Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Naše telo

Zachráni lámavé nechty i štítnu žľazu: Výhody selénu nepoznajú hranice

Autor článku: Jana Petrejová 08.07.2024 13:07 Túžite po krásnych nechtoch? Odpoveďou môže byť pravidelné prijímanie selénu. Foto: Pexels.com

Pozrite sa bližšie na jeden z najdôležitejších minerálov pre ľudský organizmus! Selén je úžasná živina, ktorá má veľký význam pre ľudské zdravie. Ide o esenciálny minerál, ktorý si telo nevie vyrobiť samo, takže je potrebné ho získať stravou alebo doplnkami výživy. Podieľa sa na mnohých procesoch v tele, a hoci ho mnohí poznajú v súvislosti s pozitívnym vplyvom na nechty, jeho benefity siahajú oveľa ďalej. Na čo je dobrý selén?

Ak chcete mať dobrý stav nechtov bez lámania, odporúča sa okrem iného selén. Prispieva k správnej tvrdosti, čím zvyšuje ich odolnosť voči okolitým vplyvom. Selén však má potenciál aj v iných sférach, čo sa týka ľudského zdravia. 

Odhaľte účinky selénu podľa vedy, ktoré ani zďaleka nekončia len pri pozitívnom vplyve na kvalitu nechtov:

Pôsobí ako silný antioxidant

Antioxidanty sú zlúčeniny, ktoré zabraňujú poškodeniu buniek spôsobenému voľnými radikálmi. Vzniká oxidačný stres, spojený s chronickými stavmi, ako sú srdcové choroby, Alzheimerova choroba, predčasné starnutie a riziko mŕtvice. Selén je antioxidant, ktorý pomáha znižovať tento oxidačný stres udržiavaním počtu voľných radikálov pod kontrolou. Prispieva k ich neutralizácii a chráni bunky pred poškodením spôsobeným oxidačným stresom.

Môže znížiť riziko niektorých druhov rakoviny

Selénu sa pripisujú schopnosti, ktoré spočívajú v znižovaní poškodenia DNA a oxidačného stresu, posilňovaní imunitného systému a ničení rakovinových buniek. Prehľad 69 štúdií, ktoré zahŕňali viac ako 350 000 ľudí, zistil, že vysoká hladina selénu v krvi bola spojená s nižším rizikom určitých typov rakoviny, vrátane rakoviny prsníka, pľúc, hrubého čreva a prostaty. Tento účinok však bol spojený iba so selénom získaným prostredníctvom potravín, nie doplnkov.

Niektoré výskumy však naznačujú, že suplementácia selénom môže znížiť vedľajšie účinky u ľudí podstupujúcich radiačnú terapiu. Napríklad jedna štúdia zistila, že perorálne doplnky selénu zlepšili celkovú kvalitu života a znížili hnačku spôsobenú ožiarením u žien s rakovinou krčka maternice a maternice.

Chráni pred srdcovými chorobami

Nízke hladiny selénu sú spojené so zvýšeným rizikom srdcových ochorení. V analýze 25 pozorovacích štúdií bolo 50 % zvýšenie hladín selénu v krvi spojené s 24 % znížením rizika srdcových ochorení. Selén môže tiež znížiť markery zápalu vo vašom tele, ide o jeden z hlavných rizikových faktorov srdcových chorôb.

Prehľad 16 kontrolovaných štúdií zahŕňajúcich viac ako 433 000 ľudí so srdcovým ochorením ukázal, že užívanie doplnkov selénu znížilo hladiny zápalového markera C-reaktívneho proteínu (CRP). Okrem toho zvýšili tiež hladiny glutatiónperoxidázy, silného antioxidantu. To naznačuje, že selén môže pomôcť znížiť riziko srdcových chorôb znížením zápalu a oxidačného stresu vo vašom tele. Práve oxidačný stres a zápal sú spojené s aterosklerózou alebo hromadením plaku v tepnách.

Ak túžite po pevných a zdravých nechtoch, selén vás dovedie do cieľa. Foto: Pexels.com

Pomáha predchádzať duševnému úpadku

Alzheimerova choroba je stav, ktorý spôsobuje stratu pamäti a negatívne ovplyvňuje myslenie a správanie. Bohužiaľ, štatistiky sú neúprosné a hovoria o zvyšujúcom sa počte ľudí s týmto neurodegeneratívnym ochorením. Predpokladá sa, že oxidačný stres sa podieľa na vzniku progresií neurologických ochorení, ako je Parkinsonova choroba, roztrúsená skleróza a Alzheimerova choroba. 

Niekoľko štúdií odhalilo, že pacienti s Alzheimerovou chorobou majú nižšie hladiny selénu v krvi. Iné zase prišli na to, že antioxidanty v potravinách aj doplnkoch výživy môžu zlepšiť pamäť u pacientov s touto chorobou. Najlepšie je zabezpečiť si prísun selénu v kombinácii so zdravou stravou. Napríklad stredomorská strava, ktorá je bohatá na potraviny s vysokým obsahom selénu, ako sú morské plody a orechy, sa spája s nižším rizikom vzniku Alzheimerovej choroby.

