Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Naše telo

Podpora kĺbov v staršom veku? 10 spôsobov, ako na kĺbovú výživu pre seniorov

Autor článku: Jana Petrejová 11.07.2024 08:02 Užívajte si každodenné radosti i náročnejšie prechádzky bez bolesti kĺbov. Foto: Pexels.com

Každý lekár to povie: “Keď bolia, môže byť už neskoro”. O pohybový aparát sa mnohí začnú starať až vtedy, keď prídu ťažkosti s pohybom. Kĺbom sa však treba venovať skôr a dopriať im to najlepšie. Aby ste si užívali život bez bolestí aj v pokročilejšom veku. Základom je pohyb a strava, ktoré vyživujú kĺby. Hoci pomôžu aj u seniorov, dôležité je začať čo najskôr. 

K pohybovému aparátu patrí kostra, kĺby, svaly, väzivo a nervový systém. Bohužiaľ, životnosť jednotlivých častí nášho tela nie je neobmedzená. často sa stáva, že ľudia začnú intenzívnejšie navštevovať lekára práve kvôli ochoreniam pohybového aparátu. Zatiaľ čo mladšie ročníky bojujú s typmi úrazu vrátane zlomenín kostí či natiahnutia šliach, starší prichádzajú do ambulancií v dôsledku degeneratívnych zmien tkanív alebo bolestí kĺbov. 

Aj keď sa hovorí, že nikdy nie je neskoro a začať niečo robiť pre zdravé kĺby možno v akomkoľvek veku, najúčinnejšia je prevencia. Ak ste na torte sfúkli viac sviečok, nič nie je úplne stratené. Tak ako mladší i starší môžu svojim kĺbom dodať tú najlepšiu výživu, ktorá spočíva hlavne zo zdravej a vyváženej stravy. Tá je alfou a omegou pre zdravé kĺby. Ak si dáte záležať na kvalitnom, pestrom a vyváženom jedálničku, budete si môcť užívať zdravé kosti a kĺby ešte dlhé obdobie. A to už ani nie je reč celkovo o pevnom zdraví. 

Prinášame vám 10 rád na kĺbovú výživu pre seniorov, ktorá spočíva nielen v správnom stravovaní: 

1. Bielkoviny

Možno ich považovať za základné stavebné kamene tela. Ak si doprajete potraviny bohaté na bielkoviny, prispejete tým výraznou mierou ku zdraviu kostí i kĺbov. 

2. Omega-3 mastné kyseliny

Výhodou týchto látok sú ich protizápalové vlastnosti. Tie sa odrazia aj na kĺboch, keďže v nich znižujú zápal. Výsledkom môže byť redukcia bolesti a stuhnutosti spojená s artritídnymi stavmi. Omega-3 mastné kyseliny nájdete v mastných rybách, ako je losos, makrela a sardinky a tiež v ľanových semienkach, chia semienkach a olejoch.

3. Vitamín D

Patrí medzi najdôležitejšie vitamíny na kĺby pre seniorov i mladšie ročníky, ktorý nájdete v rybách či vaječných žĺtkoch. Je kľúčový pre absorpciu vápnika a taktiež zohráva úlohu pri udržiavaní pevnosti kostí. Pri deficite hrozí oslabenie kostí a zvýšené riziko zlomenín. 

4. Vitamín C

Priam nevyhnutný pre tvorbu kolagénu. Vitamín C podporuje jeho tvorbu, a tým aj silu a elasticitu kĺbovej chrupavky. Ide o jeden z najsilnejších antioxidantov, ktoré celkovo prospieva ľudskému organizmu a prispieva k posilneniu imunitného systému. Medzi najbohatšie zdroje tohto vitamínu patria citrusové plody, paprika, jahody, kiwi, brokolica a špenát. 

Ak sa budete venosť svojim kĺbom, žiadny pohyb pre vás nebude problém. Foto: Pexels.com

5. Vitamín E

Zoznámte sa s ďalším antioxidantom, ktorý má priaznivé účinky na ľudské telo a pomáha bojovať proti voľným radikálom. Ide o molekuly, ktoré môžu poškodiť bunky a okrem iného by mohli mať deštruktívny vplyv na kĺbové tkanivo. Vitamín E má ochranné účinky. Nachádza sa v orechách, semienkach a listovej zelenej zelenine. 

