Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

Poznáte zelený jačmeň? Takto vplýva na pleť, vlasy či imunitu

30.11.2020 00:00 poznate-zeleny-jacmen-takto-vplyva-na-plet-vlasy-ci-imunitu

Jednou zo superpotravín, ktorá sa vďaka vysokému obsahu zdraviu prospešných látok získava čoraz väčšiu obľubu, je zelený jačmeň. Čo o ňom vieme a aké sú jeho účinky?

V čom je jeho sila?

Zelený jačmeň sa používa na podporu imunity, zlepšenie celkového zdravia, využívaný je aj v čínskej bylinnej medicíne. Je bohatým zdrojom vlákniny, pretože jej obsahuje až 3 gramy na polievkovú lyžicu. Prečo je tento fakt dôležitý? Približne 70 % imunity človeka je tvorených tráviacim ústrojenstvom, a vláknina k tomu výdatne napomáha. Zelený jačmeň dokáže byť teda vďaka svojmu obsahu skutočne nápomocný. 

Obsahom vlákniny sa to však ani zďaleka nekončí. Zelený jačmeň je totiž zdrojom značného množstva ďalších prospešných látok.

Štúdia českých vedcov s názvom Hodnotenie jačmennej trávy ako potenciálneho zdroja niektorých výživových látok uvádza, že zelený jačmeň je zdrojom mnohých prospešných látok. Obsahuje značné množstvo vápnika, medi, železa, horčíka, draslíka, zinok, β-karotén, folát, kyselina pantoténová, vitamíny B1, B2, B6, C a E, superoxiddismutáza, kataláza, a chlorofyl.

Zelený jačmeň a jeho účinky

Z pohľadu účinkov funkčných zložiek zeleného jačmeňa, hovoria čínski vedci v štúdií Preventívna a terapeutická úloha funkčných zložiek jačmennej trávy pri chronických chorobách ľudí o týchto účinkoch:

  • zelený jačmeň podporuje spánok, 
  • má antidiabetický účinok,
  • reguluje krvný tlak,  
  • zvyšuje imunitu, 
  • chráni pečeň, 
  • má anti-akné účinky,
  • má antidepresívne účinky, 
  • zlepšuje gastrointestinálne funkcie, 
  • má protirakovinové, protizápalové, antioxidačné, hypolipidemické a antigoutové účinky, 
  • predchádza hypoxii, kardiovaskulárnym chorobám, únave a zápche,
  • zmierňuje atopickú dermatitídu,
  • má preventívnu a terapeutickú úlohu pri chronických ochoreniach.

Účinky zeleného jačmeňa na vlasy

Obsah vitamínov a minerálov v zelenom jačmeni, ktoré pomáha zlepšovať celkové zdravie, má aj pozitívny vplyv na vlasy. Vie byť prospešný ako prostriedok proti vypadávaniu vlasov, ktorý podporuje zdravie vlasových folikul a pozitívne môže ovplyvniť aj pokožku. Okrem toho je nádejou pre ľudí s dedičným vypadávaním vlasov (androgénna alopécia). 

Zelený jačmeň poskytuje lepšie prekrvenie pokožky hlavy, preto je možné použiť ho vnútorne, ale pokojne aj ako vlasovú kúru.

Zelený jačmeň a jeho účinky na pleť

Ako je uvedené v spomenutej štúdií, zelený jačmeň okrem zlepšovania celkovej imunity, pôsobí proti vzniku akné, ale vie sa postarať aj o zmiernenie atopickej dermatitídy. Vďaka obsahu vitamínu C bráni voľným radikálom, čím pôsobí proti procesu starnutia.


Užívanie zeleného jačmeňa je spojené s mnohými potenciálnymi výhodami pre zdravie, najmä z hľadiska zlepšovania imunity, či jeho účinkov na pokožku a pleť. Môže sa tak stať súčasťou vášho jedálnička a byť prevenciou pred vznikom rôznych nepriaznivých stavov.

 

Vedeli ste, že existuje viacero foriem vitamínu C, ktoré môžete prijať? Ktorá z nich sa najlepšie vstrebáva v organizme? Aj to sa dozviete v ďalšom blogovom článku:



Magazín arrow
Magazín arrow