Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Naše telo

10 byliniek na močové cesty: Účinná ochrana proti baktériám

Autor článku: Jana Petrejová 10.05.2024 13:12 Využite silu byliniek vo svoj prospech, niektoré sú dobré na močové cesty. FOTO: Pexels.com

Nepriateľské baktérie ukážu svoju silu, premnožia sa a výsledkom je časté nutkanie na močenie, svrbenie a nepríjemné pálenie. Ťažko si potom užívať čas so svojimi najbližšími, ktorý môžu prekaziť zapálené močové cesty. Výborné sú na močové cesty bylinky, ktoré ich posilnia a dokonca zmiernia príznaky.

Príroda skrýva hotové poklady. Nájdete v nej bylinky na močové cesty, ktoré dokážu močový mechúr účinne posilniť a chrániť proti baktériám. 

Pozrite sa na 10 rastlín, ktoré prospievajú zdraviu močových ciest: 

1. Kapucínka

Možno ju považovať za dar prírody. Napomáha k normálnej činnosti močových ciest a dokonca ju využijete aj pri zápaloch obličiek a močového mechúra. Bylinka je užitočná tiež vtedy, ak trpíte chrípkou alebo bronchitídou. Aj vaša koruna krásy z nej vyťaží maximum! Kapucínka prospieva vlasovej pokožke, podporuje rast vlasov a zabráni ich vypadávaniu. 

2. Vres obyčajný

V oblasti urológie sa považuje za kráľa byliniek. Je močopudný, čo znamená, že podporuje odstraňovanie toxických látok z organizmu a chráni obličky a močové cesty. Postará sa o to, aby fungovali tak, ako majú. Preto býva často neoddeliteľnou súčasťou čajových zmesí pôsobiacich na obličky, močový mechúr a prostatu. Oceníte ho aj ako podporu pre kĺby. 

Vres obyčajný pôsobí ako ochranný štít močového mechúra i prostaty. Foto: Pexels.com

3. Medvedica lekárka

Silný bojovník proti baktériám! Môže za to vysoké množstvo alantoínu, ktorý sa vyznačuje hojivým účinkom. Jednoznačne patrí do prírodnej medicíny ako podporný prostriedok pri zápaloch močových ciest. Vďaka nej si udržíte zdravie močového mechúra i obličiek. Svoje uplatnenie nájde aj pri obličkových kolikách. 

4. Brusnica obyčajná

Jedna z najznámejších byliniek s antibakteriálnymi účinkami na močové cesty. Najlepšia je kombinácia brusníc a dostatočného pitného režimu, čím sa všetky zlé baktérie vyplavia z močových ciest z tela. Brusnice zacielia na baktérie a tekutiny ich odvedú zo systému. Sú taktiež výbornou prevenciou pred vznikom infekcie. 

5. Šípky

Zoznámte sa s jedným z najbohatších zdrojov vitamínu C. Hoci šípkový čaj sa používa hlavne pri dýchacích problémoch, poslúži aj ako močopudný prostriedok. Výborné sú na močové cesty bylinky, ktoré majú diuretické účinky a zbavia močové cesty baktérií. Tento antioxidant pôsobí tiež na zdravie močového mechúra a obličiek.

Stavte aj na šípky, ktoré odstránia baktérie z močových ciest. Foto: Pexels.com

6. Praslička roľná

Chuťovo síce praslička príliš nenadchne, no inak je to v prípade močových ciest. Tie z nej budú unesené, keďže bylinka dokáže zaútočiť a poraziť zápal. Odporúča sa piť šípkový čaj preventívne proti infekciám močových ciest, zápalom močového mechúra a taktiež proti močovým kameňom. 

7. Medovka lekárska

Hoci je medovka lekárska predovšetkým známa tým, že upokojuje nervový systém, podporuje činnosť žalúdka a taktiež duševnú a fyzickú pohodu, málokto vie o tom, že sa vyznačuje aj dezinfekčnými účinkami na močové cesty. Ak ste náchylnejší na zápaly, oplatí sa piť čaj s medovkou ako účinný prostriedok pred vznikom ochorenia. 

8. Petržlenový koreň

Padne vhod pri infekciách močových ciest. Postará sa o vyplavenie škodlivých baktérií a taktiež zmiernenie prejavov, ktoré sprevádzajú zápaly. Doplní telo o draslík, sodík a tekutiny, čím prispieva k zvýšenej produkcii moču. Výsledkom je potlačenie zápalov a zregenerované podráždené sliznice v močových cestách. 

Na zapálené močové cesty zaberajú rovnako ako koreň, tak aj lístky. Foto: Pexels.com

9. Vŕbovka malokvetá

Vynikajúca bylinka na prostatu a zdravé fungovanie močových ciest! Vďaka svojim antibakteriálnym a protizápalovým vlastnostiam je skvelá pri zápaloch močových ciest. Bonusom je zlepšenie funkcie obličiek a močového mechúra. 

10. Materina dúška

Dostane vás z nespavosti, bolestí hlavy ale i závratoch. Materina dúška má množstvo priaznivých účinkov na ľudský organizmus. Ničí zápaly v tele, pričom si poradí nielen s tými, ktoré sa týkajú ústnej dutiny a hrdla, ale zlikviduje aj zápaly močových ciest. Prečistí obličky a močové cesty, ktoré budú mať zabezpečenú zdravú činnosť. 

Účinná zbraň v produkte

Využite to, čo vám ponúka príroda. Práve tam nájdete riešenie na pretrvávajúce problémy s močovými cestami. Protizápalové brusnice v produkte Zerex Urinclear v kombinácii s D-manózou sa postarajú o odstránenie baktérií zodpovedných za vznik infekcií močových ciest a mechúra z tela von. D-manóza je cukor, ktorý dokáže zacieliť priamo na močový systém, keďže sa takmer celý vylučuje cez obličky do moču. Brusnice a D-manóza sú účinnou dvojkou, ktorá vás zbaví nepríjemného problému, a tým umožní tráviť viac chvíľ s tými, na ktorých vám záleží.

Zerex Urinclear s obsahom brusníc pôsobí protizápalovo a chráni močové cesty.



bylinky močové cesty baktérie príroda
Magazín arrow
Magazín arrow