Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

(Z)dravo Podcast

Menopauza - na čo sa treba pripraviť? Radí gynekologička Hana Habánová | Podcast

Autor článku: redakcia Zerex.sk 17.09.2021 00:00

Menopauza - na čo sa treba pripraviť? Radí gynekologička Hana Habánová | Podcast

Menopauza – je vlastne pauza v živote ženy. Je to čas, kedy sa cykly, hodinky ženy zastavia. Najprv prestanú tikať, pomaly dotikávajú, až nastane ticho. Niektoré ženy sa na toto obdobie dokonca tešia, iné majú obavy. O tom, ako sa počas nej o seba starať a čo nám určite bude chýbať, hovorí gynekologička z Kramárov, doktorka Hana Habánová.

“Len 21% sloveniek chodí pravidelne na preventívne gynekologické prehliadky” hovorí gynekologička Mudr. Hana Habánová, čím vyzýva dámy, aby tieto prehliadky nebrali na ľahkú váhu.

Niet divu, že mnohé z nás teda ani poriadne nevedia, čo všetko menopauza a obdobie klimaktéria so sebou vlastne prinášajú.

Menopauza a klimakterium - Aký je medzi nimi rozdiel?

Menopauza je posledná menštruácia v živote ženy.

Klimakterium je samotný, plynulý prechod do sénia - staroby, ktorý sa začína okolo 45 roku života ženy. Začiatok a trvanie tohto obdobia sú však individuálne, takže sa môžu dostaviť aj neskôr. Je to v podstate postupné vyhasínanie aktivity vaječníkov, ktoré sa vyznačuje napríklad:

  • suchosťou slizníc,
  • inkontinenciou,
  • vypadávaním vlasov 
  • a nekontrolovateľnými návalmi tepla.

Ako proti týmto nepríjemným symptómom bojovať?

Mudr. Habánová niektorým ženám s ťažkým priebehom klimaktéria vrelo odporúča, aby sa nehanbili a nebáli sa so svojimi ťažkosťami obrátiť na gynekológa. Ten môže predpísať napríklad aj substitučnú hormonálnu terapiu estrogénom a progesterónom.

Tým, že ženské telo v prechode postupne prestáva tieto dôležité hormóny produkovať, sa totiž u nás zvyšuje nielen riziko infarktu či mozgovej mŕtvice, ale môže dôjsť aj k zníženiu celkovej kvality života - najmä toho intímneho.

Preto sa v tomto období dámam odporúča siahnuť aj po doplnkoch výživy, ktoré obsahujú minerály na podporu elasticity kože, rastu vlasov a libida.

Pani doktorka tiež podotýka, že dôležitá je najmä starostlivosť o seba. To znamená pravidelne sa hýbať, snažiť sa zdravo stravovať, a hlavne si konečne nájsť čas pre seba samú.

Celý rozhovor s gynekologičkou, dôležité rady ohľadom menopauzy aj to, prečo je dôležité absolvovať pravidelné gynekologické prehliadky, si vypočujete v novej epizóde podcastu (Z)dravo s názvom Menopauza – pauza v živote ženy z gynekologického pohľadu. Hosť: MUDr. Hana Habánová.

Nájdete ho na:



o ženách menopauza ženské libido ženské telo zdravie
Magazín arrow
Magazín arrow