Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

Skutočná pravda o bieliacich pásikoch na zuby: Sú bezpečné?

Autor článku: Jana Petrejová 13.05.2024 08:01 Belší úsmev môžete dosiahnuť bieliacimi pásikmi na zuby. Foto: Pexels.com

Ide o dobrú voľbu, keďže na vás dohliada odborník. Existuje aj možnosť bielenia zubov v domácom prostredí vo forme bieliacich pásikov. Ide však o bezpečnú voľbu? 

Hoci bielenie chrupu v pohodlí domova oslovilo už milióny ľudí na svete, ktorí na tento spôsob, ako dosiahnuť hollywoodsky úsmev nedajú dopustiť, stále je veľa tých, ktorí tomu neveria. Hovorí sa, že realizovať takýto výkon bez lekárskeho dozoru je riskantný a môže spôsobiť nepríjemné zdravotné problémy. Mnohé bieliace pásiky sú veľmi agresívne a môžu poškodiť zubnú sklovinu. Hlavne citliví ľudia by sa im mali vyhýbať. 

Dôležité sú ingrediencie

Tieto zastaralé tvrdenia, ktoré kolujú medzi ľuďmi, však nie sú pravdivé. V skutočnosti ide len o predsudky, ktoré vás môžu ukrátiť o efektívny účinok bieliacich pásikov na zuby. Treba si však dávať pozor na výber, nie každé bieliace pásiky na zuby sú naozaj bezpečné. Dôležité je čítať etikety na výrobkoch, aby ste zistili, či by ich zloženie nemohlo negatívne ovplyvniť zubnú sklovinu, ktorá by potenciálne mohla najviac utrpieť pri bielení. 

Dnešný trh s výrobkami na chrup je úplne iný ako pred niekoľkými rokmi. Dnes máte k dispozícii množstvo rôznych produktov, ktoré prinášajú rovnako dlhý bieliaci efekt ako profesionálne bielenie chrupu v ambulancii. Nájdete aj také, ktoré sú špeciálne zamerané na citlivé zuby. Tajomstvo spočíva v PAP, čiže kyseline ftalimidoperoxykaprovej. Ide o zdraviu prospešnú zložku, ktorá nespôsobuje zvýšenú citlivosť, čo ocenia hlavne majitelia citlivých zubov.

Nebojte sa bieliacich pásikov na zuby, stačí si len všímať ingrediencie, ktoré obsahujú. Foto: Pexels.com

Pozor na peroxid vodíka

Väčšina bieliacich pásikov je vyrobených z pružného plastového materiálu s bieliacim gélom. Tento gél môže obsahovať peroxid vodíka, ktorý sa postará o bieliaci účinok. Keďže ide o veľmi silné oxidačné činidlo, je možné ho používať len v určitých percentách koncentrácie. V opačnom prípade môže spôsobiť poleptanie, popálanie, poškodí zubnú sklovinu alebo môže viesť dokonca k vypadávaniu zubov. Pozor na dovážané pásiky na bielenie zubov, ktoré by mohli obsahovať vysokú koncentráciu peroxidu vodíku (viac ako 0,1 %). 

Záleží od vás

Za bezpečné sa považuje domáce bielenie zubov prostriedkami, ktoré sú certifikované. Taktiež je dôležité dodržiavať pokyny výrobcu. Ak to nezanedbáte, môžete si byť istí, že máte v rukách výrobok, ktoré spĺňa najvyššie štandardy a prísne požiadavky na kvalitu. Správny spôsob používania bieliacich pásikov je zárukou viditeľných zmien na vašich zuboch.  Proces bielenia zubov však závisí aj od odtieňa vašich zubov a celkovo od starostlivosti o vašu ústnu dutinu. Taktiež od toho, aký máte životný štýl, či fajčíte, pijete alkohol alebo konzumujete potraviny, ktoré prispievajú k sfarbeniu zubov. Môžete mať v rukách bezpečné bieliace pásiky, no ich nesprávnym používaním môžete docieliť, že sa stanú nepriateľmi zdravého a bieleho chrupu. 

Kedy povedať NIE bieliacim pásikom?

Ak máte mŕtve zuby, je tu zlá správa. Žiadne bieliace pásiky nevybielia váš chrup. Sú určené len na bielenie živých zubov, na čo treba myslieť, ak budete uvažovať o kúpe tohto produktu. Taktiež nebielia zubnú protetiku, plomby, mostíky a pod. Ak napriek tomu túžite po hollywoodskom úsmeve, ktorého sa nechcete vzdať, vaše kroky by mali smerovať do ambulancie. Mali by ste sa poradiť s lekárom o iných spôsoboch, ako dosiahnuť biele zuby.

Účinok bieliacich pásikov na zuby záleží aj od vás. Foto: Pexels.com

Radšej pod dohľadom lekára

Hoci výber bieliacich pásikov na zuby je na vás, oplatí sa konzultovať ich používanie so zubárom alebo dentálnym hygienikom a prípadne aj so všeobecným lekárom. Ani profesionálne bielenie zubov sa niektorým pacientom v určitých situáciách a za určitých podmienkach neodporúča, to isté tak môže nastať aj v prípade bieliacich pásikov na zuby.

Zdravý biely úsmev bez kompromisov 

Usmejte sa a užite si radostné chvíle so svojimi najbližšími vďaka sade na bielenie zubov Zerex Bielenie zubov, ktorá vyniká ingredienciami bez škodlivého peroxidu vodíka. Zdravé bielenie zubov v domácom prostredí vďaka výrobku nadobúda reálne kontúry a nie je iba snom. Bez výčitiek, že by vaše zuby trpeli! Už za 10 dní získate až o 7 odtieňov belší úsmev. Žiadna návšteva stomatologickej ambulancie, ide o najúčinnejší spôsob bielenia zubov a odstránenia škvŕn, o čo sa postará spomínaná zložka kyselina ftalimidoperoxykaprová, taktiež hydrogénuhličitam sodný a kokosový sulfát. Obsahuje tiež tetranatrium pyrofosfát, ktorý rozpúšťa zafarbenie zubov. Očakávajte dlhotrvajúci efekt a viditeľný účinok už po prvom použití. 

Dajte prednosť bieliacim pásikom bez agresívneho peroxidu, ako je to napr. v produkte Zerex Bielenie zubov.



zuby chrup zdravie telo
Magazín arrow
Magazín arrow