Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Nezaradené

Valentín v znamení lásky: Skúste tieto recepty na afrodiziakálnu večeru!

Autor článku: redakcia Zerex.sk 12.02.2019 00:00 afrodiziakum

Deň sv. Valentína je sám o sebe sviatkom, kedy si nájdeme viac času na vzájomné prejavy lásky - večera môže byť jeho spestrestrením. Nielen kvôli tomu, aby sa navodila romantická atmosféra, ale aj pre povzbudenie zmyslov. Použite v nej afrodiziakum a pocítite jej účinky. Vieme, ako na to.

Afrodiziaká sú potraviny obsahujúce zložky dôležité pre zdravé sexuálne fungovanie či na zlepšenie sexuálneho výkonu. Zaradiť ich do jedálnička môže teda poslúžiť na rozvoj, oživenie alebo znovuzrodenie vzájomnej intimity. Poďte to s nami vyskúšať.

Ktoré sú tie naj?

Čokoláda

Napadlo by vás, že jedna z najobľúbenejších pochúťok na svete je súčasne aj účinným afrodiziakom? Vďačí za to obsahu látky fenyletylamín, ktorý je často označovaný ako “droga zamilovaných”. Fenyletylamín je produkovaný tou časťou mozgu, ktorá zodpovedá za všetky emócie.

Nie je však čokoláda ako čokoláda. Tajomstvo sa ukrýva v kakaových bôboch, preto je potrebné vyberať si čokoládu s čo najvyšším obsahom kakaa. Flavonoidy v kakau môžu pomôcť zvýšiť hladinu oxidu dusnatého a zlepšiť tak prietok krvi v pohlavných orgánoch.

Súčasť valentínskeho menu

Čololáda aj kakao majú všestranné využitie, a ich zapojenie nemusí byť vôbec obtiažne. Čo tak urobiť si čokoládové fondue s kúskami ovocia alebo marshmallow, ktoré budete namáčať do rozpustenej čokolády?

L-arginín

Hoci je známy predovšetkým pánom, ktorí s pomocou L-arginínu vedú boj proti erektilnej dysfunkcii, štúdie potvrdzujú zvýšené libido a túžbu u žien. L-arginín je afrodiziakum, ktoré môže pozitívne ovplyvniť sexuálnu výkonnosť. Pomáha prirodzene zvyšovať množstvo oxidu dusnatého (potrebný na dosiahnutie a udržanie erekcie penisu) uvoľňovaného počas sexuálnej stimulácie.

Súčasť valentínskeho menu

L-arginín nájdete v potravinách ako sú hydinové mäso, ryby, vajíčka, slnečnicové semienka a mandle. Vyskúšať môžete prírodný steak z morčacích pŕs obalený v mletých mandliach. Ako prílohu si pokojne doprajte mrkvu, kapustu, cibuľu, uhorky, brokolicu, papriku, špenát, ktoré L-arginín tiež obsahujú.

Damiána

Damiana (Turnera diffusa) je rastlina pôvodom z Mexika a Spojených štátov. Svoje široké využitie našla práve v Mexiku, kde bola používaná ako afrodiziakum pre mužov i ženy. V súčasnosti môže pomôcť zvýšiť sexuálne vzrušenie a výdrž u oboch pohlaví. Okrem toho, že pomáha zvyšovať sexuálne zdravie, pomáha sa vysporiadať aj s veľkým množstvom symptómov niekoľkých neduhov - od cukrovky až po úzkosť.

Súčasť valentínskeho menu

Rovnako ako kotvičník, aj damiánu môžete použiť na prípravu afrodiziakálneho čaju, ktorý vás môže zahriať dvakrát. Prvýkrát počas pitia a po druhý raz vtedy, keď nastúpia jeho povestné účinky.

Ženšen

Táto známa bylina môže pomôcť zvýšiť libido aj u skupiny žien, ktorá s môže mať s libidom výrazné problémy - hovoríme o ženách v menopauze. Hovorí o tom aj štúdia publikovaná v časopise Journal of Sexual Medicine.

Ženšen však pôsobí aj na mužov. Môže dokonca pomôcť pri liečbe erektilnej dysfunkcie, naznačuje výskum, ktorý bol publikovaný v britskom časopise Journal of Clinical Pharmacology.

Súčasť valentínskeho menu

Bylina tradičnej čínskej medicíny sa stala súčasťou aj prípravy rôznych pokrmov. Najčastejšie ju objavíte ako korenie vázijskej kuchyni v kórejskej slepačej polievke, ako súčasť šalátu s čiernymi hubami.

Uplatní sa však aj v sladkých jedlách. Pridajte si ženšen do ovocného smoothie alebo ho použite pri príprave obľúbených muffinov či dezertov. Ak sa vám nechce vymýšľať recepty, ženšen nájdete aj v čisto prírodnom výživovom doplnku Sibírsky ženšen.

Serenoa plazivá (Saw Palmetto)

Rieši nielen problémy s prostatou a vypadávajúcimi vlasmi - osvedčila sa aj ako účinné prírodné afrodiziakum. Podieľa sa na stimulácii produkcie mužského pohlavného hormónu testosterónu.

Súčasť valentínskeho menu

Bobule rastliny je možné konzumovať ako surové, tak aj sušené či naložené v alkohole, z ktorého si môžete pripraviť aj tinktúru. Najčastejšie sa však s bobuľami tejto palmy stretnete v celkom iných zemepisných šírkach, preto ju môžete zahrnúť vďaka výťažkom z bobúľ v práškovej forme.

Kotvičník zemný

Afrodiziakum kotvičník zemný (Tribulus terrestris), nazývané aj “zelená Viagra”, sa používa od staroveku v Indii na liečbu sexuálnych problémov mužov a žien. Účinok kotvičníka bol potvrdený pri zvyšovaní kvality a mobility spermií, pri zvyšovaní libida a sexuálnej výkonnosti u mužov aj žien.

Súčasť valentínskeho menu (a čerešničky na torte)

Nielen na valentínsky večer by ste mali osláviť svoju lásku s partnerom. Po rokoch spolužitia to však môže byť viac komplikované, ako keď ste boli mladší a v lepšej forme. Práve preto sú afrodiziaká obsiahnuté v prírodných výživových doplnkoch, ktoré vám dokážu pomôcť aj s tým najzapeklitejším problémom. Spomínaný kotvičník nájdete vo forme povzbudzujúceho čaju alebo ako doplnku výživy na erekciu Zerex Klasik. Dokonca aj na našom trhu existujú tabletky, ktoré okrem erekcie podporia aj samotnú dĺžku sexuálneho styku. Všetko to a ešte mnoho iných zaujímavých doplnkov výživy nájdete v internetovom obchode Zerex.sk.



afrodiziakum
Magazín arrow
Magazín arrow