Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

Lieky na depresiu. Čo všetko pomáha?

Autor článku: redakcia Zerex.sk 21.12.2016 00:00 depresia

Ak sa raz objaví, je to riadne cítiť. V tomto prípade bolí viac duša ako celé telo. Kto zažil depresiu, istotne vie, o čom hovoríme. Pri pravidelnom opakovaní je potrebné správne zakročiť. Časté stavy nespokojnosti, úzkosti, smútku a strachu pomáhajú depresii prerásť do ešte silnejšej podoby. Depresia je aj u nás najčastejšie sa objavujúcim duševným ochorením. Vedieť však o tom, že pri liečbe depresie môžu pomôcť aj rôzne podporné prírodné produkty, nie je na škodu. Práve prírodné produkty na depresiu sú lepšie a prospešnejšie varianty ako voľnopredajné lieky a antidepresíva, s ktorých užívaním neradno riskovať. Ktoré prírodné produkty odporúčame v rámci podpornej liečby miernych foriem depresie a v rámci prevencie pred vznikom depresívnych stavov?

Ženšen

Prečo začíname práve ženšenom? Žiadna náhoda to nebude. Práve táto rastlinka je veľmi účinnou v boji proti depresii a stavom predchádzajúcim tomuto "duševnému" ochoreniu. Ženšen znižuje stres v tele, ochraňuje ho pred ním a eliminuje záporné (škodlivé, nepriaznivé) pocity. Čínska medicína využíva liečivé a priaznivé účinky tejto bylinky už dlhé roky až dodnes. Ženšen zvyšuje psychickú vyrovnanosť a tiež podporuje lepší výkon (jednak po fyzickej, ako aj psychickej stránke). Okrem toho znižuje všetky symptómy depresie a stavov, ktoré ju môžu vyvolať (napríklad vyčerpanosť, stratu sústredenosti, pocity smútku alebo nespokojnosti). V neposlednom rade ženšen lieči poruchy spánku (podporuje spánok), ktoré sú príznačné práve pre spomínanú depresiu. Dobrý spánok, ktorý bude trvať aj niekoľko hodín (najlepšie 7 až 8 hodín neprerušovane), veľmi prospieva jednak spokojnosti, dobrej nálade a aj chuti do života. Zaradiť teda ženšen do svojho jedálnička, je určite správnou voľbou, aj v rámci prevencie pred vznikom depresívnych stavov a stavov úzkosti. Dnes ho môžeme prijímať aj oveľa jednoduchšie a v dostatočných dávkach, aké naše telo potrebuje - práve v podobe prírodných tabletiek.

Ľubovník bodkovaný

K prírodným produktom a liekom na depresiu patrí aj ďalšia známejšia rastlinka a bylinka v jednom - Ľubovník bodkovaný. Lepšie antidepresívne účinky získame z čaju, ktorý si pripravíme práve z tejto rastlinky. Je však potrebné dbať na pravidelný prísun účinkov tejto rastlinky (inak samotný účinok a vplyv na depresiu bude nižší, ba priam nulový). Počas dňa je dobré vypiť aspoň 2 až 3 decilitre čaju (dôležité je dbať na čerstvosť pripraveného čaju bez pridaného rafinovaného cukru). Výsledok pri pravidelnej konzumácii čaju z ľubovníka bude jasný: zlepšenie spánku a získanie pocitov bez strachu, bojazlivosti a stresu. Účinky ľubovníka sa osvedčili predovšetkým v prípadoch, ak je depresia zapríčiňovaná rozličnými príznakmi (spúšťačmi). Môže to byť napríklad prechodné obdobie, ktoré máme aj v tomto období (čiže chladnejšie počasie a prechod z teplého obdobia do zimného obdobia). Práve takéto situácie bez dostatku slnka náš organizmus znáša veľmi ťažko a bez depresie to často krát nejde. Ľubovník bodkovaný sa tiež osvedčil aj pri liečení niektorých orgánov, ktoré sú pri depresii najviac skúšané a zaťažované - napríklad žalúdok, žlčník.

Medovka lekárska

Na podporu spánku je možné tiež využiť ďalšiu rastlinku - Medovku lekársku. Ako sme už naznačili aj v článku vyššie, nie je nič lepšie na stavy nespokojnosti a úzkosti, ako práve dobrý spánok. Určite sa to ľahko píše, aby sa poriadne človek vyspal, ak je v depresii. Avšak nie je to vôbec jednoduché. Práve zmierniť tieto problémy sa dajú pomocou medovky, ktorá umožňuje lepšie sa vyspať. Okrem tejto pozitívnej vlastnosti sa medovka osvedčila aj v boji proti psychickej únave a slabosti. Zmierňuje vypäté stavy v tele, tiež eliminuje aj prudké búšenie srdca a osvedčila sa aj pri nepríjemných ťažkostiach s bolesťou hlavy.

Čo môže ešte pomôcť na depresiu?

Pri liečbe depresie a stavov úzkosti sa už veľmi dlho a s dobrými výsledkami využíva akupunktúra. Pravdou však je, že práve táto úspešná metóda liečby sa v našich končinách nevyužíva tak často, ako by sa mala. Pravdou je, že nie všetkým lekárom je práve táto metóda liečby depresie po vôli. No mnohé odborné a svetové štúdie hovoria o jej priaznivých účinkoch v liečbe, najmä kvôli vyplavovaniu hormónov šťastia pri jej využívaní a praktizovaní. Oddnes už teda viete, že ktoré prírodné produkty na depresiu a stres môžete pokojne užívať a využiť na svoju pošramotenú psychiku, vyššiu nervozitu a nespokojnosť. Siahať hneď po umelých liekoch a antidepresívach nie je najšťastnejšie riešenie. Veď narobia viac škody ako osohu na našom zdraví!



depresia lieky na depresiu
Magazín arrow
Magazín arrow