Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Vzťahy a sex

Tipy, ako si poriadne užijete sex aj v tehotenstve

27.05.2019 00:00 tipy-ako-si-poriadne-uzijete-sex-aj-v-tehotenstve

Vďaka koktejlu hormónov, zvýšenej citlivosti a lepšiemu prekrveniu orgánov, má veľa žien počas tehotenstva sexuálny apetít väčší ako inokedy. Aké polohy je možné využiť a na čo by ste mali myslieť, aby si žena sex v tehotenstve vychutnala?

Keď tehotenstvo prebieha v poriadku a bez komplikácií, nie je dôvod na obavy. Prenikajúci penis ani orgazmy neohrozujú dieťa, žena môže dokonca využiť množstvo benefitov, ktoré jej sex ponúka.

Prečo mať sex v tehotenstve?

Je to ten najjednoduchší spôsob, ako môžu partneri zostať v intímnom kontakte. Pokiaľ neexistujú závažné okolnosti, pre ktoré by sa mala žena sexu vyhýbať, ide o bezpečnú záležitosť. Táto príjemná aktivita môže dokonca prinášať pozitívne benefity:

● zlepšenie spánku,

● zlepšenie krvného tlaku,

● partnerská spokojnosť,

● intenzívnejšie orgazmy (vďaka zvýšenej citlivosti),

● orgazmus signalizuje uvoľnenie oxytocínu, hormónu, ktorý môže pomôcť zvýšiť vašu toleranciu voči bolesti, zintenzívňuje pocity lásky a šťastia,

● ak žena prenáša, sex v tomto štádiu tehotenstva môže pomôcť vyvolať pôrod.

Je prirodzené, ak máte zo sexu počas tehotenstva strach, a týka sa to oboch zúčastnených strán. Avšak mali by ste vedieť, že vyvíjajúce sa dieťa je chránené plodovou tekutinou v maternici, ako aj silnými svalmi samotnej maternice. Sexuálna aktivita neovplyvní vaše dieťa, pokiaľ v tehotenstve nie sú komplikácie. (Zdroj: Mayo Clinic)

Tipy na polohy vhodné pre tehotné

Najpodstatnejšou zásadou je, aby sa žena cítila príjemne a nevyvíjala tlak na oblasť brucha. Medzi obľúbené polohy budúcich mamičiek patria:

“Lyžičky”

Táto poloha vystihuje, ako sú partneri počas sexu umiestnení. Žena leží vpredu na boku a jej partner je za ňou. Ich telá pripomínajú lyžičky uložené v príborníku. V tejto polohe môže partner stimulovať bradavky a dotýka sa partnerky veľkou časťou tela.

“Cowgril” alias žena hore

Klasická poloha, kedy muž leží a jeho partnerka je nad ním. Výhodou je, že žena určuje tempo aj hĺbku vniknutia, sama teda reguluje, čo jej je príjemné a do akej miery. Partner sa môže vďaka voľným rukám naplno venovať hladkaniu, stimulácii bradaviek a očnému kontaktu s partnerkou.

Zozadu

Niektoré polohy, kedy muž vniká do partnerky zozadu, je možné praktizovať aj v tehotenstve. Žena sa pritom rukami môže oprieť o stôl či pohovku. To, či bude stáť alebo kľačať, závisí od jej aktuálneho stavu, aby sa cítila príjemne.

Experimenty s vankúšmi

Príjemné pocity pri rôznych polohách je možné zabezpečiť aj pomocou vankúšov. Rastúci plod totiž môže spôsobovať tlak na niektoré časti tela, no vďaka nim môže byť žene poskytnutá úľava, vďaka ktorej si sex môže naozaj užiť.

Misionár po 4. mesiaci NIE

Tehotná žena by sa mala vyhýbať dlhšiemu ležaniu na chrbte, a to najmä po 4. mesiaci tehotenstva. Dôvodom je zväčšená maternica, ktorá môže tlačiť na krvné cievy a sex v takejto polohe môže byť nepríjemný.

Inšpirácie na ďalšie zaujímavé polohy môžete nájsť ajv sexuálnej príručke Zerexsutre.

Tip: Neustálu chuť na sex zažívajú mnohé ženy najmä v druhom trimestri tehotenstva. Aby nebolo obtiažne “držať krok” s partnerkou, ktorá často túži po sexe s partnerom, môžu pomôcť aj tabletky na erekciu. Podporia libido a chuť na sex, pevnú erekciu a tiež výkon muža v posteli.

Kedy sa treba sexu v tehotenstve vyhýbať

V niektorých prípadoch lekári sex vôbec neodporúčajú, pretože by to mohlo ohroziť zdravie plodu, ale aj matky. Týka sa to najmä žien, ktoré:

● mali v minulosti skúsenosti s potratmi,

● v súčasnosnom tehotenstve zaznamenali vaginálne krvácanie,

● majú viacplodové tehotenstvo,

● zažívajú pri sexe nepríjemné pocity alebo panvový diskomfort.

 

A ak sa o potomka ešte iba snažíte, máme pre vás tipy, ktoré nabudia potenciu a plodnosť:



sex v tehotenstve
Magazín arrow
Magazín arrow