6. Vápnik

Taktiež má veľký význam pre udržanie silných a zdravých kostí. Pomáha v prevencii pred osteoporózou a taktiež podporuje štruktúru kĺbov. S vitamínom D hrá účinnú dvojku, ktorá zohráva kľúčovú úlohu pri zdraví kostí. Ak chcete svojmu telu dodať dávku vápnika, minerál sa skrýva v mliečnych výrobkoch, listovej zelenine a taktiež v tofu. 

7. Kolagén 

Ide o stavebnú látku chrupaviek a kĺbov. Bohužiaľ, postupne vekom strácame tento dôležitý proteín. Spojivové tkanivá sa tak pohybujú čoraz s väčšou ťažkosťou, čo vedie k stuhnutiu, opuchom kĺbov a k ďalším nepríjemnostiam. Kolagén má gélovú štruktúru, vďaka čomu drží kosti pohromade a umožňuje kĺbom ľahšie sa pohybovať. Dokonca znižuje bolesť často spojenú so starnutím. Kolagén na kĺby je vhodné doplniť konzumáciou silných vývarov z kostí. 

8. Pravidelné cvičenie

Ste zmätení, lebo často čítate, že pohyb škodí kĺbom? Hoci je to pravda, záleží na tom, akému tréningu sa venujete. Napríklad beh neprospieva kĺbom, zato silové cvičenie má opačné účinky. Posilňuje spojivové tkanivo, väzivo a šľachy. Silné svaly v okolí kĺbov majú množstvo výhod vrátane pomoci pri ich stabilizácii. Ak chcete mať dlhodobo zdravé kĺby aj vo vyššom veku, dôležité je silové cvičenie. Nezabudnite však všetko konzultovať so svojím lekárom, aby ste si cvičením skôr neublížili. 

9. Zdravá hmotnosť

Obezita alebo nadváha zvyšuje zaťaženie kĺbov aj niekoľkonásobne. Trpia hlavne kolenné či bedrové kĺby. V prípade nadmernej telesnej hmotnosti je každé jedlo kilo dole doslova spásou nielen pre vaše kĺby. Chudnutie je priam nevyhnutné, ak chcete mať zdravé kĺby a kosti. 

10. Výživové doplnky 

Hoci je strava najlepším a najprirodzenejším spôsobom, ako podporiť zdravie kĺbov, užitočným pomocníkom sú doplnky výživy. Dvojnásobne to platí vtedy, ak strava nezabezpečuje dostatočný príjem všetkých potrebných živín. 

Na trhu je množstvo rôznych prípravkov, ktoré sú prospešné pre kĺby a kosti a zároveň bezpečné:

  • Hydrolyzovaný kolagén - ako už bolo spomenuté, kolagén je hlavná bielkovina v kĺboch, šľachách a väzoch. Zo stravy prijme človek len malé množstvo, najlepší účinok dosiahne pri dennej dávke 5-10 gramov. Doplnok výživy je preto na mieste. 

  • Glukosamín sulfát - rovnako dôležitý ako kolagén. Obidve látky sa podieľajú na zdraví chrupavky. 

  • MSM - má podobné účinky ako glukasamín, teda napomáha k normálnemu zdraviu kĺbovej chrupavky. 

Pohyb s ľahkosťou

Ak túžite po prechádzke s rodinou alebo sa chcete vyblázniť na parkete so svojím partnerom, no odkladáte to kvôli bolestivým kĺbom, Zerex Arthrex zmení vaše doterajšie plány. Už žiadne odmietanie aktívnej chôdze v prírode s rodinou. Prispejte ku kvalitnej kĺbovej výžive a investujte do pohybu, ktorý odrazu pôjde ľahšie. Ešte stále môžete dobehnúť všetko zameškané. Produkt vyniká protizápalovými účinkami, čím pomáha redukovať bolesť kĺbov, opuchy a dokonca aj príznaky artritídy či artrózy. Oceníte ho taktiež kvôli jeho pozitívnemu vplyvu na pružnosť, pohyblivosť kĺbov a opotrebenie chrupaviek. Potešia sa aj športovci, keďže prispieva k rýchlejšej regenerácii po cvičení. So Zerex Arthrex vám neutečie žiadne vzácny moment. Roztočte to na plné obrátky!

So Zerex Arthrex si nenecháte ujsť žiadne aktivitu so svojimi najbližšími.



kĺby výživový doplnok doplnky výživy zdravie telo
Magazín arrow
Magazín arrow