Je dôležitý pre zdravie štítnej žľazy

Málokto vie, že dôležitý pre správne fungovanie štítnej žľazy. Tkanivo štítnej žľazy totiž v skutočnosti obsahuje vyššie množstvo selénu ako ktorýkoľvek iný orgán v ľudskom tele. Tento silný minerál preto pomáha chrániť štítnu žľazu pred oxidačným poškodením a hrá zásadnú úlohu pri produkcii hormónov štítnej žľazy. Zdravá štítna žľaza je dôležitá, keďže reguluje metabolizmus.

Nedostatok selénu sa spája so stavmi štítnej žľazy, ako je Hashimotova tyreoiditída, typ hypotyreózy, pri ktorej imunitný systém napáda štítnu žľazu. Potvrdzuje to jedna pozorovacia štúdia, zahŕňajúca viac ako 6 000 ľudí, ktorá zistila, že nízke hladiny selénu v sére boli spojené so zvýšeným rizikom autoimunitnej tyroiditídy a hypotyreózy. 

Posilňuje imunitný systém

Selén hrá dôležitú úlohu v zdraví vášho imunitného systému. Tento antioxidant pomáha znižovať spomínaný oxidačný stres v tele, čo znižuje zápal a posilňuje imunitu. Štúdie ukázali, že zvýšené hladiny selénu v krvi sú spojené so zvýšenou imunitnou odpoveďou. Nedostatok tejto minerálnej látky by mohol poškodiť funkciu imunitných buniek a viesť k pomalšej imunitnej odpovedi. Za zmienku stojí i fakt, že doplnky selénu by mohli pomôcť posilniť imunitný systém u ľudí s chrípkou, tuberkulózou a hepatitídou C. 

Môže pomôcť znížiť príznaky astmy 

Astma je chronické ochorenie, postihujúce dýchacie cesty, ktoré sa zapália a začnú sa zužovať, čo spôsobuje príznaky ako sipot, dýchavičnosť, tlak na hrudníku a kašeľ. Spája sa so zvýšenou úrovňou oxidačného stresu a zápalu v tele, na ktorý pôsobí selén. Podľa niektorých štúdií by preto minerál mohol pomôcť znížiť príznaky súvisiace s astmou.

Iný výskum zase naznačuje, že ľudia s astmou majú nižšie hladiny selénu v krvi. Vedci taktiež tvrdia, že astmatickí pacienti s vyššími hladinami selénu v krvi mali v štúdii lepšiu funkciu pľúc ako pacienti s nižšími hladinami. Nápomocné sú aj doplnky selénu, údajne 200 mcg minerálu denne ľuďom s astmou znížilo ich používanie kortikosteroidov používaných na kontrolu ich symptómov. Sú však potrebné rozsiahlejšie štúdie. 

Vajcia sú bohatým zdrojom selénu a iných výživných látok. Foto: Pexels.com

Zdravotné riziká

Nedostatok selénu sa zvyčajne neprejaví, no horšie môže byť predávkovanie. Hoci ide o zriedkavý stav, najmä z potravín, aby dospelý človek prijal viac ako 400 mcg, nie je to nemožné.

Negatívne účinky nadbytku selénu v ľudskom organizme:

  • Lámavé nechty

  • Kaziace sa zuby

  • Únava a podráždenosť

  • Vypadávanie vlasov

  • Tráviace problémy

  • Kožné lézie a vyrážky

Potravinové zdroje selénu

Minerálnu látku nájdete zastúpenú v týchto potravinách:

  • Celozrnné obilniny

  • Ryby

  • Vajcia

  • Brazílske orechy

  • Varená hnedá ryža

Ochrana pred neduhmi

Hľadáte stratenú sebadôveru? Nájdete ju v malých kapsuliach s pokladom vo vnútri! Zerex Selén sa stane vašou tajnou zbraňou nielen proti rednúcim vlasom či oslabeným nechtom. Pridá sa k tomu príval energie a elánu do života, keďže vo vašom tele pôjde všetko tak, ako má, čo pocítite. Všimne si to aj okolie, takže, ak sa vás budú ľudia pýtať, čo sa u vás zmenilo, ukáže im Zerex Selén. S obsahom účinného antioxidantu selénu pritiahnete nielen pohľady iných, ale aj pevné zdravie, ktoré vás už neopustí. Ocenia ho hlavne tí, ktorí sú vystavení fyzickej záťaži, ale fajčiari či pacienti s infekčnými ochoreniami. Imunitu budete mať na vrchole, a presne tak sa budete cítiť aj vy!

Zerex Selén je tajnou zvraňou nielen na lámavé nechty, aj vlasy si z neho zoberú maximum!



lámavé nechty pevné nechty nechty zdravie prevencia
Magazín arrow
Magazín arrow