Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Jedlo

Poklad zvaný graviola: Pozrite sa, čo sa skrýva v tropickom ovocí

Autor článku: Jana Petrejová 07.05.2024 13:09 Graviola má v sebe hotový poklad v podobe prospešných látok pre ľudské telo. Foto: Pexels.com

Graviola, rastlina pôvodom z tropických oblastí Malajzie, Indie a Nigérie, je charakteristická zelenými a pichľavými plodmi, ktoré ukrývajú dužinu plnú zdraviu prospešných látok. 

Zdroj živín

Ovocie graviola, ktoré sa nachádza na strome s latinským označením Annona muricata, má tvar srdca a môže dosiahnuť hmotnosť až 4 kilogramy. Záleží od toho, v ktorej oblasti rastie. Ak by ste ovocie rozkrojili, našli by ste bielu šťavnatú dužinu s čiernymi semenami. Chuťou pripomína sladký ananás alebo jahody. 

Ak si doprajete tropické ovocie, svoj organizmus doplníte minimálne o týchto 12 látok:

  1. Kyselina citrónová

  2. Kyselina listová

  3. Vitamín C

  4. Vitamín B1, B3, B5 a B6

  5. Horčík

  6. Draslík

  7. Železo

  8. Meď

  9. Fosfor

  10. Flavonoidy

  11. Fytosteroly

  12. Proteíny

Antioxidanty v graviole z pohľadu vedy

Za zmienku stojí hlavne vysoký obsah antioxidantov, ktoré sú zodpovedné za pripisované výhody tropického ovocia. Ide o zlúčeniny, ktoré pomáhajú neutralizovať voľné radikály, poškodzujúce bunky. Práve tento účinok potvrdila jedna štúdia, ktorá preskúmala antioxidačné vlastnosti gravioly. Iné výskumy ukazujú, že antioxidanty by mohli zohrávať úlohu pri znižovaní rizika niekoľkých chorôb vrátane srdcových chorôb a cukrovky.

Biela dužina vo vnútri ovocia obsahuje množstvo antioxidantov. FOTO: Pexels.com

Graviola rastlina v medicíne

Vďaka týmto látkam disponuje antivírusovými, antibakteriálnymi a antihypertenzitívnymi vlastnosťami, ktoré ocenia nielen pacienti bojujúci s vysokým krvným tlakom. Vyniká nutričnými vlastnosťami, ktorými sa množstvo iných druhov ovocia nemôže pochváliť. Aj preto sa v dávnej minulosti používali plody rastliny graviola na choroby vrátane reumatizmu, cukrovky, astmy, bakteriálnych a vírusových infekcií. Dokonca sa často skloňuje jej súvislosť s rakovinou, hoci na potvrdenie je potrebné vykonať odborné štúdie. 

3 ďalšie potenciálne účinky: 

  • Môže zabrániť vzniku žalúdočných vredov - podľa štúdie z roku 2014 na hlodavcoch graviola preukázala protivredové schopnosti. Pomáha tiež chrániť sliznicu žalúdka.

  • Pomáha liečiť herpes - niektorí zdravotní odborníci považujú ovocie za alternatívnu liečbu herpesu.

  • Zaberá na rakovinu - extrakt z gravioly má údajne toxické účinky proti niektorým bunkám rakoviny prsníka. Dokonca by ovocie mohlo byť prospešné proti niektorým bunkám rakoviny pankreasu, keďže blokuje bunkový mechanizmus. Na potvrdenie tohto účinku je potrebné vykonať ďaľšie výskumy. 

V akej forme si dopriať ovocie? 

Kvôli vysokému obsahu vody si graviolu najlepšie vychutnáte vo forme nápoja. Hoci by ste sa na ovocie nemali spoliehať ako na primárnu liečbu nejakého ochorenia, nie je na škodu zaradiť ho do svojho jedálnička a dopriať svojmu telu dávku cenných látok. Tie získate i z výživového doplnku Zerex Graviola Premium, ktorý posilní imunitu a dodá potrebnú energiu a vitalitu. Výsledkom bude zvýšená obranyschopnosť organizmu, vďaka čomu budete plní sily venovať sa svojim blízkym a zdieľať s nimi zážitky, ktoré vám navždy ostanú v hlave. 

Zerex Graviola sa postará o posilnený imunitný systém.



graviola ovocie jedlo zdravá strava
Magazín arrow
Magazín arrow