Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

Zbystrite pozornosť: 7 vinníkov, ktorí môžu spustiť anémiu

Autor článku: Jana Petrejová 13.08.2024 08:09 Hučanie v ušiach môže byť jedným zo sprievodných prejavov anémie. Foto: Pexels.com

Globálny zdravotný problém, ktorý postihuje takmer štvrtinu svetovej populácie. Reč je o anémii, resp. chudokrvnosti, za ktorým je zistiteľný klinický stav spojený s poklesom hemoglobínu, prípadne červených krviniek (erytrocytov). Ide o najčastejšiu diagnózu krvi, ktorá sa zvykne vyvíjať v dôsledku iných zdravotných problémov. Existuje niekoľko stupňov a typov anémie. Čo ju môže spôsobiť?

Pozrite sa na príčiny anémie:

1. Nedostatok železa

Najčastejšou a najbežnejšou príčinou anémie je nízka hladina železa. Ide o tzv. sideropenickú anémiu, teda jeden z typov tohto chorobného stavu, ktorú postihuje hlavne tehotné ženy, adolescentov a deti. Aby telo mohlo správne fungovať a zabezpečiť syntézu hemoglobínu, potrebuje určité množstvo železa. Keď ho nemá, dochádza k spomínanej anémii. Táto choroba má mnoho podôb. 

Pozrite sa na spúšťače ďalších typov anémie:

2. Nedostatok vitamínov

Medzi pomerne časté príčiny chudokrvnosti patrí tiež anémia z nedostatku vitamínov. Týka sa ľudí, u ktorých strava neobsahuje dostatočné množstvo vitamínu B12 a kyseliny listovej a/alebo majú poruchu tráviaceho traktu. Stačí upraviť stravu a zabezpečiť telu optimálny prísun výživných látok. Informujte sa u svojho lekára, ktoré potravinové zdroje sú najlepšie. 

3. Tehotenstvo

Nejde o nič nezvyčajné, keďže ženské telo si po otehotnení prechádza mnohými zmenami. Medzi príčiny nedostatku železa patrí obdobie tehotenstva. Počas radostného očakávania dochádza k zvýšeniu množstva krvi, a tým aj zvýšenej potrebe železa na tvorbu hemoglobínu. Anémia vzniká z nedostatku železa zvyčajne v druhom a treťom trimestri.

4. Autoimunitné ochorenia

Spôsobuje ich hyperaktívny imunitný systém, ktorý napáda vlastné bunky. Týka sa to tiež erytrocytov, takže ich počet je v krvi znížený. Patria sem ochorenia ako napr. Crohnova choroba, ulcerózna kolitída a reumatoidná kolitída. 

5. Iné chronické ochorenia

Okrem autoimunitných ochorení môže byť za tým rakovina, HIV/AIDS či dokonca zlyhanie obličiek. Organizmus, ktorý trpí jednou z týchto chorôb neprodukuje dostatok červených krviniek. Dochádza k vzniku tzv. anémie chronických chorôb (ACHCH). Telo nie je schopné metabolizovať uložené železo, keďže zápal mu v tom bráni. Výsledkom je skutočnosť, že kostná dreň prestane produkovať bunky.

Práve v tehotenstvo často dochádza k nedostatku železa, preto je riziko vzniku anémie u tehotných žien vyššie. Foto: Pexels.com

6. Genetika

Za niektorými typmi anémie stojí dedičnosť. Reč je napr. o kosáčikovitej anémii a talasémii. Ľudia sa môžu narodiť s genetickými abnormalitami, ktoré spôsobujú tento chorobný stav. 

7. Úrazy

Týka sa to väčších úrazov, pri ktorých dochádza k ťažkému krvácaniu, ktorým telo prichádza o červené krvinky. Vyrieši to doplnenie strateného objemu krvi s krvinkami prostredníctvom transfúzie. 

Ako spoznáte chudokrvnosť?

Väčšinou sa chorobný stav prejaví zvýšenou únavou a vyčerpanosťou. Môžu sa však objaviť aj iné príznaky, ktoré upozornia na zdravotný problém:

  • Bolesti hlavy

  • Poruchy spánku

  • Malátnosť

  • Problémy s koncentráciou a sústredením

  • Hučanie v ušiach

  • Nízky krvný tlak

  • Podráždenosť

  • Depresia

  • Bledosť

  • Slabé nechty

Čo pomôže?

V prvom rade je dôležité identifikovať príčinu anémie. Ak ide o závažnejší prípad, liečba patrí do rúk odborníkov, hoci v každom prípade je vhodné poradiť sa so svojím lekárom. Domáca liečba a zároveň prevencia by mala zahŕňať zdravú pestrú stravu s dostatkom výživných látok, vrátane vitamínov a minerálov. Telo dokáže rýchlo využiť hémové železo, ktoré sa nachádza napr. v mäse a rybách. V rastlinnej strave, ktorú tvoria obilniny, brokolica, zelená listová zeleniny, citrusové ovocie, orechy či semienka, sa nachádza nehémové železo, ktoré telo spracováva dlhšie. Vhodné je tiež užívať výživové doplnky železa. Poraďte sa so svojím lekárom. 

Návrat stratenej energie do života

Zažeňte problémy s chudokrvnosťou s produktom Zerex Železo chelát + Vitamín C, ktorý pozitívne vplýva pri budovaní obranyschopnosti organizmu, celkovej energie a vitality. Stane sa vašou zásobárňou dôležitého železa, teda minerálnej látky, ktorá podporuje tvorbu červených krviniek a hemoglobínu a zároveň vitamínu C, ktorý napomáha k vyššej vstrebateľnosti železa do organizmu. Posilnená imunita, znížená únava a vyčerpanie doslova vdýchnu vášmu telu nový život a kyslík. Budete si užívať život plnými dúškami s energiou na rozdávanie. Plní elánu budete plánovať dobrodružstvá a aktívne chvíle so svojimi najbližšími. Konečne nebude mať celková slabosť a podráždenosť žiadny priestor.

 Privítajte zásobáreň dôležitého železa menom Zerex Železo chelát + Vitamín C, ktorý prispeje k posilnenej imunite a zníženej únave.



anémia železo minerály zdravie telo
Magazín arrow
Magazín arrow