Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

Vieme čo najviac ovplyvňuje mužskú plodnosť!

Autor článku: redakcia Zerex.sk 05.09.2018 00:00 Vieme čo najviac ovplyvňuje mužskú plodnosť!

Až každý šiesty pár na svete má problémy s počatím. Takmer polovica prípadov súvisí s plodnosťou mužského partnera. Od čoho všetkého závisí? Má na ňu vplyv testosterón? Neplodnosť môže mať viacero príčin a môže závisieť od genetiky, všeobecného zdravia, kondície, chorôb aj zloženia prijímanej stravy..Predstava vyšetrenia u lekára alebo “príprava vzorky” pre spermiogram nie je práve to, čo muža láka. Poradíme vám, ako zlepšiť svoje šance bez nepríjemných zásahov.

Toto ovplyvňuje mužskú plodnosť

Schopnosť mať sex

Ak muž nie je schopný vyvinúť alebo udržať erekciu pre plnohodnotný pohlavný styk, hovoríme o erektilnej dysfunkcii. Príčinami môžu byť zdravotné ťažkosti (cukrovka, obezita, dlhodobé užívanie liekov), ale aj prepracovanie, stres, fajčenie.

Libido

Aj muži majú svoje dni a niekedy sa môžu prejaviť aj mužskou frigiditou. Nedostatočnú túžbu je možné odstraňovať s pomocou potravín, ktoré majú na libido pozitívny vplyv: afrodiziaká. Medzi najsilnejšie patria určite:  

  • čokoláda - obsahuje látky, ktoré v mužoch podnecujú vznik príjemných pocitov
  • L-arginín - je aminokyselina, ktorá sa nachádza v potravinách s vysokým obsahom bielkovín (vajcia, mäso, orechy). Oxid dusnatý pomáha zvyšovať prietok krvi do penisu a podporiť vzrušenie. V súvislosti s plodnosťou, pozitívne ovplyvňuje tvorbu spermií a schopnosť udržať erekciu.  

Koncentrácia spermií a ich pohyblivosť

Dôležitým aspektom kvality spermií je ich počet v danom množstve spermy a ich schopnosť pohybovať sa. Pohyblivosť sa nazýva motilita a meria sa ako percento pohybujúcich sa spermií vo vzorke spermy.

Životný štýl a strava

Niektoré potraviny a živiny sa spájajú s vyššími úžitkami na plodnosť. Nesprávny životný štýl plný tukov, nedostatku pohybu, obezity, či fajčenia a nadmerný stres dokážu hladinu testosterónu stlačiť poriadne nadol.

Hladina testosterónu

Tá je skutočne podstatná, pretože nízka hladina testosterónu, mužského pohlavného hormónu, môže byť u niektorých mužov zodpovedná za neplodnosť. Okrem sexuality ovplyvňuje tento mužský pohlavný hormón ďalšie mnohé aspekty života: hustotu kosti, množstvo svalovej hmoty, hrúbku hlasu, fyzickú silu a ďalšie.  Príznakmi nízkej hladiny testosterónu sú únava, priberanie na váhe, depresia a podráždenosť. Zvýšiť hladinu testosterónu môžete nasledovne:

Dostatok spánku

Tak, ako môže hladina testosterónu ovplyvniť kvalitu spánku, môže aj spánok samotný ovplyvňovať hladinu testosterónu. Tieto “spojené nádoby” preto netreba podceňovať. Štúdie ukázali, že nízke hladiny testosterónu sa často vyskytujú u mužov s obštrukčnou spánkovou nemocou. U mužov s obštrukčnou spánkovou nemocou (apnoe) je tiež pravdepodobnejšie, že trpia komplikáciami v ich sexuálnom živote, vrátane nízkeho libida, erektilnej dysfunkcie a impotencie.

Fyzické cvičenie

Muži, ktorí cvičia, majú štatisticky vyššie hladiny testosterónu. Tie sa u cvičiacich mužov menia v priebehu dňa. Úrovne sú zvyčajne najvyššie ráno a najnižšie popoludní. Výskum zistil, že silové tréningy môžu mať značný účinok na testosterón. Preto venovať sa cvičeniu určite nebude krok vedľa.

Dostatok sexu (áno, skutočne)

Sex má veľa blahodárnych účinkov a benefitov na organizmus. Okrem toho, že pomáha redukovať stres aj bolesti hlavy, predchádzať depresiám, dokáže kúzla aj s hormónmi. Ženám zabezpečí dostatok estrogónu a pre mužskú populáciu pomôže s nárastom testosterónu. Naopak, sexuálna abstinencia hormónom vôbec nepomáha. Preto je dobré spojiť príjemné s užitočným a hor sa na lov hormónov týmto skvelým spôsobom.

Správna výživa plná potrebných vitamínov, minerálov, bielkovín, vlákniny

Odbúranie stresových faktorov

Stres nerobí dobre nášmu zdraviu vo všeobecnosti a ovplyvňuje negatívne aj vzťahy,  plodnosť, či hladinu testosterónu v krvi. Štúdia Vzťah medzi stresovými hormónmi a testosterónom sa zaoberala negatívnymi vzťahmi medzi testosterónom a stresovými hormónmi kortizolom a prolaktínom. Ak chcete hladinu mužského pohlavného hormónu zvýšiť, rozhodne sa snažte zaradiť do života cvičenia na odbúranie stresu ako meditácie, jógu, alebo iné relaxačné cvičenia (napr. dychové).

Výživové doplnky, ktoré dokážu pomôcť pri náraste hladiny testosterónu (Zerex Ultragold)

Afrodiziaká, ktoré sa rovnako podieľajú pri zvyšovaní hladiny testosterónu (kotvičník zemný, L-arginín)

Pár slov na záver

Aby ste teda pozitívne ovplyvnili svoju plodnosť, zaraďte do svojho života pohybové aktivity, zostavte si jedálniček na podporu testosterónu, odstráňte stres a pravidelne sa venujte sexu. Pravidelne v zmysle aspoň dvakrát do týždňa, aby sme si správne rozumeli. Vtedy sa pravdepodobne vyhnete návšteve lekára a podrobeniu sa nepríjemných vyšetrení. Mohlo by vás zaujímať:



Magazín arrow
Magazín arrow