Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Imunita a energia

Vážny konkurent zeleného čaju: Prospešné vlastnosti guarany predčia vaše očakávania

Autor článku: Jana Petrejová 13.06.2024 13:25 Nekonečná energia a podpora počas náročných dní? Stavte na guaranu! Foto: Pexels.com

Zoznámte sa s posvätnou rastlinou z Amazónie, ktorá má veľkú silu. Aspoň to si mysleli a verili tomu domorodé kmene. Boli presvedčení o tom, že sa v nej skrýva moc, ktorá by sa dala využiť v boji. Môže za to predovšetkým jej vzhľad. Zrelé plody guarany pripomínajú otvorené oko. “Veľký strom lesa”, čo je v jazyku amazonských indiánov guarana je kvôli tomu opradená rôznymi mýtmi a bájmi, ktoré kolujú hlavne medzi juhoamerickými indiánmi. 

Guarana, rastlina známa tiež pod názvom Paulinia cupana, pochádza z Južnej a Strednej Ameriky. Charakteristické sú u nej spomínané plody príbuzné liči a ackee. Guaranu spoznáte podľa veľkých listov a kvetov s plodmi pokrytými bielymi pošvami. Preto sa podobajú na oko. Obsahujú semená, ktoré sú veľmi cenené pre svoje prospešné vlastnosti. Sú veľmi bohaté na kofeín, ktorý sa označuje ako guaranín. Ide o najbohatšiu rastlinu vôbec, čo sa týka obsahu kofeínu. Okrem toho sú v nej aj iné metylxantíny, teda alkaloidy, ktoré sa nachádzajú tiež v káve, čaji a čokoláde. Možno ešte spomenúť okrem kofeínu aj teobromín a teofylín. Rastlina je však bohatá aj na iné antioxidanty. 

Nutričné hodnoty guarany

  • Flavonoidy - skupina prírodných látok, ktoré majú antioxidačné, protizápalové a antimutagénne vlastnosti.

  • Polyfenoly - zlúčeniny v rastlinných produktoch, ktoré poskytujú ochranu proti rozvoju ochorení, ako je cukrovka, osteoporóza a kardiovaskulárne ochorenia. 

  • Antioxidanty - zlúčeniny s antioxidačnými účinkami vrátane trieslovín, saponínov a katechínov, podobne ako v zelenom čaji. 

  • Vitamíny C, B, mangán, železo, zinok

Antibakteriálne vlastnosti

Guarana je plná zlúčenín, ktoré pôsobia proti baktériám ako napr. E. coli. Hoci ide o baktériu, žijúcu v črevách a zvyčajne nie je nebezpečná, niektoré môžu vyvolať určité ochorenia. Podľa niektorých štúdií by guarana mohla byť účinná v boji proti rastu Streptococcus mutans. Ide o baktériu, ktorá spúšťa povlak a zubný kaz. Antibakteriálne vlastnosti rastliny má na svedomí konkrétne kombinácia kofeínu a rastlinných zlúčenin - katechínov a tanínov. 

Rastlina sa taktiež ukázala prospešná pri erektilnej dysfunkcii. Kofeín podporuje rozširovanie ciev, čo znamená, že zlepšuje prietok krvi, a tým prispieva k zdravému fungovaniu reprodukčných orgánov. Pozitívne ohlasy majú hlavne guaranové tablety alebo vo forme prášku. 

Guarana vám dobije baterky, vďaka čomu vám nezmizne úsmev na tvári. Foto: Pexels.com

Pôsobí proti srdcovým chorobám

Keďže je guarana bohatým zdrojom antioxidantov, má pozitívny vplyv na najdôležitejší telesný orgán. Vyniká schopnosťou znižovať zlý LDL cholesterol a taktiež predchádza vzniku krvných zrazenín, za čo je zodpovedná ďalšia schopnosť, ktorá spočíva v podpore prietoku krvi. V jednom výskume sa ukázalo, že dospelí, ktorí konzumovali guaranu, mali o 27 % menej oxidovaného LDL ako tí, ktorí neužívali rastlinu. 

Zvýši pamäť a koncentráciu

Stačí aj nízka dávka! Guarana sa postará o zvýšenú bdelosť a výkonnosť pamäte. Čo sa týka tohto účinku, rastlina vychádza ako jasný víťaz, keďže extrakt z jej semien vplýva na koncentráciu a pozornosť vo väčšej miere ako ženšen. Stimuluje aktivitu niektorých neurotransmiterov v mozgu a zvyšuje hladinu energie. Psychická únava? Aj s ňou si poradí guarana. 

Ďalšie účinky guarany

  • Ide o podporný prostriedok pri hnačke

  • Zmierňuje zápchu

  • Chráni pokožku pred UV žiarením

  • Spomaľuje starnutie pokožky

  • Podporuje psychickú a fyzickú vitalitu

  • Posilňuje imunitný systém

  • Prospieva normálnemu tráveniu

  • Pomáha udržiavať telesnú hmotnosť

Zázrak počas náročných dní

Guaranu možno užívať vo výživových doplnkoch vo forme prášku, extraktu, sirupu, kvapiek a tabliet. Ak chcete získať maximum z rastliny a dopriať svojmu telu zdraviu prospešné účinky z vysokokvalitného extraktu zo semien guarany, Zerex Guarana sa stane vašou voľbou číslo jeden. 

Ide o malý zázrak, ktorý vás zachráni počas dní, kedy máte toho veľa na pleciach. Dnešná hektická doba od nás vyžaduje postíhať toho čo najviac a ak chcete využiť maximum z každého dňa a ešte k tomu mať čas na príjemné okamihy so svojimi najbližšími, guarana vám dobije baterky. Odstraňuje únavu a ešte k tomu podporuje správne trávenie. Posilnená imunita je alfou a omegou každého dňa prežitého naplno. Zerex Guarana je stávkou na istotu, ak potrebujete povzbudiť a zvládnuť i náročnejšie situácie v živote. 

Zerex Guarana sa považuje za malý zázrak, ktorý vám dodá energiu a zároveň posilní imunitu.



guarana energia únava únava zo stresu účinky
Magazín arrow
Magazín arrow