Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

Máte depresiu? 7 najčastejších znakov, ktoré nesmiete ignorovať

08.10.2020 00:00 7-najcastejsich-znakov-depresie

Na Slovensku zvykneme pri ťažkých úlohách alebo po vyčerpávajúcom týždni povedať, že trpíme “depkou”. Kedy sa však skutočne jedná o depresiu? Spoznajte bližšie toto ochorenie, príčiny depresie a 7 najčastejších príznakov, pri ktorých by ste mali spozornieť. 

💡10. október je Európsky deň depresie, Medzinárodný deň duševného zdravia.

Depresia sa nás týka

Podľa odborníkov je depresia závažným ochorením, ktoré negatívne ovplyvňuje prežívané pocity alebo spôsobuje stratu záujmu o veci, ktoré predtým spôsobovali radosť. Podľa dostupných údajov300 000 Slovákov trpí depresiou, ale len každý piaty vyhľadá pomoc u odborníkov alebo sa mu dostane adekvátnej liečby. 

💡 Depresia môže postihnúť kohokoľvek - dokonca aj osobu, ktorá, zdá sa, žije v relatívne ideálnych podmienkach. (Zdroj: psychiatry.org)

Príznaky depresie

#1 Strata záujmu alebo potešenia z činností, ktoré boli predtým obľúbené

Tento stav sa nazýva  anhedónia a jedná sa o jeden zo základných znakov depresie. Môže ísť tak o nezáujem o sociálny kontakt, ako aj o stratu zmyslových pôžitkov (šport, dobré jedlo, sex, koníčky). Človek stratí radosť schopnosť tešiť sa z vecí, ktoré ho v minulosti robili spokojným a šťastným.

💡 Osoba s depresiou často nie je schopná venovať sa činnostiam, ktoré ho bežne bavia. (Zdroj: harvard.edu)

#2 Problémy so spánkom, pocity únavy a vyčerpania

Spánok a duševné zdravie sú navzájom úzko prepojené. Na jednej strane depresia sťažuje dobrý spánok, na strane druhej práve nedostatok spánku dokáže výdatne prispieť k depresii. 

Celosvetovo približne tri štvrtiny ľudí trpiacich depresiou vykazujú známky nespavosti, insomnie. Ojedinelá nie je ani hypersomnia, porucha, kedy depresívni ľudia spia príliš dlho a cítia sa neustále unavení. Zaznamenáva ju 15% pacientov.

💡 Dostatočný spánok predstavuje +/- 8 hodín, čo mozgu uľahčuje spracovanie emocionálnych informácií. Nedostačne dlhý spánok negatívne ovplyvňuje náladu a predstavuje riziko rozvoja duševných porúch.

Tip: Magnézim a vitamín B6

Obľúbenou kombináciou v boji proti únave a vyčerpaniu je magnézium a vitamín B6. Ako to funguje? Spoločne podporujú správne fungovanie nervového systému i psychiky a pomáhajú normálnej látkovej premene. Tá je dôležitá práve pre tvorbu energie.

#3 Striedanie nálad

Jedným zo znakov depresie je častá a výrazná zmena nálady. Depresia spôsobuje, že v jednu chvíľu je možné zaznamenať výbuchy hnevu, o chvíľu extrémnu radosť a za pár minút srdcervúci plač. S emóciami je to ako na horskej dráhe. Úroveň tolerancie je často na nízkej úrovni, preto sa človek cíti rozrušený a nepokojný. Pomerne frekventovane mu každý a so všetkým lezie na nervy.

💡 Depresia je porucha, ktorá postihne počas života takmer každého štvrtého človeka. (Zdroj: Liga za duševné zdravie).

Tip: Emócie pod kontrolou

Dostať búrlivé emócie pod kontrolu je možné pomocou prírody. Niektoré bylinky alebo vitamíny na dobrú náladu majú pozitívny vplyv na duševné zdravie, činnosť nervovej sústavy a vedia napomôcť dobrej nálade. Ide najmä o medovku lekársku, mučenku pleťovú, valeriánu lekársku, vitamíny C a B6

✅ Aminokyselina L-tryptofán je základnou látkou pre tvorbu serotonínu, hormónu, ktorý prispieva k pocitom šťastia a pohody. 

✅ Balzamom na nervy je Zerex Zenaden, ktorý obsahuje medovku, mučenku, valeriánu, vitamíny C a B6 aj L-tryptofán.  

