Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

Problémy s pamäťou? Skúste tieto cvičenia

Autor článku: redakcia Zerex.sk 03.05.2017 00:00 zlepšenie pamäti

Zabudnúť na problémy je príjemné – čo však v prípade, že permanentne zabúdate kľúče, dôležité termíny a mená svojich známych? Prinášame vám niekoľko trikov na zlepšenie pamäti.

6 tipov na zlepšenie pamäti

1. Doprajte si kvalitný spánok – v noci váš mozog triedi informácie, ktoré ste počas dňa nazbierali. Zjednodušene povedané: pomáha vám, zapamätať si to podstatné a vypúšťa to, čo nie je dôležité. Nechajte mu dostatok času na to, aby robil svoju prácu (ideálne 6-8 hodín, podľa potreby). Neuškodí vám ani 20-minútové zdriemnutie po obede.

2. Hrajte videohry – naučte sa niečo od mladých a vyskúšajte si hry na konzole, kde zapájate vašu predstavivosť a koodrináciu pohybov rúk a očí. Okrem toho, že budete trénovať svoj mozog na niekoľkých úrovniach zároveň, zažijete aj kopec zábavy. Ak nemáte konzolu, postačí aj smartfón.

3. Naučte sa nový jazyk – nikdy nie je neskoro (ani keď máte viac ako 60 rokov!). Učenie jazykov vám otvorí iný svet a kultúru, vytvorí nové spojenia v mozgu a bude vás nútiť premýšľať inak. Čítajte si knihy v cudzom jazyku a prekladajte si slovíčka, ktorým nerozumiete. Cudzí jazyk vám prinesie nielen zlepšenie pamäti, ale aj podporu predstavivosti a všeobecného rozhľadu.

4. Lúštite krížovky – rôzne druhy rébusov, krížoviek, osemsmeroviek, sudoku a logických hádaniek udržia váš mozog v strehu a pomôžu vám, dosiahnuť trvalé zlepšenie pamäti. A čo tak, zahrať si staré dobré pexeso alebo zložiť skladačku (puzzle)?

5. Športujte – nemusíte behať maratón ani hrať basketbal, squash či hádzanú, ak sa na to necítite. Na zlepšenie pamäti stačí obyčajná chôdza, prípadne ľahká turistika (aspoň 1-2 krát týždenne). Celkové zdravie a dobrá kondička totiž napomáha správnemu fungovaniu mozgu.

6. Užívajte Ginko biloba – je to populárny antioxidant a zdroj energie. Obsahuje vitamíny C, B12, E a betakarotén, pôsobí proti chronickej únave a depresii. Stimuluje prekrvenie mozgu a podporuje mentálne a kognitívne funkcie, pamäť a koncentráciu. Je vhodné pre študentov aj pre seniorov (ginko údajne pomáha pri liečbe demencie a Alzheimerovej choroby). Prírodné kapsule, obsahujúce koncentrované ginko, získate online, bez lekárskeho predpisu.



antioxidant energia pohyb cvičenie
Magazín arrow
Magazín arrow