Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

Maca peruánska: Toto sú jej účinky na mužský organizmus

25.03.2021 00:00 maca-peruanska-toto-su-jej-ucinky-na-muzsky-organizmus

Peruánsky ženšen alebo peruánsky zázrak na erekciu - aj také sú prívlastky tejto nevšednej rastliny podobnej našej reďkovke. Akými účinkami sa vie popýšiť maca peruánska?

Darí sa jej v náročných vysokohorských podmienkach juhoamerických Ánd (nad 4000 metrov nad morom). Do našich podmienok sa dostane najmä vo forme prášku či tabletiek ako doplnkov výživy. 

Maca ako superpotravina

So svojím zložením bohatým na vitamíny a minerály sa radí maca medzi takzvané superpotraviny. Obsahuje vlákninu, horčík, vápnik, draslík, železo, jód, meď, mangánu, zinok, vitamíny B1, B2, C, D a všetkých deväť esenciálnych aminokyselín.

V Peru sa celý koreň macy často pridáva do polievky a ovsených vločiek, praží sa a konzumuje ako zelenina, alebo sa z tohto koreňa pripravuje fermentovaný nápoj - známy ako „maca chica“. (Zdroj: Very-well-health)

Maca peruánska a plodnosť

Prvý účel, na ktorý bola maca využívaná aj v dávnej minulosti, bola podpora plodnosti. Toto využitie si zachovala až do súčasnosti a jej účinky na plodnosť potvrdzujú aj vedecké výskumy. Pôsobenie užívania macy peruánskej je možné pozorovať aj na meniacom sa spermiograme (k lepšiemu).  

Existuje niekoľko mechanizmov, ktoré môže maca ovplyvniť pri problémoch s plodnosťou. Zvýšenie luteinizačného hormónu, zvýšenie kvality spermy a zlepšenie sexuálneho vývoja u mužov, zvýšenie libida. (Zdroj: štúdia mexických vedcov Maca peruánska a jej možný vplyv na plodnosť).

Takto vplýva maca peruánska na chudnutie a športový výkon

Pomenovanie peruánsky ženšen nedostala rastlina náhodou. Zlepšuje výkonnosť a pomáha nabudiť energiu, čím sa stáva obľúbenou súčasťou stravy u športovcov. Keďže predurčuje k povzbudeniu lepších výkonov, využiť ju môžu najmä ľudia, ktorí by chceli zlepšiť svoju motiváciu k pohybu zvýšením hladiny energie. Nezabúdajme ani na obsah vlákniny, ktorá je pri strate váhy v strave odporúčaná.

Mužské sexuálne zdravie

Je viac benefitov, ktoré ponúka maca peruánska pre mužov. Na jednej strane vie pomôcť zvýšiť sexuálny apetít a povzbudiť libido, na strane druhej je preukázaný jej pozitívny vplyv na prostatu. Môže byť schopná pomôcť s rôznymi typmi sexuálnych dysfunkcií, od zvýšenia pohyblivosti spermií po zlepšenie výkonnosti pri pohlavnom styku

Použitie macy je vhodné pri varení, pečení, výrobe smoothies, naservírovať si ju môžete ako doplnok výživy vo forme tabliet. 

Kapsuly macy peruánskej od Zerexu sú navyše v bio a vegan kvalite. Vďaka dennej dávke 800 mg dodáte telu plno vitamínov, minerálov a vlákniny, podporíte fyzické a duševné zdravie, vytrvalosť, vitalitu, plodnosť a sexualitu.



Magazín arrow
Magazín arrow