Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Krása

Expert takmer na všetko: Prečo sa kolagénu hovorí „bielkovina mladosti"?

Autor článku: Jana Petrejová 24.06.2024 13:07 Užívajte si bezchybnú pleť vďaka dostatku kolagénu, kým nemáte pokročilejší vek. Foto: Pexels.com

Už jeho názov prezrádza, čoho je schopný. Pochádza z gréckeho slova “kólla”, čo znamená “lepidlo” a z francúzskeho slova “géne”, čo je „niečo, čo produkuje”. Pri doslovnom preklade by išlo o proteín produkujúci lepidlo. Hoci to skôr vyvoláva úsmev na tvári, skutočne na tom niečo je. Kolagén sa totiž podieľa na správnom fungovaní spojivových tkanív či kostí. Vďaka tomu sú stále pevné, pričom priaznivé účinky má aj na chrupavky, pokožku, kĺby a väzivá, ktoré plnia svoju funkciu a zvládajú záťaž, ktoré je na ne kladená. Oprávnene tak kolagén nazvať „bielkovinou mladosti". 

Druhy kolagénu

Kolagén je je najviac zastúpená bielkovina nášho tela, predstavuje viac ako 30 % všetkých bielkovín. Tvorí predovšetkým časť šliach, pokožky, sušiny kĺbových chrupaviek, kostí i svalov. Existuje viac ako 25 druhov kolagénu, ktoré majú vysoký obsah aminokyselín glycínu, prolínu a hydroxyprolínu.

Najväčšie zastúpenie majú nasledujúce 3 typy:

  • Kolagén I - tvorí až 90 % kolagénu v tele a nájdeme ho vo všetkých tkanivách, kostiach, pokožke, šliach a pod. Ich vlákna sú odolné voči tlaku, takže nedôjde k ich poškodeniu. 

  • Kolagén II - jeho miesto je v chrupavkách, ktoré drží pokope, vďaka čomu sú pevné a odolné. 

  • Kolagén III - spolu s kolagénom typu I sa vyskytuje vo svaloch, orgánoch a tepnách. Je špecifický tým, že ho možno nájsť v retikulárnom vlákne, čo je špeciálny typ spojivového tkaniva. Toto vlákno tvorí pečeň, kostnú dreň, slezino a iné orgány. 

Účinky kolagénu

  • Prispieva k zdravým kĺbom a pohybového aparátu

  • Napomáha k zníženiu bolestí kĺbov u športovcov

  • Podporuje elasticitu, pružnosť a hydratáciu pokožky

  • Prispieva k spomaleniu starnutia pleti

  • Skvelý pre podporu regenerácie kĺbov, šliach a kostí

  • Pomáha k zlepšeniu kvality vlasov a nechtov 

Kolagén stojí za pružnou a elastickou pleťou s minimom vrások. Foto: Pexels.com

Ako spoznať jeho nedostatok?

Kolagén má bezpochyby množstvo pozitívnych benefitov pre ľudské telo, no bohužiaľ, pribúdajúcimi rokmi klesá jeho produkcia. Už od 25. roku života telo postupne stráca schopnosť tvoriť túto bielkovinu mladosti, pričom výraznejšie to možno spoznať po 35. roku. Následkom je zhoršenie stavu kostí, oslabenie svalstva, znížená pružnosť svalov a menej pružná a elastická pokožka. Okrem toho nedostatok kolagénu prezradia vrásky, suchá pokožka, suché vlasy bez lesku, štiepenie nechtov a pigmentové škvrny. Jeho zníženú produkciu urýchľujú faktory ako je nezdravý životný štýl, cigaretový dym či slnečné UVA a UVB žiarenie. 

Nevyhnutné látky na produkciu kolagénu

Starnutie je nezvratný proces, ktorý sa nedá zastaviť, ale môžete ho aspoň trochu spomaliť. Úbytku kolagénu nezabránime, ale je možné si hladiny ochrániť a udržať čo najdlhšie zdravé kosti, svaly, kĺby a kosti. Hoci užívanie kolagénu vo výživových doplnkoch alebo vo forme vyváženej stravy sú najbežnejšími formami, ako telu dodať bielkovinu mladosti, nemá to zmysel v prípade absencie vitamínu C a taktiež zinku. Obe tieto látky prispievajú k prirodzenej tvorbe kolagénu. Zinok má vplyv na tvorbu kolagénových vlákien, podporuje hojenie rán, vredov a pod. Vitamín C má taktiež dôležitú úlohu v organizme. Posilňuje imunitný systém a podporuje tvorbu nového kolagénu. 

Prirodzené zdroje kolagénu

Bohaté zastúpenie kolagénu má poctivý hovädzí, bravčový alebo kurací vývar z kostí, taktiež huspenina, tlačenka či kvalitné jahňacie alebo hovädzie mäso. Nachádza sa tiež vo vajciach, brokolici, hubách a rybách, ale tie by mali byť požadovanej kvality aj s kožou. 

Potraviny, ktoré stimulujú tvorbu kolagénu:

  • Ovocie a zelenina - citrusy, jablká, jahody, olivy, paradajky, kapusta

  • Sójové produkty

  • Tekvicové a ľanové semienky

  • Fazuľa

  • Losos

  • Avokádo

Aká je ďalšia možnosť?

Na trhu je pomerne veľký výber prípravkov s obsahom kolagénu. Okrem stravy ho možno prijímať vo forme výživových doplnkov, ktoré sa líšia od seba typom, formou a taktiež dávkou v dennej dávke. Často natrafiť na hydrolyzovaný kolagén v prášku, z ktorého si pripravíte nápoj alebo sú k dispozícii tabletky. V každom prípade je najúčinnejší prírodný kolagén bez akýchkoľvek umelých dochucovadiel a farbív. Ak hľadáte kvalitný kolagén, Zerex Kolagén vám to uľahčí. Postará sa nielen o spomalenie procesov starnutia, ale i spomalenie času, vďaka čomu si viac vychutnáte všetky radostné chvíle, ktoré ponúka život. 

Tento nápoj sa považuje za elixír mladosti, čo z neho robia obsiahnutá kyselina hyalurónová, vitamíny C a B2, biotín, zinok a extrakt z viniča hroznorodého. Napomáha redukovať proces tvorby vrások a podporuje pružnú a žiarivú pokožku. Pružnejšiu pokožku a zdravšie vlasy bude spoznať už na prvý pohľad. Pripravte sa na pozitívne reakcie vášho okolia, ktoré nebude šetriť chválami na vašu adresu. Pevné a krásne nechty bez lámania sú súčasťou účinkov produktu Zerex Kolagén, ktorý sa stane vaším spoločníkom každý deň. Lahodná jahodová príchuť, za ktorou sú prírodné sladidlá, premení pitie nápoja na príjemný rituál, ktorý si zamilujete. 

Zerex Kolagén prispeje svojimi účinkami k podpore zdravej a pevnej pleti a taktiež kostiam a kĺbom.



kolagén kĺby pokožka pevnosť a elasticita pokožky kosti
Magazín arrow
Magazín arrow