Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Naše telo

Prostata a jej funkcie. Ovplyvňuje aj váš intímny život

Autor článku: redakcia Zerex.sk 17.04.2018 00:00 prostata

Vo svojom tele ju majú len muži. Môže sa zdať, že informácií o prostate nachádzate všade, a to predovšetkým v súvislosti s ochoreniami, ktoré sa jej týkajú. Ale viete, čo to vlastne je a za aké procesy v mužskom tele je zodpovedná? Keď sa v roku 2016 robila vo Veľkej Británií kampaň kvôli povedomiu o rakovine prostaty, zistilo sa, že až 92% mužov netušilo, na čo prostata slúži a 54% nevedelo, kde sa nachádza. Ako ste na tom vy? V každom prípade, všetko, čo o nej potrebujete vedieť, ste práve našli.

Čo prostata vlastne je?

Malá žľaza s obrovským dosahom na kvalitu života muža. Nazýva sa aj “predstojná žľaza” a je súčasťou mužského reprodukčného systému. Spočíva pod močovým mechúrom nad svalmi panvového dna, medzi koreňom penisu a pred konečníkom. Obklopuje časť močovej trubice. Tá časť, ktorá prechádza prostatou, sa nazýva prostatická močová trubica a je dlhá asi 3 cm. Normálna veľkosť je prirovnateľná ku vlašskému orechu alebo gaštanu s váhou 20 - 30 gramov.

Pod vplyvom veku môže prostata zmeniť svoju veľkosť - jej zväčšovanie je normálnou a prirodzenou súčasťou starnutia u väčšiny mužov. Po štyridsiatke môže dosiahnuť veľkosť marhule a po šesťdesiatke veľkosť citróna. Slovo "prostata" je prevzaté z gréckeho výrazu "ten, kto stojí predtým", a opisuje pozíciu prostaty. Alexandrijský lekár, často nazývaný aj otec anatómie - Herophilus tak nazval prostatu tri storočia pred naším letopočtom.

Funkcie prostaty

  1. Hlavnou funkciou je tvorba prostatickej tekutiny, ktorá spolu so spermiami zo semenníkov a tekutín z iných žliaz tvorí ejakulát. Táto tekutina tvorí asi jednu tretinu celkového objemu spermy a obsahuje rôzne enzýmy, zinok a kyselinu citrónovú.
  2. Vnútri prostaty sú bunky hladkého svalstva, ktoré sa počas ejakulácie zmrštia a silno vytlačia tekutinu do močovej trubice.
  3. Vylučovanie prostaty je dôležité pre správnu funkciu spermií, a preto aj pre plodnosť u mužov. Mliečna kvapalina obsahuje napríklad antigén špecifický pre prostatu (PSA). Zohráva dôležitú úlohu, keďže umožňuje spermiám zostať v tekutom stave a vplávať do maternice.
  4. Prostata uzatvára močovú trubicu počas ejakulácie, aby sa zabránilo vstupu spermy do močového mechúra a uzatvára semenné kanály počas močenia tak, aby sa tam moč nemohol dostať.
  5. Mužský pohlavný hormón sa v prostate transformuje na biologicky aktívnu formu. Tá je, okrem iného, zodpovedná za vypadávanie vlasov.
  6. Prostata je považovaná za mužský bod G, centrum sexuálneho potešenia. Stimuláciou prostaty je možné vyvolať dlhotrvajúce orgazmy veľkej intenzity.

Keďže má prostata tak veľa funkcií, je žiadúce, aby muži urobili všetko pre jej zdravie. Jej stav totiž v obrovskej miere ovplyvňuje sexuálnu funkciu, plodnosť aj močenie. Prostanax -starostlivosť o prostatu

Ako zistíme, že s prostatou nie je niečo v poriadku?

