Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Naše telo

Top 5 vitamínov a minerálov, ktoré dajú dokopy lámavé nechty: Koniec s estetickým problémom

Autor článku: Jana Petrejová 07.08.2024 08:03 Ak túžite po zdravých nechtoch bez štiepenia, stačí sa sústrediť na určité výživné látky. Foto: Pexels.com

Stav našich nechtov prezrádza nielen ich estetický vzhľad, ale ide aj o indikátor celkového zdravia. Ak máte nedostatok vitamínov, minerálov a iných výživných látok, telo vám to dá okamžite najavo. Výsledkom môžu byť oslabené a lámavé nechty. Niekedy sa stačí zamerať len na tieto cenné látky a bude po probléme. Akými vitamínmi a minerálmi treba zásobovať telo pre pevné a zdravé nechty?

Ak má ľudský organizmus zabezpečený optimálny prísun makro- a mikronutrientov, odrazí sa všeobecne na telesných tkanivách a telesných orgánoch. Telo bude správne fungovať, čo pocítite na vlastnej koži. Bude to úžasný pocit! Odrazí sa to aj na kvalite nechtov, ktoré potrebujú dostatok vitamínov a minerálov, aby boli zdravé a pevné. 

Pozrite sa na najdôležitejšie látky, ktoré pozitívne vplývajú na kvalitu nechtov:

1. Biotín (vitamín B7)

Vo svete krásy ide o veľmi často skloňované slovo. Tento vitamín podporuje tvorbu keratínu, ktorý je dôležitý pre zdravie vlasov, pleti a nechtov. Jeho deficit má na svedomí krehké a slabé lámavé nechty. Je priam nevyhnutný pre pevné nechty, k čomu vám dopomôže 30 mcg biotínu denne. Svojmu telu ich môžete dopriať vo forme výživových doplnkov, alebo prirodzenejším spôsobom, konzumáciou určitých potravín. Zaraďte do jedálnička hovädziu pečeň, banány, lososa a vajcia, ktoré sú bohatými zdrojmi biotínu. 

2. Selén

Selén patrí jednoznačne medzi top minerály, ktoré prispievajú k udržaniu normálneho stavu nechtov. Ak ho máte nedostatok, netreba sa čudovať, prečo máte suché, lámavé vlasy a krehké nechty. Táto minerálna látka pomáha pri tvorbe kolagénu, teda zložky nevyhnutnej pre zdravé nechty. Medzi potravinové zdroje selénu patria celozrnné obilniny, morské ryby, plody mora, brazílske orechy, vajcia a kuracie mäso. Množstvo selénu v potravinách však závisí od koncentrácie minerálu v pôde, v ktorej sa pestujú.

3. Vitamín B12 

Ďalší vitamín zo skupiny B, ktorý pomôže vyriešiť problémy s nechtami. Patrí medzi vitamíny na lámavé nechty. Všimli ste si, že majú nádych modrej farby? Ide o príznak nedostatku vitamínu v tele. Vitamín B12 prispieva k tvorbe červených krviniek a nových buniek, vďaka čomu možno očakávať rýchlejší rast nechtov a ich pevnosť. Nájdete ho v losose, kvasniciach, citrusových plodoch, strukovinách a tmavej listovej zelenine. 

Zachovajte si krásne pevné nechty optimálnym a pravidelným prísunom vitamínov a minerálov. Foto: Pexels.com

4. Vitamín C

Hrbolčeky na nechtoch sú častým estetickým problémom. Ide pritom o signál, že potrebujete svojmu telu dodať kolagén. Taktiež sa to môže prejaviť pomalým rastom nechtov alebo ich zvýšeným lámaním. Vďaka kolagénu budú nechty pevné, silné a pružné. Na zvýšení tvorby kolagénu sa podieľa vitamín C, jeden z najdôležitejších vitamínov, ktorý potrebuje vaše telo pre správne fungovanie. Sústreďte sa na konzumáciu jahôd, pomarančov, kiwi, listovej zeleniny a papriky. Ide o zdroje bohaté na vitamín C. 

5. Zinok

Ak ste sa niekedy čudovali, prečo máte na nechtoch biele škvrny, máme pre vás odpoveď. Môže byť za tým nedostatok zinku, ktorý sa môže ukázať tiež suchými a krehkými nechtami, zápalom kožičky a nechtového lôžka, ale tiež vodorovnými ryhami pozdĺž nechtov. Minerál podporuje rast proteínov v nechtoch, čím ich spevňuje. Ak si chcete doplniť tento minerál, dajte prednosť živočíšnym proteínom vrátane hydinového mäsa, rýb a vajec, taktiež vajciam, fazule a orechom. 

Ako predísť lámavým nechtom?

  • Dbajte na zdravú životosprávu

  • Vyhnite sa umelým nechtom

  • Pravidelne hydratujte ruky hydratačným krémom

  • Vyhýbajte sa obhrýzaniu nechtov

  • Pri umývaní používajte gumené rukavice

  • Strihajte si nechty na krátko

  • Vyskúšajte spevňujúci lak na nechty

Posilňovač sebavedomia

Ukážkové nechty sú odrazom nielen peknej manikúry, ale hlavne ich zdravia. Doprajte im zvnútra to, čo potrebujú. Zerex Selén udrží ich prirodzenú kvalitu. Posilnite si svoje sebavedomie, ktoré sa vám zvýši pri pohľade a zdravé a pevné nechty. Nejde o obyčajný výživový produkt, ale o pomocníka, ktorý pohne s vašou psychikou. Umocní dobrý pocit a sebadôveru, čo sa dorazí tiež na dobrej nálade. Budete skvelým spoločníkom v kruhu svojich najbližších. Nemíňajte peniaze na rôzne procedúry a kúry, stačí vám Zerex Selén, ktorý ocenia nielen vaše nechty. Tento minerál podporuje imunitu, funkciu štítnej žľazy a chráni bunky pred oxidačným stresom. 

Zerex Selén ocenia nielen vaše oslabené nechty, ale aj štítna žľaza.



pevné nechty lámavé nechty vitamíny pre pevné nechty nechty minerály
Magazín arrow
Magazín arrow