Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Chudnutie

30 dôvodov, prečo sa vám nedá schudnúť po 50-tke: Čo robiť inak?

Autor článku: Jana Petrejová 18.06.2024 13:06 Mnoho žien zvykne robiť chyby v stravovaní, preto nechudnú. Foto: Pexels.com

Aj keď zhadzovanie kíl po 50-tke je náročnejšie, nie je to nemožné. Stačí sa vyzbrojiť správnym prístupom a stratégiou a dosiahnete výsledky, ktoré si želáte. Ak sa snažíte, no výsledok sa stále nedostavil, zrejme robíte niekde chybu.

Nikdy nie je neskoro. Spravte prvý krok a zistite, čo vám stojí v ceste za vytúženou postavou.

Pozrite sa na 30 dôvodov, ktoré sabotujú chudnutie po 50-tke:

1. Hormonálne zmeny

V období perimenopauzy alebo menopauzy dochádza k zmenám v hladinách hormónov. Tie ako by sa zbláznili. V tele sa bijú estrogén, progesterón, inzulín a pod. Tento fakt môže vplývať na vašu hmotnosť. 

Tip: Zaraďte do jedálnička fytoestrogény a omega-3 mastné kyseliny. Nezabúdajte ani na zdravé tuky a pestré a vyvážené stravovanie. Výborný je olivový olej, semienka, avokádo a celozrnné obilniny. Ovocie a zelenina sú alfou a omegou. 

2. Zdravý črevný mikrobióm

Zdravá črevná flóra je veľmi dôležitá a častokrát rozhodujúca pri regulácii hmotnosti. Nerovnováha črevného mikrobiómu môže spôsobiť neodolateľnú túžbu po cukre a nezdravých jedlách, čo zmarí chudnutie po 50

Tip: Dajte prednosť fermentovaným potravinám. Kyslá kapusta, kefír, kombucha, jogurty, ale i prebiotiká a kvalitné probiotické doplnky napravia črevný mikrobióm.  

3. Pozor na stres

Zrejme sa stresujete viac, ako je bežné. Vtedy sú hladiny kortizolu príliš vysoké, zvyšuje sa aj krvný tlak a pečeň pracuje intenzívnejšie, keďže dochádza k premene aminokyselín na glukózu. Práve tá je pre telo v období stresu energiou na prežitie. Keď je tejto energie priveľa, telo ju nedokáže spracovať a ukladá ju vo forme tuku. Preto priberáte na bruchu a na bokoch. 

Tip: Oddychujte a robte relaxačné techniky, ktorými uvoľníte svoje telo i myseľ. Výborná je meditácia, ktorá bojuje proti stresu. 

Ak sa zbavíte stresu vo svojom živote, hneď bude dôvod na úsmev, keďže vám chudnutie pôjde jedna radosť. Foto: Pexels.com

4. Nedostatok spánku

Únava vedie k tomu, že počas dňa siahnete po kalorických jedlách, aby ste si dodali energiu. Málo spánku taktiež dvíha hladiny hormónu grelínu, ktorý je zodpovedný za apetít. 

Tip: Pravidelný spánkový režim je mimoriadne dôležitý. Choďte spávať v rovnakom čase a taktiež aj vstávajte rovnako bez ohľadu na to, že je pracovný deň alebo víkend. Vypnite si telefón a nepozerajte televíziu minimálne hodinu pred spaním. 

5. Málo pohybu

Dlhé hodiny sedenia a nečinnosti neprospievajú telu. Nedosotok pohybu môže zvýšiť hladiny inzulínu, ktorý ukladá tuk v tele. Ráta sa akýkoľvek pohyb, cvičenie, ale aj chôdza. Vyberte si ten, ktorý vás bude baviť. Pokojne aj tanec alebo hormonálnu jogu.

Tip: Ak často sedíte, robte si aspoň prestávky. Stačí sa prejsť alebo spraviť viac drepov. 

6. Málo bielkovín

Predstavujú základ jedálnička. Dostatočné množstvo bielkovín zrýchľuje metabolizmus, udržuje vás sýtych a znižuje chuť do jedla. Taktiež podporujú rast svalov. 

Tip: Dajte si kuracie mäso, ryby, vajíčka, orechy a semená. Výborné je tiež smoothie s proteínovým práškom. 

7. Málo zdravých tukov

Nízkotučné výrobky nie sú najideálnejšie, keď chcete schudnúť. Môžete ich zaradiť do jedálnička, ale nezabúdajte na zdravé tuky, ktoré podporujú cestu za štíhlou postavou. Dôležité je vybrať si tie správne tuky. 

Tip: Dajte si pozor na množstvo. Uprednostnite menšie porcie avokáda, orechov, olivového oleja lisovaného za studena, semienka a mastné ryby. 

