Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Nezaradené

Podráždenosť a nervozita ako súčasť života: Všetko o nepríjemných pocitoch a ako sa ich zbaviť

Autor článku: Jana Petrejová 26.06.2024 13:11 Je normálne zareagovať ne určitý podneť podráždene. Foto: Pexels.com

Nervozita sa považuje za nepríjemný pocit dočasného charakteru. Ide o prirodzenú reakciu organizmu, ktorá sa vyskytuje v záťažových situáciách. Ak sme nervózni a podráždení, pociťujeme trápenie, strach, úzkosť a obavy. Môže ju vyvolať viaceré situácie v živote. Málokto vie, že cítiť sa nervózny je normálne a dokonca to má svoje benefity, keďže nám pomáha zvládať stresové reakcie a záťaž. 

Príčiny

Keď sme nervózni a podráždení, zvyčajne trvá pár minút až hodín, kým ustúpia tieto pocity. Akonáhle sa vyrieši daný problém alebo si prejdeme náročnou situáciou, po nepríjemných pocitoch nebudú ani stopy. 

Bežné príčiny nervozity:

  • Pracovný pohovor

  • Vystúpenie pred väčšou skupinou ľudí

  • Prvé rande

  • Vyšetrenie u lekára

  • Ústna skúška v škole

Popri pocitoch nervozity pociťuje osoba aj iné pocity, ktoré ju dajú do stavy nepohody a môžu dokonca ovplyvniť jej každodenné fungovanie. 

Ako sa prejavuje?

Príznaky, ktoré sprevádzajú nervozitu a podráždenosť:

  • Zvýšené srdečné tempo a búšenie srdca

  • Spotené dlane

  • Zrýchlené dýchanie

  • Netrpezlivosť

  • Pocit nedostatočného odpočinku

  • Pocit, ktorý mnohí opisujú ako “motýle v bruchu”

Podráždenosť zvyčajne ustúpi po po náročnej situácii, ktorá ju vyvolala. Foto: Pexels.com

Nervozitou nás môže telo upozorniť, že sa v našom okolí nachádza niečo nebezpečné pre nás. Súvisí s mechanizmom “boj alebo útek”, ktorý máme v sebe zakorenený. Súvisí s prežitím ako takým. Vtedy sa rozhodujeme, či budeme danej situácii čeliť alebo či sa vzdáme a utečieme. Nervozita a podráždenosť súvisia so stresom, pričom pri nej dochádza nielen k psychologickým zmenám, ale aj hormonálnym a hoci býva zvyčajne špecifická k danej situácii, niekedy sa môže objaviť ako symptóm úzkostnej poruchy.

Viac než len dočasná reakcia

Podráždenosť a nervozita sú úplne bežné, no len dovtedy, kým nepresiahne určité hranice. Ak je človek dlhodobo a pravidelne nervózny, môže byť za tým úzkosť, alebo inak povedané anxiózna porucha. Príčinou sú oveľa vážnejšie udalosti v živote, ako je tomu pri bežnej nervozite, ktoré zahŕňajú napr. nepríjemné životné udalosti vrátane úmrtia najbližšieho človeka alebo je za tým genetická predispozícia. V tomto prípade nejde už o prirodzenú reakciu organizmu, ale o súhrn faktorov, ktoré sa na jej vzniku podieľajú. 

Symptómy úzkostnej poruchy sa vo väčšej miere prejavia na fyzickej stránke tela, čím sa odlišuje od nervozity. Sprevádzajú ju bolesti hlavy, nespavosť, pocit napätia na hrudi či hnačka. 

Ako sa zbaviť nervozity a podráždenia?

Telo i myseľ sa potrebujú upokojiť. Relaxačné cvičenia sú účinnými spôsobmi, ako zmierniť nervozitu a stať sa viac odolným v ťažkých situáciách. Pomáha vodoliečba, elektroliečba, masáž či aromaterpia, ktoré majú terapeutický efekt. 

Našťastie, existujú tiež metódy, ktoré môžete vyskúšať aj doma bez pomoci lekára:

  • Hlboké a pomalé dýchanie

  • Meditácia

  • Joga

  • Zdravý životný štýl, dostatok výživných látok v strave, šport a dostatočný spánok

  • Podpora okolia, zdôverte sa svojim priateľom alebo terapeutovi, čo vás trápi

  • Uvedomenie si, že nervozita je úplne normálna a nebáť sa jej 

Ak je nervozita jedným z príznakov úzkostnej poruchy, liečba by mala byť zameraná na túto poruchu. Nápomocné sú antidepresíva, anxiolytiká či liečebná psychterapia, ktorú vám stanoví lekár. 

Zbohom nervy!

Psychická rovnováha a duševná vyrovnanosť sú dôležitými atribútmi, ktoré vás udržia v pokoji a s úsmevom na tvári. Ak si nepamätáte, kedy ste sa tak naposledy cítili, je načase za tým dať hrubú čiaru a začať odznova! Nikdy nie je neskoro na život bez akéhokoľvek strachu, nervozity, podráždenia a úzkosti. Zerex Zenaden je priam prírodným balzamom na nervy, ktorý sa postará o zmiernenie napätia a nastolí len pohodu, ktorú budete mať na rozdávanie. Konečne sa naplno uvoľníte a plnými dúškami si užijete čas s tými, na ktorých vám záleží. Koniec búrlivým emóciám, ktoré nemáte pod kontrolou. Kombinácia medovky, valeriány a vitamínov C a B6 vám prinavráti duševnú rovnováhu a prispeje tak k novej radosti zo života.  

Vyskúšajte Zerex Zenaden, ktorý sa prirovnáva k prírodnému balzamu na nervy.



nervozita zmiernenie nervozity podráždenosť psychika zdravie
Magazín arrow
Magazín arrow