Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

Potrebujete znížiť cholesterol? Skúste tieto bylinky!

Autor článku: redakcia Zerex.sk 25.04.2017 00:00 kotvičník

Vysoký cholesterol so sebou prináša reálnu hrozbu srdcovo-cievnych ochorení. Udržujte svoje cievy čisté pomocou prírodných „požieračov tuku“ – povieme vám, ako na to.

Aké druhy cholesterolu poznáme?

Existuje takzvaný „dobrý“ (HDL – high-density lipoprotein) a „zlý“ (LDL – low-density lipoprotein) cholesterol. HDL cholesterol odvádza prebytočný tuk do pečene a udržiava cievy čisté. LDL cholesterol je „lepkavý“ – dokáže sa nalepiť sa steny ciev a upchať ich, čo môže viesť k trombóze, ateroskleróze či infarktu myokardu.

Kedy je cholesterol príliš vysoký?

Pri vyšetreniach u lekára je dôležitý hlavne HDL cholesterol – pomer medzi HDL a celkovým cholesterolom (v ideálnom prípade tvorí HDL aspoň 24% z celkového cholesterolu) a pomer medzi HDL a triglyceridami (ich pomer k HDL by nemal byť vyšší ako 2 %). Vaša celková hodnota cholesterolu by nemala presahovať 5 mmol/l.

Ktoré bylinky vám pomôžu znížiť cholesterol?

Senovka grécka

Táto bylinka je bohatá na flavonoidy a fenoly a je považovaná za silný antioxidant. Znižuje LDL cholesterol a triglyceridy a zároveň zvyšuje HDL cholesterol. Okrem toho napomáha regulácii krvného cukru.

Zázvor

Zázvor je jeden z najznámejších „tukožrútov“, ktoré znižujú „zlý“ cholesterol, stimulujú trávenie a pomáhajú pri redukcii hmotnosti. Doprajte si každý deň zázvorový čaj (nielen) po ťažkom jedle.

Cesnak

Konzumujte cesnak (aj divo rastúci medvedí cesnak) denne a vaše cievy budú čisté a priechodné. Je vhodný na liečbu aj na prevenciu vysokého cholesterolu. S cesnakom však buďte opatrní v prípade, že užívate lieky na riedenie krvi (konzultujte so svojím lekárom).

Kotvičník zemný

Kotvičník zemný alebo Tribulus terrestris znižuje hladinu cholesterolu ako takého a triglyceridov. Zároveň vylepšuje pomer medzi LDL a HDL cholesterolom, zlepšuje prekrvenie orgánov a napomáha chudnutiu. Tip: Mnohé bylinky získate v koncentrovanej forme v podobe extraktov a výživových doplnkov – napr. Kotvičník zemný vo forme kapsúl si môžete zakúpiť online, bez lekárskeho predpisu. Okrem toho, že znižuje hladinu cholesterolu, kotvičník zlepšuje náladu, dodáva energiu a zvyšuje libido.



antioxidant cholesterol srdce kotvičník
Magazín arrow
Magazín arrow