#4 Zmeny v chuti do jedla a zmeny hmotnosti

Očividné zmeny nastávajú aj v telesnej váhe. V každom prípade, depresia mení aj stravovacie návyky. Jedna skupina ľudí sa prejedá, druhá sa jedlu vyhýba. Výsledkom má byť zahnanie negatívnych myšlienok.

💡 Jean Fain, psychoterapeut: "Ľudia s depresiou často používajú jedlo na samoliečbu." (Zdroj: WebMd

#5 Myšlienky na smrť

Ľudia, ktorí myslia na samovraždu, nechcú zomrieť, ale skoncovať so svojou bolesťou. Niektorí hovoria otvorene o smrti, túžbe zomrieť alebo spáchať samovraždu. Často sa zaoberajú témou smrť, rozdávajú veci alebo sa lúčia s ostatnými. Neskôr strácajú záujem o stretávanie sa s priateľmi alebo rodinou, žijú v izolácii.

💡 Ľudia často o smrti hovoria alebo urobia prvý pokus, než sa rozhodnú ukončiť svoj život. (Zdroj: healthline.com)

#6 Nepretržitý smútok a zlá nálada

Smútok sa často zamieňa za depresiu. Ale kým smútok je prirodzenou reakciou na stratu, depresia je ochorenie. Naproti tomu ľudia, ktorí majú depresiu, sú neustále smutní. Je pre nich ťažké tešiť sa z čohokoľvek alebo mať pozitívny názor na budúcnosť. (Zdroj: nhs.uk

💡 Rovnako ako iné emócie, aj smútok je dočasný a časom mizne. Týmto spôsobom sa smútok líši od depresie. (Zdroj: healthline.com)

#7 Pocit zlyhania, pesimizmus, beznádej

Druhy depresie

Existuje veľa druhov depresie. Odborník podľa klinických príznakov určí, či sa jedná napríklad o:

  • veľká depresívna porucha (ťažká forma ochorenia, môže sa vyskytnúť jeden alebo kombinácia príznakov),
  • psychotická depresia (sprevádzajú ju halucinácie, bludy, hlasy), 
  • sezónna afektívna depresia (nastupuje s príchodom jesene a zvykne “odznievať” po skončení zimy, súvisí s úbytkom slnečných lúčov),
  • popôrodná depresia (objavuje sa tesne pred pôrodom a po pôrode), 
  • situačná depresia,  
  • predmenštruačná depresia, 
  • pretrvávajúca/chronická depresia (trvajúca viac rokov),
  • maniodepresia alebo bipolárna porucha (obdobia šťastia sa striedajú s obdobiami depresie), 

Príčiny depresie

Spúšťačmi depresie môžu byť udalosti alebo zážitky, s ktorými sa človek stretol v minulosti alebo pretrvávajúce stavy: 

  • zdravotný stav - chronické alebo ťažké diagnózy (skleróza multiplex, cukrovka, artritída, astma, rakovina),
  • úmrtie blízkych, rozchod, rozvod - stresujúce udalosti môžu vyústiť zo smútku do depresívnych stavov,
  • užívanie drog - návykové látky majú vo všeobecnosti nepriaznivý vplyv na celkové zdravie, a hoci sa po ich užití môže na chvíľu človek cítiť lepšie, až tretina ľudí užívajúcich drogy sa potýka s depresiou,
  • zneužívanie - nepríjemné zážitky a traumy z minulosti,
  • genetika - depresia alebo poruchy nálad v rodine,
  • ďalšie stresujúce okolnosti - nedostatok financií, strata zamestnania, život v nepriaznivom vzťahu alebo chronickom strese
  • nedostatok denného svetla.

Žiť s depresiou na krku nie je vôbec jednoduché. Vyhľadanie pomoci je však jedným zo základných predpokladov, že sa stav dokáže dostať pod kontrolu. 


Depresia je liečiteľná, najdôležitejšie je rozpoznať príznaky a vyhľadať podporu.

 

💡 Chcete sa dozvedieť viac o depresii?

Vypočujte si podcast (Z)dravo, konkrétne epizódu "Nie je depka ako depka" s psychológom Martinom Millerom. Ten vysvetlí, aký je rozdiel medzi "klasickým smútkom" a depresiou, ako dlho depresia trvá, a aj to, či je možné sa z nej úspešne dostať.

Podcast (Z)dravo nájdete na Spotify, Apple Podcasts, Youtube, alebo hocikde, kde počúvate vaše obľúbené podcasty. 



druhy depresie príčiny depresie vitamíny na depresiu
Magazín arrow
Magazín arrow