Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Imunita a energia

Pozor na časté depresie a stres! Tipy, ako lepšie ovládnuť stavy úzkosti, napätia a stresu!

Autor článku: redakcia Zerex.sk 24.04.2015 00:00 stres

Žiť bez depresií a stresu je veľmi náročné, ba priam nemožné. Dokážu nás poriadne potrápiť. Dobré je sa naučiť s nimi žiť a ich dôsledky lepšie eliminovať. Pokúsiť sa o to môže naozaj každý a to oveľa účinnejšie aj vďaka našim nasledovným zlepšujúcim tipom a návodom do bežného života. 

 Ako lepšie zvládať depresie a stres?

     Vo všeobecnosti je stresový stav odpoveďou nášho tela na hocijakú neprimeranú záťaž, ktorú telo musí znášať. Vo chvíli, keď sa dostávame do stresového stavu, naše telo sa nastaví tak, aby tento stav čo najlepšie zvládlo a zvyklo si naň. A my začíname pociťovať, že niečo nie je v poriadku, ubúda nám energia a cítime sa oveľa viacej vyčerpanými. Prečo tento jav vzniká a prečo je to tak?

Stresory sú spúšťačmi napätia a stresu

     Napätie a stres spôsobujú takzvané stresory. To sú všetky náročné, ťažko ovládnuteľné životné situácie. V zásade platí, že môžu mať krátkodobý alebo dlhodobý charakter. Z tých krátkodobých môžeme uviesť napríklad bežné ľaknutie, veselá alebo žalostná informácia. Z tých dlhodobých sa jedná o neúspechy v zamestnaní, strata práce, strata blízkoho človeka a iné.

Kontrola nadovšetko

   V tomto smere to bez kontroly nepôjde. Kontrola je veľmi dôležitá, inak stresový stav nebude možné prekonať. Pokiaľ je to možné a samotný problém sa dá riešiť a je to v našich silách, treba do toho ísť. Na druhej strane, ak problém nie je možné vyriešiť sám, je potrebné pozmeniť predovšetkým postoj voči samotnému problému. Tým máme na mysli, urobiť predovšetkým cielené odhodlanie s problémom žiť a akceptovať situáciu, že to nebude možné zmeniť.

   Okrem toho je potrebné myslieť na tvorbu plánu stratégií a postupov zdravého vyrovnávania sa s nezvládnuteľným problémom, ktorých cieľom je skoncovať s náročnou situáciou takým spôsobom, aby nás nepremohla. V takomto prípade je dobré, napríklad stretnúť sa s priateľmi, s ktorými istotne prídete na nové myšlienky (nikdy nie je dobré byť a zostávať sám, nakoľko v takomto prípade hrozí nárast psychických problémov a zhoršenie aktuálnej situácie). Rovnako pomôže aj šport, či iná aktivita alebo iba lepší a častejší relax a odpočinok na dovolenke, či odľahlom mieste mimo domova.

Tipy, ako lepšie premôcť stresový stav a napätie

  • I.     Je potrebné myslieť optimisticky. Optimisti jednoduchšie ovládajú vzniknuté stresové stavy a stavy úzkosti v porovnaní s pesimistami. Neobmedzujte seba samých zveličovaním samotného strachu z nepoznaného.
  • II.   Vplyvy stresu na život každého je poznačený nie tým, čo sa udialo, ale predovšetkým tým, ako na to odpovedáme. Povedzte stop na krátky čas. Sledujte svoje ohlasy na rôzne okolnosti. Iba takto sa dopracujete k tomu, čo spôsobuje nárast stresu (ako aj jeho úbytok) vo svojom živote. Pozor na nevhodné reakcie na zvýšený stres, napríklad užívaním drog, či alkoholu. Nezabúdajte na to, ako sa takto ničí zdravie, ktoré má byť na prvom rade. 
  • III.  Myšlienka "Žiť bez stresu" je lepšie a bez problémov, vo vás vytvára ďalšie napätie a stres. Je potrebné pristupovať k životu tak, ako ide a ako sa naskytuje. To znamená, že musíte čo najskôr pochopiť, že život to nie sú iba príjemné a veselé situácie, ale aj množstvo problémov, ťažkostí a trápení, ba až premáhanie bolesti. Napätie a stres patria k životu a k jeho zdravému spôsobu prežívania. Musíte sa však naučiť prežívať tú správnu zdravú mieru. Nudnosť a jednotvárnosť tiež dokážu narobiť veľa napätia a stresu, čo tiež nie je dobré a zdraviu prospešné.
  • IV.  V situáciách, keď vznikne stres, je vhodné sa spytovať samých seba: Čo môžem urobiť pre to, aby som sa uvoľnil? V tomto smere je najlepšie reagovať spôsobom zhlboka dýchať a to systémom pomalý nádych a následne pomalý výdych, aby ste zmiernili vzniknuté napätie a obavy. Takto je potrebné postupovať ďalej a po chvíli toto cvičenie opakovať. Pomôže aj vyloženie nôh a počúvanie upokojujúcej hudby. Rovnako je dobrý pobyt na čerstvom vzduchu (prechádzka alebo výlet) alebo spoločnosť medzi pozitívne naladenými ľuďmi.
  • V.     Netreba sa báť poprosiť o pomoc blízkych, či o pomoc lekára (odborníka). Možno aj vy patríte k tým, čo si myslia, že všetko zvládnu sami. No nemusí to vždy platiť a ak sa už konečne rozhodnete o pomoc požiadať, zvyčajne už nie je cesty späť. Najlepšie je požiadať o pomoc vždy na začiatku pretrvávajúcich problémov so stresom a napätím, pretože iba takto bude pomoc druhých aj účinná a výsledky efektívnejšie.

 

Pokiaľ vám však nezaberú naše predchádzajúce návody na zmenu v boji s depresiou a stresom, skúste prírodnú liečbu. Liečiť depresiu a stres môžete aj inak, napríklad aj vhodným prírodným produktom z našej dielne.

 



energia depresia stres
Magazín arrow
Magazín arrow