Pretože obklopuje časť močovej trubice, zväčšená prostata môže stlačiť túto trubicu. To spôsobuje problémy pri pokuse o močenie. Preto je prietok moču azda najlepším indikátorom problémov s prostatou. Dôvodov na zmenu tlaku prúdu moču je viac:

  1. zväčšenie prostaty nazývané benígna prostatická hyperplázia
  2. prostatitída, čo je vlastne zápal alebo infekcia prostaty
  3. rakovina prostaty

Zväčšená prostata (Benígna prostatická hyperplázia)

Jedná sa o bežne sa vyskytujúce zväčšenie prostaty. Začína sa vyvíjať zvyčajne u 30-ročných mužov, najčastejšie sa symptómy prejavia po päťdesiatke. Toto zväčšenie je veľmi časté, čím vyšší vek, tým väčší výskyt zväčšenej prostaty. Hoci sa symptómy vyvinú pri približne polovici všetkých mužov nad 50 rokov, len 10% z nich potrebuje lekársky alebo chirurgický zásah. Keďže pri tomto ochorení žľaza rastie, môže stlačiť močovú rúru prechádzajúcu stredom prostaty. To môže brániť toku moču cez močovú rúru von. Následkom  môže byť pomalý tok moču, problémy so začiatkom močenia a častá potreba močenia počas dňa aj noci (keďže časť moču ostáva v mechúri). Závažnejšie problémy zahŕňajú infekcie močových ciest a úplné zablokovanie močovej trubice.

Určenie diagnózy

Lekár určí diagnózu na základe príznakov uvedených pacientom a skúšky, ktorá zahŕňa:

  • rektálneho vyšetrenia - zistí, či je prostata zväčšená
  • vyšetrenie moču
  • vyšetrenie krvi

V niektorých prípadoch môže lekár ešte požadovať:

  • skúšku prietoku moču - odmeria sa sila a množstvo moču
  • test objemu - určí, či sa po močení vyprázdnil mechúr alebo v ňom ostáva moč

Liečba

Liečba benígnej prostatickej hyperplázie nie je často potrebná, konečné slovo má však lekár. Pokiaľ to stav vyžaduje, môže zahŕňať:

  • Liečbu alfa-blokátormi - tie uvoľňujú hladké svalstvo prostaty a tým aj močovú trubicu. Medzi vedľajšie účinky patria bolesti hlavy, pokles záujmu o sex a problémy s ejakuláciou.
  • Transuretrálnu resekciu prostaty - počas chirurgického zákroku sa cez penis zavedie špeciálne zariadenie do močovej trubice. Prostredníctvom prístroja lekár prehne vnútornú časť prostaty, aby uvoľnil odtok moču z močového mechúra.
  • Laserovú procedúru - tá môže byť vykonávaná pri lokálnej anestéze, kedy sa odstráni blokujúcu časť prostaty.
  • Mikrovlnnú procedúru - podobná laserovej, nie sú však použité laserové lúče, ale mikrovlnná energia.

Prostatitída

Akútna prostatitída

Je bakteriálna infekcia prostaty. Zvyčajne je spôsobená tým istými baktériami, ktoré spôsobujú infekcie močových ciest alebo sexuálne prenosné choroby. Baktérie sa môžu dostať do prostaty z krvi. Môže sa vyskytnúť u mužov v akomkoľvek veku. Symptómy zahŕňajú: zimnicu, horúčku, bolesť v panvovej oblasti, bolestivé močenie, krv v moči, znížený močový tok, problémy s vyprázdňovaním močového mechúra, problém začať močiť, zvýšená frekvencia močenia, bolestivá ejakulácia, krv v sperme, bolesť v genitáliách, semenníkoch alebo konečníku. Lekári zvyčajne volia liečbu antibiotikami a odporúčajú pacientovi piť viac tekutín.

Chronická prostatitída

Je zápal prostaty, ktorý sa časom opakuje. Zvyčajne nie je spojená so skutočnou bakteriálnou infekciou, ale spôsobuje podobné príznaky bolesti a nepohodlia bez horúčky alebo zimnice. Príčina v mnohých prípadoch nie je známa.

