Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

Vitamíny na lepšie sústredenie: Ktoré pomôžu?

Autor článku: Jana Petrejová 27.05.2024 08:02 Plná koncentrácia nemusí byť len snom! Stačí sa nadopovať tými správnymi vitamínmi.

Prichádza podpora sústredia v podobe vitamínov, ktoré povzbudia váš mozog. Postarajú sa o fungujúci nervový systém a zdravú činnosť mozgu, čo je nevyhnutné, ak sa potrebujete na niečo plne koncentrovať a svoju pozornosť venovať každodenným úlohám. Je zastaralým tvrdením, že lepšiu pamäť a sústredenie potrebujú len seniori. Aj študenti či manažéri potrebujú zregenerovať mozgové bunky. Ktoré vitamíny to splnia do bodky?

Pozrite sa na najlepšie vitamíny na sústredenie:

Vitamín C

Hoci si mnohí spájajú účinky vitamínu C s prechladnutím a chrípkou, jeho účinky ani zďaleka nekončia. Podieľa sa na odstránení oxidačného stresu, ktorému sú nervové bunky vystavené, a tým podporuje správne fungovanie mozgu. Voľné radikály spôsobujú poškodenie alebo deštrukciu neurónov, čo môže vyústiť až do rozvoja neurodegeneratívnych ochorení, vrátane Alzheimerovej choroby alebo Parkinsonovej choroby. Vitamín C tak hrá dôležitú funkciu v procese pamäte, pozitívne vplýva na sústredenie a svojimi antioxidačnými vlastnosťami napomáha správnemu fungovaniu mozgu. 

Vitamín E

Podobne pôsobí aj vitamín E, ktorý si zase mnohí spájajú s krásou, keďže pozitívne vplýva na pleť. Svoju silu preukáže aj čo sa týka koncentrácie a pamäte. Vyniká viacerými účinkami, ako je napríklad ochrana neurónov a taktiež znižuje poškodenie lipidov v mozgovom tkanive. Dokonca vplýva na zníženie a spomalenie poklesu kognitívnych funkcií, sústredenia a pamäti, čo sa zistilo u pacientov, ktorí trpia Alzheimerovou chorobou. 

Niektoré vitamíny sú dobré na sústredenie a mentálnu jasnosť. Foto: Pexels.com

Vitamín D

Známy “slnečný” vitamín, ktorý oceníte aj vtedy, keď potrebujete nakopnúť a sústrediť sa na dôležité úlohy v každodennom živote. Samotné slnečné žiarenie dodáva energiu, ktorá nakopne človeka k aktivitám. To súvisí aj s vplyvom na mozog, ktorý aktivuje k vyššiemu výkonu. Vitamín D má veľký význam pre správnu činnosť mozgu. Ak ho nemáte dostatok, hrozí zníženie koncentrácie, pamäte a dokonca tiež vyššie riziko výskytu depresií a zlej nálady. Preto má množstvo ľudí zhoršenú psychiku v jesennom a zimnom období, kedy je nedostatok slnečného svetla. Vtedy sa odporúča suplementácia vitamínu D, ktorá spomaľuje stratu kognitívnych funkcií a prispieva k vyššej intelektuálnej zdatnosti u starších ľudí.

Vitamíny skupiny B

Mozog sa poteší taktiež z akéhokoľvek vitamínu zo skupiny B, no najväčší význam majú hlavne vitamín B1, vitamín B3 a vitamín B6. Vitamín B1, teda tiamín, je zodpovedný za tok nervových impulzov v mozgu, pričom celkovo podporuje správne fungovanie centrálneho i periférneho nervového systému. Ak ho organizmus nemá dostatok, okrem iného hrozí i riziko vzniku Wernicke-Korsakoffovho syndrómu, teda neuropsychiatrického ochorenia, ktorý sa spočiatku prejavuje zhoršením pamäte a sústredenia. 

Dôležitým v prevencii Alzheimerovej choroby je vitamín B3, známy ako niacín. Podieľa sa na znižovaní odumierania nervových buniek pri nedostatku kyslíka alebo živín. Podporuje kognitívne funkcie, koncentráciu a pamäť. 

Ak hľadáte ochranný štít na nervové bunky, nájdete ho vo vitamíne B6. Je účinným preventívnym opatrením pred Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou i stareckou demenciou. Podieľa sa na tvorbe neurotransmiterov vrátane serotonínu či dopamínu, ktorý dodáva energiu. Taktiež je výborný na pamäť, sústredenie a kognitívne funkcie, čo sa ukázalo najmä u ľudí stredného alebo staršieho veku. 

Zvýšte koncentráciu

Pestrá vyvážená strava, ktorá zabezpečí prísun spomínaných vitamínov zlepší sústredenie a pamäť. Prispeje k tomu i dostatok pohybu, po ktorom vám to bude lepšie “myslieť” a určité výživové doplnky, ktoré podporia činnosť mozgu. Zerex Koncentrácia vám dpomôže k lepšiemu sústredeniu a zvládaní stresu. S produktom budete mať optimálnu výkonnosť a pohodu na dosah! Na vine sú účinné látky vrátane L-theanínu, sibírskeho ženšenu, rozchodnici ružovej a ginkgo biloba. Všetky prispievajú k posilneniu mysle a stabilizácii nálady. Vitamín B12 a B6 sa zase postarajú o duševnú sústredenosť. V kombinácii s optimizmom a s minimom únavy je zárukou prežitých chvíľ s rodinou s úsmevom na perách.  

Stavte na Zerex Concentration, ktorý zvýši vaše sústredenie na dôležitú úlohu.



sústredenie koncentrácia vitamíny zdravie
Magazín arrow
Magazín arrow