obzvlášť silné liečivé účinky. Čo tak vybehnúť do lesa a nazbierať si čerstvé bylinky na potenciu?

Svätojánska noc ako symbolická očista

Pamätáte si, čo všetko sa dialo v známej Shakespearovej hre Sen noci svätojánskej? Tento sviatok už po stáročia inšpiroval umelcov. V noci z 23. na 24. júna sa vykonávali magické rituály, tie súviseli predovšetkým s láskou, zdravím a ochranou. Dôležitou súčasťou osláv boli vatry – svätojánske ohne, ktoré sa zvykli páliť za dedinou, ako symbol očisty, ochrany a znovuzrodenia. Zároveň išlo o významnú spoločenskú udalosť, ktorej sa zúčastňovala predovšetkým mládež.

Svätojánske bylinky na potenciu, imunitu a dobrú náladu

Medzi tradičné bylinky, ktoré sa zbierajú na Svätojánsku noc, patria predovšetkým Ľubovník bodkovaný, Materina dúška a Palina obyčajná. Aké sú ich účinky?

Ľubovník bodkovaný je považovaný za jedno z najlepších prírodných antidepresív. Práve koncom júna má jeho vňať najvyššiu koncentráciu liečivých látok – trieslovín, silíc a vitamínov. Ľubovníkový čaj alebo olej pomôže pri nervozite, nespavosti, bolestiach hlavy zápaloch, tráviacich problémoch, ekzémoch a opuchoch.

Materina dúška zmierňuje prechladnutie, hnačky, kŕče, plesňové ochorenia, reumu aj nervozitu. Môžete ju užívať vo forme čaju, tinktúry či sirupu.

Palina obyčajná je ochranná a rituálna bylina, ktorú si ľudia zvykli vešať nad dvere. Pomáha pri žalúdočných problémoch, bolestiach hlavy a oslabenej imunite, pôsobí antibakteriálne a protirakovinovo. Palinový olej vám poslúži ako skvelý prírodný repelent. Pozor však, palina je silný alergén (nie je vhodná pre alergikov a astmatikov).

Medzi ďalšie bylinky, ktoré sa zvyknú zbierať počas Svätojánskej noci, patria mäta, divozel, skorocel, harmanček, rebríček ligurček a bazalka. V júni kvitnú aj niektoré bylinky na potenciu, ktoré fungujú ako afrodiziakum – napríklad Pestrec mariánsky. Táto bylinka zlepšuje pružnosť ciev, čím skvalitňuje erekciu a okrem toho pôsobí ako prevencia proti rakovine prostaty. Pestrec mariánsky obsahujú napríklad voľne dostupné tabletky na potenciu Zerex Extralong. Okrem vyššie spomínaných existujú aj ďalšie bylinky, prospievajúce potencii. Ak vás táto téma zaujala, čítajte viac v článku "Vyskúšali sme bylinky na potenciu".



vzrušenie afrodiziakum svätojánska noc
Magazín arrow
Magazín arrow