Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

Ako začína osteoporóza? Neprehliadnite jej prvé príznaky

20.10.2020 00:00 ako-zacina-osteoporoza

Osteoporóza - "tiché ochorenie"

Osteoporóza spôsobuje, že kosti sú krehké v dôsledku straty kostného tkaniva. V počiatočných štádiách je len málo príznakov, ktoré na ňu môžu upozorniť a objaviť sa môže v každom veku. Najčastejšie postihuje ženy po päťdesiatke (resp. po menopauze), nevyhýba sa však ani mužom.

Osteoporóze predchádza osteopénia, ktorú môžeme považovať za počiatočné štádium osteoporózy. Pri osteopénii je kostná minerálna hustota nižšia ako normálne, nie je však zatiaľ dosť nízka na to, aby sa dala považovať za osteoporózu. Na osteoporózu sa môže zmeniť vtedy, ak nie je diagnostikovaná včas a liečená okamžite.

Osteoporóza: Príznaky

Príznaky osteoporózy v počiatočných štádiách je pomerne ťažké rozoznať. Ľudia často ani netušia, že majú slabé kosti, pokiaľ si niečo nezlomia. Príznaky v neskorších štádiách môžu zahŕňať:

  • slabé a krehké nechty, ktoré môžu signalizovať zdravie kostí, 
  • slabšia sila úchopu,
  • zlomeniny, pričom kosť sa zlomí ľahšie, ako by sa predpokladalo, 
  • zhrbený postoj, 
  • bolesť chrbta,
  • mení sa telesná výška (človek pôsobí už na pohľad nižší).

Ako sa diagnostikuje?

Štandardnou a najpresnejšou metódou diagnostiky osteoporózy alebo osteopénie je jednoduchý, neinvazívny sken kostnej minerálnej denzity alebo röntgenová absorpciometria s dvojitou energiou. (Zdroj: Everyday Health).

Rizikové faktory

💡 Ako uvádza Mayo Clinic, fajčenie zvyšuje mieru úbytku kostnej hmoty a pravdepodobnosť zlomeniny, rovnako ako denná konzumácia alkoholu

Osteoporóza a prírodná liečba

K liečbe sa pristupuje s pomocou medikamentov. Medzi prírodné “lieky” patria:

  1. Cvičenie prirodzene pomáha zabraňovať rýchlemu rednutiu kostí, a to predovšetkým silové cviky a cvičenie na rozvoj rovnováhy.
  2. Chondroitín sulfát a glukozamín sulfát, teda látky, ktoré sú prirodzenou súčasťou kĺbovej chrupavky.
  3. Vitamín D zlepšuje schopnosť vstrebávania vápnika - minerálu potrebného pre zdravie kostí. Zlé vstrebávanie vápnika môže spôsobiť uživanie niektorých liekov, ale aj nadmerná konzumácia cukru alebo intolerancia potravín, ktoré ho obsahujú.
  4. Vitamín C, ktorý podporuje správnu tvorbu kolagénu. To je látka, ktorá udržiava pružnosť a pohyblivosť kĺbov.

Cvičenie a príjem vitamínov slúžia aj ako prevencia osteoporózy.

✅ TIP: Zerex Arthrex

Dodávajte kostiam látky, ktoré sú pre ne prirodzené a vezmite staroslivosť o kosti a kĺby do vlastných rúk. Prémiová výživa pre pohybový aparát od značky Zerex má svoje meno: Arthrex. Obsahuje vitamín D, vitamín C, chondroitín sulfát a glukozamín sulfát. Vďaka týmto kvalitným a účinným látkam prispieva k normálnemu vstrebávaniu vápnika a udržiava pružnosť kĺbov a chrupaviek.

Osteoporóza sa nevyhýba ani slávnym ľuďom: Celebrity a osteoporóza

Nižšiu hustotu kostí ako normálnu majú aj herečky Gwyneth Paltrow a Sally Field
U Gwyneth zaznamenali lekári príliš nízku hladinu vitamínu D po tom, čo utrpela vážnu zlomeninu a následný sken kostnej denzity potvrdil ostopéniu. Sally Field vďaka vlastnej skúsenosti šíri osvetu a dostáva do povedomia fakt, že osteoporóza je liečiteľná a dá sa zvládnuť.



Magazín arrow
Magazín arrow