Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

Najlepšia zubná pasta na bielenie zubov: Hollywoodsky úsmev po pár použitiach

Autor článku: Jana Petrejová 23.07.2024 08:02 Niektoré zubné pasty dokážu vybieliť zuby, no dôležitý je aj zdravý životný štýl. Foto: Pexels.com

Zuby sú našou vizitkou. Stačí jeden úsmev a prezradia to, ako sa o ne staráte. Niet divu, že biely chrup je snom mnohých ľudí. Žiarivo-biele zuby upútajú pozornosť a celkovo skrášlia tvár. Tí, ktorí sa nemôžu pochváliť práve najbelším úsmevom, môžu siahnuť po mnohých prípravkoch na bielenie zubov. Najbežnejším domácim prostriedkom sú bieliace zubné pasty. Ako si vybrať tú najlepšiu? 

Ich aplikácia je veľmi jednoduchá, ich účinky vraj sľubné už po pár použitiach. Zoženiete ich v každej drogérii či lekárni a používajú sa rovnako ako ostatné zubné pasty. Zvážte, ktorú z nich si kúpite. Nie je pasta ako pasta. Nie je záruka toho, že zaberie každá jedna bieliaca zubná pasta, navyše, treba myslieť na to, že po skončení ich používania hrozí návrat zafarbených zubov. 

Poraďte sa s lekárom

Sľubujú zázraky, no naozaj fungujú? Bieliace zubné pasty obsahujú zložky, ktoré napomáhajú k vyvolaniu bieliaceho účinky. Zvyčajne v nich nájdete napríklad aktívne uhlie, jedlú sódu, enzýmy alebo nízku koncentráciu peroxidu. Treba však rátať s tým, že vybielia len vonkajší povrchu zubov, teda povrchové škvrny, nejde o zmenu vnútorného zafarbenia zubov. Je vhodná na pigmentáciu a udržanie vybieleného efektu a odstránenie povrchových škvŕn od jedla. Vhodné je taktiež dodržiavať zdravý životný štýl a vyhýbať sa nápojom a potravín, ktoré prispievajú k sfarbeniu zubov, ako je napr. káva. Pri rozsiahlejších pigmentáciách pomôže návšteva lekára a profesionálne bielenie v ordinácii. 

Ak používate bieliace zubné pasty dvakrát denne, účinok sa môže prejaviť približne po dvoch týždňoch. Dôležité však je riadiť sa pokynmi uvedenými v príbalovom letáku alebo na krabičke od zubnej pasty. Nie každá zubná pasta je vhodná na používanie každý deň. Poraďte sa so svojim zubným lekárom, ktorý vám pravdepodobne odporúči striedanie bieliacich zubných pást s bežnými zubnými pastami. 

Ako si vybrať?

Na trhu nájdete veľké množstvo zubných pást s bieliacim účinkom. Otázkou je, ako si vybrať tú správnu. Najlepšia zubná pasta na bielenie zubov je tá, ktorá neškodí vašim zubom a nijakým spôsobom negatívne neovplyvňuje zdravie chrupu. 

Uprednostnite zubnú pastu so zložkami na prírodnej báze, ktoré sú šetrné k vašim zubom. Foto: Pexels.com

Tipy, ako si vybrať správnu bieliacu zubnú pastu:

  • Neunáhlite sa, ak nemáte žiadne predchádzajúce skúsenosti. Preštudujte si krabičku od zubnej pasty a jej zloženie.

  • Poraďte sa so svojím zubným lekárom alebo dentálnym hygienikom, keďže mnohé zubné pasty môžu byť agresívne.

  • Hľadajte zubné pasty s nižšou hodnotou RDA (Radio Dentin Abrasion - hodnota, ktorá určuje abrazívnosť zubnej pasty).

  • Dajte prednosť bieliacim zubným pastám na prírodnej báze, napr. s obsahom kokosového oleja, ktorý sa považuje za prírodnú bieliacu zložku.

  • Zuby vybielia tiež enzýmy, ktoré sú čoraz obľúbenejšie. Ide o zložky ako je papain alebo bromelaín, ktoré odstraňujú zafarbenie. Skvelé, ak hľadáte niečo šetrnejšie. 

  • Bieliť by sa mali len zdravé zuby. Ak sa bielenie aplikuje na nezdravé zuby, môže to bolieť a ešte viac poškodiť zuby. Zájdite pred bielením na preventívnu prehliadku k zubárovi. 

Zubná pasta nie je všetko

Ak sa spoliehajte len na zubnú pastu, musíme vás sklamať. Sama o sebe vám nezaručí hollywoodsky úsmev. Jej účinok posilníte zdravým životným štýlom, z ktorého odstránite všetky potraviny, ktoré by mohli zafarbiť sklovinu. Okrem kávy sem patrí víno, sladké nápoje, alkohol, sladkosti či farebné omáčky. Neodporúča sa tiež fajčenie, ktoré prispieva k tvorbe škvŕn na povrchu zubov.

Pasta na bielenie zubov nie je pre tých, ktorí majú paradentózu, trpia vysokou citlivosťou zubných krčkov alebo majú oslabenú zubnú sklovinu. Tehotné a dojčiace ženy by si taktiež mali odpustiť takúto starostlivosť o chrup. 

Recept na domácu zubnú pastu na bielenie zubov

Suroviny:

  • 1-2 lyžice kokosového tuku

  • 1 lyžica jedlej sódy

  • stévia podľa chuti (v tekutej forme)

  • niekoľko kvapiek tea tree oleja

Postup: Zmiešajte všetky prísady a k dispozícii budete mať zubnú pastu, ktorá ochráni vaše zuby pred vznikom zubného kazu a zároveň osvieži dych. 

Objavte kúzlo úsmevu

Ak chcete pokrokovejšiu starostlivosť o biele zuby, doplňte zubnú pastu o bieliacu sadu Zerex Bielenie zubov. Vďaka nej opäť objavíte čaro úsmevu a spontánneho smiechu, ktorý si budete môcť užívať dlhé hodiny so svojimi najbližšími. Každý jeden moment prežijete tak, ako sa patrí, bez strachu o to, ako vyzerajú vaše zuby. Úplne bez zábran si užijete chvíle v kruhu priateľov alebo rodiny, ktorí si všimnú zmenu. V balení nájdete gél Triple Boost Max Gel bez obsahu peroxidu a tepelne tvarovateľné znovupoužiteľné náustky, ktoré sa prispôsobia každému chrupu. Výsledkom bude až o 7 odtieňov belší úsmev už za 10 dní. Ste pripravení, že sa od smiechu až budete chytať za brucho? 

Vďaka produktu Zerex Bielenie zubov si užijete každý jeden moment s rodinou bez zábran s úsmevom na tvári.



zuby zdravie zubná pasta chrup ústa
Magazín arrow
Magazín arrow