Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Jedlo

Čo tak dať si amarant? Má vysoký podiel vitamínov, minerálov, znižuje cholesterol a celkovo zlepšuje zdravie

Autor článku: redakcia Zerex.sk 21.04.2015 00:00 amarant

V tomto článku si predstavíme u nás pomerne málo známu obilninu, nazývanú aj ako amarant, láskavec alebo slonie ucho. Prečo spomíname práve túto obilninu? Prvenstvo spomedzi veľkého počtu známejších obilnín si získala najmä vďaka svojim prospešným vlastnostiam na ľudské telo a zdravie. V porovnaní so pšenicou obsahuje menej cukru a nespôsobuje tak rôzne druhy alergií. Uprednostnite aj vy vo svojom jedálničku práve amarant a vaše problémy v strave môžu byť minulosťou ...    

Amarant potravina, aj ako liečivý pomocník

     Ani vy nepoznáte túto obilninu? Je čas si ju predstaviť viac. V našich končinách je táto látka známejšia ako láskavec alebo slonie ucho. Najčastejšie sa pestuje až v ďalekej Južnej Amerike. Rastlinka je známa už niekoľko stoviek rokov jednak ako potravina, tiež aj ako liečivý pomocník. Platí, že amarant (láskavec) je bezlepkovou potravinou, ktorá sa odporúča predovšetkým celiatikom. Je bohatá na prospešné látky, ktoré organizmus potrebuje na výživu a vývin a zároveň pre svoje optimálne fungovanie.

Vysoký podiel bielkovín, stopových prvkov, minerálov, vitamínov, vlákniny

     Ak by sa jednalo o hocijakú obilninu, nepripisovali by sme jej až taký význam. Amarant je výnimočný v tom, že i napriek tomu, že je obilninou, neobsahuje lepok ako napríklad naše najznámejšie a najrozšírenejšie obilniny. Aj vďaka tomu v prípade konzumácie tejto obilniny budete chránení pred rôznymi zdravotnými problémami, ktoré spôsobuje práve lepok a prázdne kalórie v tele. Navyše amarant obsahuje aj kvalitné bielkoviny, minerály a stopové prvky (vápnik, železo, draslík, zinok, horčík, meď) a taktiež aj vitamíny (A, B, C, E, kyselinu listovú). Okrem toho nájdete v tejto obilnine neporovnateľne viac vlákniny, ako sa nachádza v ostatných známejších obilninách.

Zdravý tuk a nenasýtené mastné kyseliny

     K ďalším výhodám tejto obilniny zaraďujeme vysoký obsah zdravých tukov, respektíve nenasýtených mastných kyselín. Ich význam narastá predovšetkým v prípadoch vyššieho obsahu "škodlivého“ cholesterolu v krvi. Zároveň „amarant“ obsahuje prospešnú látku menom lyzín, ktorá je významnou aminokyselinou najmä v prípadoch vytvárania mozgových buniek a správneho duševného zdravia.

Vplyvy obilniny amarant na zdravie

Spoznajte vplyvy zázračnej obilniny na vaše zdravie:

  • Podporuje znižovanie vysokého podielu škodlivého cholesterolu v krvi;
  • Napomáha zlepšeniu imunity organizmu;
  • Pomáha činnosti mozgu;
  • Bojuje proti osteoporóze;
  • Priaznivo vplýva a podporuje chudnutie;
  • Čistí črevá od škodlivých látok a napomáha aj pri prepuknutí rakoviny hrubého čreva.

Najčastejšie miesta výskytu obilniny amarant (láskavec)

     Pravda je taká, že v našich končinách sa stretnete predovšetkým s amarantovým olejom, múkou, vločkami (semenami),  cestovinami alebo aj s chlebom. Okrem toho často sa amarant objavuje iba ako prísada v niektorých pokrmoch, ako napríklad v tyčinkách, sušienkach alebo v chrumkách. Širokú škálu produktov a potravín môžete nájsť v našich predajniach zdravej výživy a tiež aj v bio obchodoch. Možností ako sa k tejto obilnine u nás dostať je už viac ako dosť. Preto si vyberte ten najvhodnejší variant pre vás. Rozhodne stojí vyskúšať túto netypickú a pomerne málo v našich končinách známu obilninu, ktorá je o to viac zdravšia.

 



zdravie cholesterol vitamíny obilnina minerály
Magazín arrow
Magazín arrow