8. Nesprávne druhy sacharidov

Ak máte na tanieri potraviny s vysokým glykemickým indexom, nečudujte sa, ak sa ručička na váhe nehýbe smerom nadol. 

Tip: Vymeňte cukry za sacharidy s nižším glykemickým indexom, patria sem strukoviny, ovocie, zelenina, natural ryža. Udržia hladinu cukru v krvi v rovnováhe. 

9. Emočné jedenie

Všimli ste si, že keď sa cítite osamelo alebo máte zlú náladu, siahate po jedle? Tieto nepríjemné pocity si vykompenzujete jedlom, ktoré je obvykle plné cukrov a rafinovaných sacharidov. 

Tip: Identifikujte príčinu svojho emočného jedenia. Ak sa zbavíte stresu a napätia, zbavíte sa prebytočných kíl. Vymeňte nájazdy do chladničky za iné aktivity, ktoré vám robia radosť.

10. Nedostatok živín

Nevyvážená strava dokáže poriadne zamávať s vaším telom. Okrem iného ide o jeden z najčastejších dôvodov, prečo nechudnete. Vaše telo je v strese, keďže neprijímate dostatok výživných látok. Aby sa dostalo do rovnováhy, prejaviť sa to môže tukovými zásobami. 

Tip: Dôležitý je správny pomer živín. Doprajte si ovocie, zeleninu, ale i zdravé tuky, celozrnné obilniny, orechy, semená a strukoviny. Oslovte odborníka na výživu, ktorý vám pomôže poskladať jedálniček. 

Užívajte si postavu svojich snov! Foto: Pexels.com

11. Užívate lieky (antikoncepciu)

Niektoré lieky proti bolesti alebo tráviacim problémom, antibiotiká a antikoncepcia nadmerne zaťažujú vašu pečeň. Tá nie je schopná odstrániť z tela toxické látky, čo môže mať negatívny vplyv na črevný mikrobióm. Hrozia ťažkosti s trávením a priberanie.

Tip: Robte si pravidelne detoxikáciu tela, či už bylinnými čajmi alebo inými spôsobmi, ktoré vám poradí lekár. V prípade antikoncepcie môžete osloviť svojho gynekológa a vypýtať si od neho tabletky s nižšou dávkou hormónov. 

Ďalšie dôvody, ktoré vás brzdia v chudnutí: 

12. Trpíte zápchou kvôli nedostatku vlákniny

13. Siahate po sladených limonádach

14. Pijete alkohol

15. Veľmi rýchlo jete, hltáte jedlo a nedostatočne ho prežujete

16. Máte nedostatočný pitný režim

17. Konzumujete spracované potraviny

18. Vynechávate jedlá

19. Držíte diéty a bojujete s jojo efektom

20. Neustále jete

21. Ste obklopení xenoestrogénmi, chemickými látkami z prostredia a kozmetických prípravkov

22. Ignorujete viscerálny tuk, teda brušný tuk

23. Nemáte silový tréning

24. Nedodržiavate kalorický deficit

25. Neraňajkujete

26. Najťažšie jedlo si dáte vo večerných hodinách

27. Vzdávate sa príliš skoro, nedávate tomu dosť času

28. Máte slabú motiváciu, ktorá by vás popohnala vpred

29. Tabletky na chudnutie po 50-tke sú vaším jediným riešením

30. Nevšimnete si výsledky, tak v tom poľavíte

Čo ešte pomôže?

V nadväznosti na posledný bod, keď nevidíte výsledky, vykašlete sa na tú námahu, ktorú vynakladáte. Pritom výsledky tam môžu byť, len ste si ich nevšimli. Často sa stáva, že hmotnosť sa nepohne, ale centimetre áno. Prestal vás bolieť chrbát? Cítite sa oveľa lepšie? Všímajte si akúkoľvek malú zmenu, ktorá vás nakopne a vy budete pokračovať ďalej. 

Môžete si k tomu zavolať pomocníka v podobe produktu Zerex Chudnutie, ktorý vás podporí k trvalému chudnutiu. Dosiahnete to pomocou prírodných extraktov, ktoré prispejú k lepšiemu pocitu zo svojho tela, k zvýšeniu sebavedomia a energie. Naštartujte metabolizmus na plné obrátky vďaka obsiahnutému  extraktu z Garcinia Cambogia. Chudnutie vám pôjde rýchlejšie a ľahšie. Navyše, Zerex Chudnutie navodí pocit sýtosti, takže vás už žiadne jedlo nebude provokovať na oslavách so svojimi najbližšími. Tak si užijete príjemné rodinné chvíle s príjemným pocitom zo svojho tela. 

Zerex Chudnutie podporí vašu snahu o chudnutie.



chudnutie ako urýchliť chudnutie strava zdravá strava zdravý životný štýl
Magazín arrow
Magazín arrow