Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

Hormonálna rovnováha - majte telo pod kontrolou

Autor článku: redakcia Zerex.sk 05.02.2018 00:00 Hormonálna rovnováha

Uvažovali ste niekedy nad tým, prečo vás bolí hlava, keď ste skvele vyspali? Prečo nemôžete schudnúť aj keď vo fitness centre trávite viac času ako by bolo potrebné? Prečo niekedy vôbec nemáte chuť na sex alebo sa nadmerne potíte? Na vine môže byť kolísajúca hladina hormónov. Dá sa to nejako regulovať, aby bola dosiahnutá hormonálna rovnováha? Hormonálne výkyvy môžu mať za následok viacero problémov. Vzhľadom k tomu, že hormóny môžu za všetky naše nálady, pozrieme sa na to, aké hormóny produkujeme a čo sa deje v tele pri ich stúpajúcej a klesajúcej tendencii.    

Estrogén

Ženský pohlavný hormón úzko spojený s emocionálnym blahobytom žien. Keďže ovplyvňuje fyzický aj psychický stav ženy, jeho výkyvy sú dosť citeľné. Dôležitý je pre menštruačný cyklus - na začiatku menštruácie je hladina estrogénu najnižšia. Tvorí sa vo vaječníkoch, aj nadobličkách a v tukovom tkanive. Vďaka nemu majú ženy oblé ženské tvary. V malej miere sa tvorí aj v mužskom tele.  

Ovplyvňuje:

  • vývoj maternice, prsníkov, pošvy, vaječníkov
  • pozornosť a pamäť
  • bolesti hlavy - najmä v období pred menštruáciou, keď je hladina estrogénu najnižšia
  • vlasy - nedostatok estrogénu, napríklad v období menopauzy, spôsobuje vypadávanie a rednutie vlasov, sú matné a “bez života”
  • náladu - jeho hladina súvisí s tvorbou serotonínu (tento hormón je v mozgu “zodpovedný” za dobrú náladu. V zásade platí rovnica - čím nižší estrogén, tým nižšia produkcia serotonínu
  • kvalitu spánku (keďže nepriamo vplýva na tvorbu melatonínu)
  • sexuálny apetít - čím nižša hladina estrogénu, tým nižšie libido.  

S nedostatkom estrogénu si dokáže poradiť Kotvičník zemný, ktorý sa podieľa na tvorbe ženských a mužských pohlavných hormónov. Zvyšuje chuť na sex a priaznivý vplyv na imunitu.  

Progesterón

Steroidný hormón, ktorý vplýva na prípravu a udržanie tehotenstva. Tvorí sa vo vaječníkoch a pripravuje maternicu na zahniezdenie vajíčka. Ak sa vajíčko neoplodní, progesterón sa prestane tvoriť a nastane menštruácia. Predmenštruačný syndróm (PMS) = nižšia hladina estrogénu a progesterónu. “Poruchy nálady” spôsobené PMS sa vyskytujú len u žien, preto je potrebné udržiavať estrogén a progesterón v rovnováhe.  

Testosterón

Najdôležitejší mužský hormón. Zyyšuje schopnosť budovať svalovú hmotu, napomáha lepšimu spaľovaniu podkožného tuku. Vďaka nemu sa muži tešia silnejšej erekcii, sexuálnej výkonnosti a libidu. Najviac je produkovaný v puberte: chlapcom začína rásť ochlpenie, zväčšuje sa penis, semenníky, ovplyvňuje erekciu a jej trvanie. Stres podporuje tvorbu hormónu kortizolu, ktorý potláča tvorbu testosterónu a znižuje jeho tvorbu. Rovnako aj nedostatok spánku dokáže výrazne znížiť hladinu testosterónu. Testosterón zosilňuje kosti, zlepšuje motiváciu a prispieva k zdravšiemu srdcu. Menej testosterónu = menej spermií, teda môže byť zodpovedný za neplodnosť. Ak sa snažíte o počatie nového života, doplnenie testosterónu je potrebné. Vyhnite sa chémií a siahnite po prírodných doplnkoch výživy s obsahom - už spomínaného - Kotvičníka zemného. Priaznivo pôsobí na prostatu a sexuálne zdravie muža, a predlžuje výkon v posteli.

Prečítajte si aj: Ženšen nielen na imunitu, ale i na plodnosť a potenciu

Testosterón sa vyskytuje aj v ženskom tele, kde vo vyššom množstve môže spôsobovať nadmerné ochlpenie, tvorbu akné, hrubnutie hlasu. Užívanie tejto látky poznajú športovkyne, ktorým sa telo po športovom výkone rýchlejšie regeneruje. Je to  však považované za doping.  

Neurotrofín

Látka zodpovedná za vášeň. Tvorí sa pri vzniku nových vzťahov, vtedy boli namerané jeho zvýšené hodnoty. V dlhotrvajúcich vzťahoch ho nahrádza oxytocín - hormón láskania.    

Serotonín

Je to hormón, ktorého dostatok nám zaručí optimizmus a dobrú náladu.  

Dopamín

Uvoľňuje sa pri príjemných aktivitách, činnostiach, ako je sex, cvičenie alebo príjem jedla. Je spájaný s motiváciou, túžbou a potešením. Žeby menej sexu znamenalo menej motivácie a potešenia?  

Endorfín

Endorfíny sú prostriedkom proti zlej nálade. Vznikajú v mozgu a mieche. Vyplavujú sa predovšetkým pri príjemných aktivitách: šport, sex, dokonca pri jedení obľúbeného jedla, či čokolády. Nazývajú sa aj “hormóny šťastia”. Jednoduchá rovnica v tomto prípade znamená, množstvo endorfínov sa priamo úmerne zvyšuje s počtom aktivít.  

Oxytocín

Vďaka tomuto hormónu sme priateľskejší a ľahšie nadväzujeme vzťahy. Spôsobuje sťahy hladkého svalstva maternice pri pôrode. Pôsobí aj na sťahy buniek mliečnej žľazy, podporuje teda tvorbu mlieka pri dojčení.  

Melatonín

Hormón, ktorý sa začne tvoriť s príchodom noci, tmy a nastaví organizmus na spánok. Svetlo brzdí jeho tvorbu - tvorí sa v ďaleko väčšej miere v noci (8 ž 10x viac ako cez deň). Ovplyvňuje spánok a ak sa netvorí v dostatočnej miere, človek trpí jeho nedostatkom a následne znáša tým aj ďalšie známe následky. Týmto následkom môžete zabrániť použitím prírodného produktu pre zdravý spánok vo forme tabletiek.  

Zaujímavosť na záver

Prvým objaveným hormónom vôbec bol v roku 1901 adrenalín, nazývaný aj stresový hormón. Vďaka jeho zvýšenej tvorbe v stresových situáciách sa dokáže človek brániť aj závažným zraneniam, ťažko zlúčiteľným so životom. Keď sa však dostane do bezpečia a uspokojí sa s pocitom, že už mu nič nehrozí, tvorba hormónu ustupuje, čo môže mať za následok smrť. (Zdroj: vyšetrenie.sk).    



hormonálna hladina hladina estrogénu kotvičník zemný
Magazín arrow
Magazín arrow