Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Krása

Suchá alebo dehydrovaná pleť? Spoznajte rozdiel a vyriešte problém

Autor článku: Jana Petrejová 06.05.2024 08:05 Suchá pleť je niečo iné ako dehydrovaná, všímajte si rozdiely.

Vlastnosti suchej a dehydrovanej pokožky sú rozdielne, rovnako ako aj ošetrenie, ktoré vyžadujú. Ak sa doteraz neviete zbaviť šupinatej suchej pleti bez vlahy, zrejme ste spravili chybu už na začiatku a nesprávne identifikovali, s čím máte problém. 

Charakteristika suchej pleti

Suchá pleť je jedným z typov pleti, kde patrí normálna, zmiešaná a mastná pleť. Tomuto typu chýbajú oleje a lipidy, čo je dôvodom, prečo má suchší a šupinatejší vzhľad. Spoznáte ju taktiež podľa znakov, akými sú drsný povrch, začervenanie alebo podráždenie a dokonca zvýšený výskyt kožných ochorení vrátane psoriázy alebo ekzémov. Suchá a citlivá pleť býva často neželanou kombináciou, s ktorou je boj o niečo ťažší. Jej suchosť je totiž spôsobená genetikou. Stačí však poznať účinné zbrane, ktoré ju dajú do poriadku a zlepšia štruktúru pokožky.

Charakteristika dehydrovanej pokožky

Ak má pokožka nedostatok vody, je dehydrovaná. To sa môže stať každému bez ohľadu na to, aký má typ pleti. Aj majitelia mastnej pleti môžu mať problém s nedostatočnou dehydratáciou. Dá o sebe vedieť matným vzhľadom a taktiež príznakmi starnutia v podobe jemných liniek, vrások, citlivosti, unaveným vzhľadom očí a stratou pružnosti. 

Dehydrovanú pleť môžete odhaliť veľmi jednoducho. Uštipnite sa do líca a sledujte, čo sa bude diať s pokožkou. Zvráskavela sa pri jemnom tlaku a dlhšie trvá, kým sa vráti do pôvodného stavu? Potrebuje vodu a je dehydrovaná. 

5 faktorov, ktoré vplývajú na jej vznik:

  1. Slnečné žiarenie

  2. Horúca a tvrdá voda

  3. Kúrenie a klimatizácia

  4. Nesprávna starostlivosť o pleť a používanie prípravkov, ktoré nie sú hydratačné

  5. Starnutie 

Ako ich jednoducho odlíšiť?

Suchá pokožka má nedostatok lipidov vo svojich hlbších vrstvách. Nie je ľahké sa jej úplne zbaviť a starostlivosť o ňu je dlhodobejšou záležitosťou. Pri dehydrovanej pokožke ide o nedostatok vody vo vrchnej vrstve. Obvykle je jednoduché tento stav napraviť správnou kozmetikou. Na prvý pohľad je charakteristika suchej pleti veľmi podobná tej dehydrovanej, no rozdiel je v tom, aké vrstvy pokožky sú poškodené. 

Starostlivosť o suchú pleť

Hoci v prípade suchej pleti je starostlivosť založená na dlhodobej pravidelnosti, ak ju dodržíte, odmenou bude lepší vzhľad a menej bielych šupiniek. Tých sa zbavíte jemnou exfoliáciou, ktorá pleť zbaví odumretej kože. Vyberte si pleťový peeling so zložkami, ktoré zároveň hydratujú pleť a doprajte si ho raz týždenne. Buďte však opatrní, suchá a citlivá pleť si vyžaduje jemné zaobchádzanie. Skvelé sú aj hydratačné, výživné, a aj regeneračné pleťové masky.

Pleťová maska je starostlivosťou navyše, ktorá rozjasní a zhydratuje pleť. Foto: Pexels.com

Starostlivosť o dehydrovanú pleť

Aby ste pleť vrátili do starých koľají, mali by ste sa zamerať na doplnenie výživných látok, ktoré by mali obsahovať kvalitné prípravky. Dehydrovaná pleť má narušenú kožnú bariéru, takže použitie hydratačného krému na opravu tejto bariéry je skvelým riešením. Do rutiny je dobré zaradiť upokojujúce a hydratačné zložky, kde patrí kyselina hyalurónová a taktiež ceramidy. Kyselina mliečna sa taktiež považuje za dôležitého hrdinu hydratácie, keďže rozpúšťa spojivo viažúce odumreté kožné bunky. 

Zaraďte do starostlivosti o pleť hydratačné sérum, ktoré pripraví pleť na krém, a tým zvýši prísun kvalitných zložiek. Tento produkt ocení tiež suchá pleť. Ak budete používať prípravky s ochranným faktorom pred slnečným žiarením, ochránite pleť pred ďalšou dehydratáciou. 

Ako si ešte pomôcť?

Okrem kvalitnej kozmetiky môžete prispieť ku krajšej pleti starostlivosťou zvnútra. Alfou a omegou je zdravá strava plná zeleniny, ovocia, celozrnných výrobkov a rýb, ktoré obsahujú omega-3 mastné kyseliny dodávajúce pleti tuky. Vyvážený jedálniček môžete doplniť o užívanie výživových doplnkov, ktoré zlepšia celkový stav pokožky.

Zerex Betakarotén Forte s Vitamínom E je veľkým triumfom pre vašu pokožku. Kombinácia betakaroténu a vitamínu E, účinných antioxidantov, obnoví textúru pleti, dodá jej hydratáciu a prirodzený lesk a zmierni príznaky starnutia. A to už ani nie je reč o tom, ako prospieva zraku a imunitnému systému. Posilníte tak zdravie svojho organizmu, ktoré bude pripravené na plnohodnotné trávenie chvíľ so svojimi najbližšími. 



pleť pokožka zdravá pleť krása
Magazín arrow
Magazín arrow