Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Vzťahy a sex

Poznáte vašu správnu veľkosť kondómu? Nie je to až také ľahké

Autor článku: redakcia Zerex.sk 08.01.2017 00:00 veľkosť kondómu

Patríte k mužom, ktorí kondóm skôr nemusia pri sexe alebo vám vôbec neprekáža a s radosťou si ho vždy bez problémov navlečiete na penis ? Všetko závisí, či máte dlhoročnú priateľku alebo ich striedate každý víkend. Bez ohľadu na tento fakt, kondóm je veľmi účinným preventívnym prostriedkom a stále je aj najpoužívanejším. Ak mávate problém s určením správnej veľkosti kondómu, pripravili sme pre vás pár dôležitých faktov, ktoré vám určite pomôžu lepšie sa rozhodnúť a zorientovať v dnešnej pestrej ponuke.

Aké sú možnosti, čo sa týka veľkosti kondómov?

V súčasnosti sú k dispozícii kondómy v rozličných rozmeroch, takže si vie nájsť ten pravý naozaj každý muž. Najviac predávaných a dostupných zároveň, je samozrejme kondómov v klasickej veľkosti (štandardná dĺžka týchto kondómov je od 180 do 195 milimetrov, šírka je od 52 do 56 milimetrov a hrúbka od 0,06 až do 0,07 milimetra). Muži s väčším či nadpriemerným prirodzením majú k dispozícii zase kondómy s označením "veľké" až "extra veľké" (veľkosť XL a XXL). Pri väčších respektíve extra veľkých kondómoch sa dĺžka pohybuje približne od 190 do 215 milimetrov a šírka je na úrovni 53 až 57 milimetrov (hrúbka je približne 0,05 - 0,07 milimetra). Distribútori kondómov však myslia aj na mužov s menším prirodzením, pre ktorých sú určené takzvané zúžené kondómy. Ich dĺžka sa pohybuje od 160 do 190 milimetrov a šírka od 49 milimetrov pri zachovaní pôvodnej hrúbky ako pri klasických, či väčších kondómoch.

Aké problémy vznikajú pri nesprávnej veľkosti?

Nesprávny kondóm (čiže nevhodná veľkosť kondómu) vám môže priniesť viac ako dosť problémov, ako by sa mohlo zdať na prvý pohľad. Ak teda netrafíte správnu veľkosť kondómu, môžete očakávať napríklad vyššie nepohodlie vás alebo aj vašej partnerky pri sexe. Okrem toho ak si nasadíte príliš úzky kondóm, hrozí nebezpečenstvo prasknutia v tom najmenej želanom okamihu. Na druhej strane zase priveľký kondóm sa vám bude počas aktu zvliekať, čo si nemusí nikto všimnúť a problém je na svete (či už v podobe neželaného tehotenstva alebo prenosu pohlavnej choroby pri sexe na jednu noc). Rovnako veľmi dôležité je dbať na správnu techniku už pri navliekaní kondómu (aby sa nestalo, že už na začiatku použijete poškodený kondóm).

Aké druhy kondómov sú na trhu?

Pravda je taká, že okrem už spomínaných klasických (štandardných), zúžených a väčších (či extra veľkých) kondómov, sú na trhu dostupné ďalšie druhy kondómov. Spomenúť môžeme napríklad extra tenké kondómy, ktoré sú až také tenké, že ich pri sexe takmer necítite (majú na škatuľke označenie Thin alebo Extra thin). Okrem týchto môžete naraziť aj na kondómy, ktoré dokážu predĺžiť pohlavný styk. Pokiaľ aj vy túžite po predĺžení spoločných intímnych hrátok s partnerkou, mali by ste vsadiť práve na tieto kondómy. Zaujímavosťou pri nich je to, že vo vnútri kondómu sa nachádza väčšie množstvo znecitlivujúcej látky, ktorá pomôže oddialiť blížiacu sa mužskú ejakuláciu. Extra triedou sú kondómy s výstupkami, pomocou ktorých dokážete partnerke stimulovať oveľa viac jej najintímnejšie miesta na tele. Stretnúť sa môžete s vrúbkami, či prúžkami na týchto kondómoch. Špecifickou kategóriou sú tiež takzvané špeciálne kondómy s vôňou, príchuťou, či také, ktoré privádzajú teplo alebo chlad pri samotnom intímnom akte. Vidíte, napätie v posteli s partnerkou môžete jednoducho zvýšiť aj napríklad pomocou takej pomôcky, akou je často odmietaný kondóm. Na záver snáď už len toľko, že treba byť dnes obozretným aj pri správnej voľbe kondómu a jeho veľkosti. Ak ste si našli čas na prečítanie tohto článku, tak isto vám to už nebude robiť až taký problém, ak s tým ešte mávate skúsenosti. Navyše ste dostali vhodné tipy na vyskúšanie najnovších noviniek zo sveta kondómov. Ešte pripomíname, že by ste mali problém s alergickou reakciou na latex, z ktorého je väčšina kondómov vyrobených, vedzte, že na trhu sú už aj bezlatexové kondómy. Redakcia Zerex vám drží palce pri správnom výbere kondómov.  



kondóm kondómy
Magazín arrow
Magazín arrow