Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

Pozor na rakovinu prostaty: Ako na seba upozorní?

Autor článku: Jana Petrejová 07.05.2024 08:02 Preventívne prehliadky najlepšie odhalia rakovinu prostaty v tele. FOTO: pexels.com

Práve u drsnejšieho pohlavia patrí k najčastejším nádorovým ochoreniam. Zvyčajne sa na chorobu príde až v neskoršom štádiu. Stačí byť pritom pozorný a sledovať signály tela, že niečo nie je v poriadku. 

Veľmi dôležité je pravidelné absolvovanie preventívnych prehliadok. Hoci ide o často omieľané pravidlo, stále ho mnohí ignorujú. Práve lekár môže odhaliť nebezpečné ochorenie ešte na začiatku vzniku, čím sa zvyšuje šanca na úplne vyliečenie. Včasná diagnostika rakoviny prostaty je kľúčová. Napriek tomu možno odhaliť rakovinu prostaty bez toho, aby ste vkročili do ambulancie. 

Ako sa ohlási?

Treba však rátať s tým, že prvé fázy ochorenia bývajú zvyčajne bezpríznakové. Keď sa začnú prejavovať, znamená to, že žľaza prostaty už tlačí na močový mechúr. Preto býva častým príznakom časté močenie a problémy pri močení. Návštevy toalety sa zvýšia a muž môže pociťovať bolesť pri močení či zmenu prúdu moču. Ako v prípade iných onkologických ochorení, karcinóm prostaty býva sprevádzaný tiež zvýšenou únavou, malátnosťou, neúmyselnou stratou hmotnosti a nechutenstvom k jedlu. 

Ďalšie symptómy rakoviny prostaty:

  • Krv v moči

  • Erektilná dysfunkcia

  • Bolesti pri ejakulácii

  • Bolesti v oblasti panvy alebo driekovej chrbtici

Diagnostika rakoviny prostaty

Ak sa chcete dať vyšetriť a zistiť, či sa vás týka rakovina prostaty, mali by ste zájsť za urológom. Ten vám odoberie vzorku moču, vykoná palpačné vyšetrenie cez konečník a taktiež spraví ultrazvuk vylučovacej sústavy. Niekedy lekár navrhne aj MRI (magnetická rezonancia), aby videl zobrazenie mäkkých štruktúr danej oblasti. 

Pri podozrení na rakovinu prostaty bude pacientovi odobratá vzorka priamo zo žľazy prostaty a vykoná sa biopsia. Následne sa určí klasifikácia stupňa rozsahu rakovinových buniek prostaty, teda Gleasonova stupnica. Tí muži, ktorí mali v rodine niekoho s týmto ochorením, musia chodiť na PSA vyšetrenie. Čím sú hodnoty PSA vyššie, tým je rakovina prostaty vo vyššom štádiu. Zvýšený antigén PSA však môže naznačiť aj nezhubné zväčšenie prostaty, teda hyperpláziu. Keď je zväčšená prostata, karcinóm za tým nemusí byť.

Modrá stužka signalizuje rakovinu prostaty. Foto: Pexels.com

Kedy zvýšiť pozornosť?

Rakovinu prostaty síce nemusíte hneď spoznať, no riziko vzniku ochorenia býva v určitých prípadoch zvýšené:

  • Muži vo veku nad 50 rokov

  • Výskyt v rodine

  • Iné ťažkosti (zvracanie, nadmerné potenie, chudokrvnosť, oslabený imunitný systém)

Preventívne prehliadky sú najúčinnejším preventívnym opatrením, ako si byť istí, či sa vás netýka rakovina prostata. Neodporúča sa samodiagnostikovanie, ktoré nie je presné. Len odborník odhalí zákerné ochorenie a včas nastaví správnu liečbu. 

Udržte si zdravú prostatu

Spravte pre svoju prostatu niečo navyše a podporte jej zdravie! Kombinácia prírodných zložiek Saw palmetto, pŕhľava dvojdomá a zinok dokážu divy s prostatou a močovým ústrojenstvom. Zerex Prostanax, ktorý obsahuje tieto zložky, sa postará taktiež o libido a ochráni vás pred zápalmi prostaty a močových ciest. Ide o jasnú voľbu, ak si chcete prostatu zachovať zdravú, a tým aj zabezpečiť spokojný intímny život vo dvojici. 

Zerex Prostanax možno považovať za ochranný štít pred zápalmi prostaty.



rakovina prostaty rakovina problémy s prostatou funkcia prostaty liečba prostaty
Magazín arrow
Magazín arrow