Rakovina prostaty

Jeden z najbežnejších typov rakoviny u mužov. Obvykle rakovina prostaty rastie pomaly, väčšina mužov nemá v počiatočných štádiách žiadne príznaky. Spočiatku sa obmedzuje na prostatu, kde nespôsobuje vážnejšie poškodenia. Niektoré typy rakoviny prostaty rastú pomaly a môžu potrebovať minimálnu alebo dokonca žiadnu liečbu. Iné, agresívne typy sa môžu rýchlo šíriť - rakovinové bunky v prostate začnú rásť nekontrolovaným spôsobom. Symptómy Sú veľmi podobné symptómom benígnej prostatickej hyperplázie. Zahŕňajú:

  • problémy s začatím močenia alebo vyprázdňovania močového mechúra
  • slabý tok pri močení
  • pocit neúplného vyprázdnenia močového mechúra
  • potreba močiť častejšie, najmä v noci
  • náhle nutkanie na močenie, ktoré je tak silné, že niekedy sa muž nestihne dostať na toaletu
  • bolesť chrbta
  • bolesť panvy
  • krv v ejakuláte
  • problém s erekciou (erektilná dysfunkcia)
  • nevysvetliteľná strata váhy

Zaujímavým faktom je, že mnoho mužov zomrie s rakovinou prostaty, ale nie na jej následky.

Liečba

Každý prípad sa rieši individuálne, keďže u každého môže ochorenie postupovať inak. Väčšina stavov nevyžaduje liečbu. Tá sa začína len vtedy, keď rakovina vykazuje zhoršenie príznakov. Pri rozhodovaní o tom, aká liečba je pre vás najvhodnejšia, váš lekár zváži typ a veľkosť rakoviny, štádium, vaše celkové zdravie a to, či sa rakovina rozšírila do iných častí tela. Môže zahŕňať:

  1. "Bdelé čakanie" - keďže všeobecnosti trvá tak dlho, kým sa rakovina prostaty vyvinie, mnohí lekári ho zvolia ako možnosť liečby.
  2. Lieky proti bolesti a hormonálne lieky na potlačenie rastu rakoviny.
  3. Aktívny dohľad - monitorujú sa hladiny antigénu špecifického pre prostatu.
  4. Rádioterapia (ožarovanie) - ionizujúce žiarenie pôsobí na rakovinové bunky.
  5. Kryoterapia - metóda zabíjania rakovinových buniek ich zmrazením.
  6. Chemoterapia - podávanie liekov s cieľom ničiť rakovinové bunky.
  7. Radikálna prostatektómia - odstránenie prostaty a prišitie močovej rúry o mechúr.

Ktorí muži sú najviac ohrozený rakovinou prostaty

  • Vek nad 50 rokov.
  • Pôvod afroamerický, karibský a africký.
  • Muž s tromi prvostupňovými príbuznými s rakovinou prostaty má desaťkrát vyššie riziko vzniku samotného rakoviny prostaty.
  • Muži, ktorí jedia veľa červeného mäsa alebo mliečnych výrobkov s vysokým obsahom tuku.

Týmto svojej prostate prospejete

Saw palmetto

U nás “Serenoa plazivá” - tento bylinný prostriedok pochádza z plodov trpaslíčieho druhu palmy. Používa sa zmiernenie problémov s močením, vrátane tých spôsobených zväčšenou prostatou. Saw palmetto má biele kvety, ktoré produkujú žlté bobule, ktoré po zrelosti zhnednú načernú a potom sušené na lekárske účely. Účinnými zložkami, ktoré tvoria zloženie saw palmetto, sú mastné kyseliny, rastlinné steroly a flavonoidy. Výskum naznačuje, že saw palmetto má vplyv na hladinu mužského pohlavného hormónu v tele a môže znižovať množstvo enzýmu, ktorý podporuje rast prostatických buniek.

Pŕhľava dvojdomá

Koreň pŕhľavy zlepšuje niektoré symptómy benígnej prostatickej hyperplázie a je bežne používaný v Európe. Pôsobí protizápalovo a pozitívne ovplyvňuje vylučovaciu funkciu obličiek ako aj funkciu močového ústrojenstva.

Zinok

Je dôležitým minerálom, ktorý napomáha pri blokovaní mužského pohlavného hormónu na biologicky aktívnu formu, čo má vplyv na spomalenie rastu buniek prostaty. Uvedené rastlinné zložky sú spolu so zinkom obsiahnuté vo výživovom doplnku Zerex Prostanax. Normalizuje funkcie prostaty, napomáha optimálnemu fungovaniu močovej sústavy, podporuje rast vlasov. Zdravá prostata, pokojný spánok - Prostanax



prostata funkcia prostaty liečba prostaty ochorenia prostaty rakovina prostaty
Magazín arrow
Magazín arrow