Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Imunita a energia

Zoznámte sa s betaglukánom: Čo robí s imunitným systémom?

Autor článku: Jana Petrejová 14.05.2024 13:06 Doprajte svojmu telu to najlepšie vo forme výživového doplnku, ktorý posilní imunitu. Foto: Pexels.com

Betaglukán, niekedy nazývaný ako imunoglukán, je jasným dôkazom toho, akú veľkú moc môže mať príroda. Ide o komplexný polysacharid, ktorý sa prirodzene nachádza v bunkových stenách kvasiniek, húb, rias a iných rastlín. Má pozoruhodné účinky na ľudský organizmus, no za zmienku stojí hlavne jeho pozitívne pôsobenie na imunitný systém. Čo s imunitou dokáže, si málokto vie predstaviť. 

Vplyv na imunitu 

Ak imunitný systém funguje správne, pri útoku cudzorodých látok a patogénov sa aktivujú jeho mechanizmy obranyschopnosti. Telo tak spoznalo, že ide o neznáme látky. Okrem vrodenej imunity existuje adaptívna, ktorá sa stále učí rozpoznávať nové druhy mikroorganizmov, baktérií a vírusov. Najviac imunitnej aktivity prebieha v črevách, keďže tam sa nachádza až 70 % imunitných buniek. Imunita a črevá sa navzájom ovplyvňujú. Ak teda  chcete mať silný imunitný systém, mali by ste mať na tanieri správne potraviny, ktoré to zabezpečia. Vrátane betaglukánov, ktoré ovládajú imunitný systém. 

V črevách sa nachádza bohatá mikrobiota, inak povedané, spoločenstvo rôznych druhov baktérií, húb, parazitov a pod. Väčšina z nich telu prospieva a podporuje imunitný systém. Keď sa v črevách naruší ich harmónia, odrazí sa to na neschopnosti imunitného systému bojovať s atakmi patogénov. Do boja vstupuje betaglukán, ktorý si poradí aj s týmto problémom!

Betaglukán má preukázateľne priaznivé účinky na imunitný systém, patrí totiž medzi najviac preskúmané prírodné látky, čo sa týka podpory imunity. Akonáhle prijmete túto látku zo stravy alebo užívaním výživových doplnkov, pri prechode tráviacim traktom na ne imunitný systém zareaguje ako na cudzorodé látky. Následne sa aktivujú imunitné bunky makrofágy, ktoré reagujú proti rôznych ochoreniam. Tým sa imunita akoby učí a podporuje sa obranyschopnosť organizmu.

Výživové doplnky s obsahom betaglukánu nakopnú imunitu. Foto: Pexels.com

Ďalšie účinky betaglukánu 

Nie nadarmo sa betaglukánom hovorí imunomodulátory, keďže stimulujú a posilňujú imunitný systém. Jednoducho vedia, ako nabudiť imunitu a vyladiť ju na maximum. Vďaka aktivácii mikrofágov by mohli mať vplyv aj na nádory, no nejde o veľmi prebádanú vedeckú oblasť, takže to nie je potvrdené. 

Tráviaci trakt považuje betaglukán ako vlákninu a čerpá z nej množstvo výhod. Okrem toho, že pôsobí ako podpora imunity, pozitívne pôsobí proti zápche a ocenia ho aj tí, ktorí majú vysoký cholesterol. Taktiež sa ukázal účinný proti znižovaniu glykémií. 

Pozrite sa na ďalšie účinky betaglukánu:

  • Zmierňuje príznaky alergií

  • Podporuje liečbu vysokého krvného tlaku

  • Urýchľuje hojenie rán

  • Skracuje dobu ochorenie a tiež priebeh

  • Znižuje šancu na vznik sepsy

Kde ho nájdete?

Betaglukán sa nachádza napr. v hubách ako je hliva ústricová alebo Shiitake. Taktiež by ste ho našli v pekárskych a pivovarských kvasniciach, v morských riasach, ale tiež v ovse a jačmeni. Aj preto sa odporúča konzumácia celozrnného pečiva, kde sú zachované všetky časti betaglukánov. K dispozícii sú taktiež betaglukány v podobe výživových doplnkov. Hoci tých je na trhu veľmi veľa, treba si všímať obsah betaglukánu v čistej forme. 

Zerex Beta Glukán 500 mg s Vitamínom C obsahuje kvasničný betaglukán. Okrem toho, že podporí imunitu, taktiež sa postará o správnu funkciu kostí, zubov, vlasov a pokožky. Príjemným plusom je zníženie únavy a vyčerpanosti, čo zároveň znamená viac energie na trávenie chvíľ so svojimi najbližšími. V kombinácii s vitamínom C podporuje tvorbu kolagénu, ktorého hladina sa znižuje s pribúdajúcim vekom. Siahnite po účinnom pomocníkovi na rastlinnej báze, ktorý ocenia aj vegáni. Zatočí s oslabeným imunitným systém a skoncuje s dňami preležanými v posteli kvôli prechladnutiam a iným ochoreniam. 

Zerex Beta Glukán s Vitamínom C sa postará o podporu imunity a taktiež o správnu funkciu kostí, zubov, vlasov a pokožky.



huba potravina telo zdravie
Magazín arrow
Magazín arrow