Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Naše telo

Existuje alergia na spermie? Častejšia, než si mnohí myslia

Autor článku: Jana Petrejová 25.07.2024 08:01 Alergia na spermie je reálnym problémom, ktorý môže narušiť intímny život páru. Foto: Pexels.com

Hoci u mnohých vyvoláva úsmev, ide o skutočný problém, s ktorým zápasia mnohé páry. S alergiou na partnerove zlozvyky sa treba nejako zmieriť, no s alergiou na jeho spermie už nezvládnete bez odbornej pomoci. Ide o oveľa vážnejší problém, ako sa môže zdať. Nielenže spôsobuje nepríjemné pocity a môže narušiť intímny vzťah vo dvojici, prináša tiež ťažkosti s otehotnením. 

Od svrbenia až po mdloby

V dnešnom svete existuje nespočetné množstvo rôznych alergií, ktorých neustále pribúda. Kedysi sa nám o alergii na spermie ani len nesnívalo, dnes ide o závažný zdravotný problém, ktorý sa týka čoraz väčšieho počtu alergikov. Dokonca sa predpokladá, že ním trpí veľké množstvo žien, ktoré o tom ani len nevedia. Alergia na ejakulát sa totiž ľahko zamieňa za mykózy, keďže má veľmi podobné príznaky.

Ako sa môže ukázať alergia na spermie:

  • Pálenie a svrbenie v pošvovej oblasti

  • Začervenanie v okolí intímnej časti tela

  • Bolestivosť a opuch

  • Vyrážky

Príznaky sa obvykle objavia 10 až 30 minút od kontaktu kože alebo sliznice so spermiou. 

Alergiu na spermie môžu sprevádzať tiež typické prejavy, ku ktorým dochádza pri viacerých typoch alergií. Okrem toho, že sa ukážu priamo na genitáliách, žena môže trpieť nádchou, problémami s dýchaním a zvýšeným slzením. Treba si tiež všímať afty na jazyku po orálnom sexe, ktoré taktiež môžu prezradiť problém. 

V niektorých prípadoch môže byť alergia taká silná, že môže ohroziť život človeka. Môže vyvolať aj opuchy jazyka a hrdla, slabý alebo rýchly pulz, závraty, mdloby, zvracanie a dokonca aj hnačku. Hrozí silná anafylaktická reakcia, ktorá si vyžaduje okamžitú lekársku pomoc

Prečo vzniká?

Podľa odborníkov sú zodpovedné za vznik alergie na spermie tkanivové hormóny prostaglandíny. Tieto hormóny sa tvoria v prostate, pričom sa dostanú aj do spermií. Imunitný systém ženy ich však odmieta a reaguje na ne negatívne. Výsledkom sú spomínané príznaky. Príčinou alergie však môže byť tiež zvyšok stopových prvkov z potravy alebo antibiotík, ktoré sa vyskytujú v spermiách. 

V spermiách sa môžu nachádzať stopové prvky z potravy, ktoré majú na svedomí vznik alergie u žien. Foto: Pexels.com

Pozor na iné alergény

Ako bolo spomenuté, alergia na spermie má takmer identické prejavy ako mykóza. Možno si alergiu pomýliť aj s inými potenciálnymi alergénmi, ktoré by mohli vyvolať reakciu vo vaginálnej oblasti. V skutočnosti nemusia byť problémom spermie, ale napr. alergia na latex obsiahnutý v kondómoch alebo lubrikanty. Je preto potrebné navštíviť špecializované pracovisko, teda alergológiu a imunológiu. 

Čo pomôže?

Jednoduchým riešením je použitie kondómu, ktorý zamedzí kontaktu kože a slizníc s ejakulátom. Môžete dať prednosť bezlatexovým typom, ak je za alergiou latex. Inou možnosťou je tzv. desenzibilácia, kedy je pošva opakovane vystavovaná menším množstvom spermií. Postupne sa však zvyšujú a zároveň sa skracujú intervaly. U nás ide o pomerne neznámu metódu, hoci na jej úspešnosť upozorňujú odborné štúdie. Informujte sa u svojho lekára, ktorý poradí vhodný typ liečby. 

Zabráni počatiu

Obzvlášť vtedy, ak sú prejavy alergie na spermie veľmi silné, sa žena musí zveriť do rúk odborníkov, ak túži po dieťati. Tento zdravotný problém by totiž mohol byť nepríjemnou prekážkou v založení si rodiny. Zlá morfológia spermií je taktiež dôvodom, prečo sa vám nedarí. Preto sa odporúča konzultácia v centre reprodukčnej medicíny a príp. zváženie metódy umelého oplodnenia. Keďže sa spermie zavedú priamo do delohy, protilátky na ne nebudú účinkovať. 

Spoločník pri zakladaní rodiny

Ak si chcete cestu k plánovaniu rodiny skrátiť, dopomôže vám k tomu špičkový doplnok stravy Zerex Plodnosť Muži s výnimočným zložením. Zlepší zdravie spermií a podporí mužskú plodnosť. Zmes prírodných extraktov a vitamínov sa podieľa na zvýšení šance muža na splodenie dieťaťa. Do popredia vstupuje obsiahnutý zinok a selén, známe svojimi pozitívnymi účinkami na kvalitu spermií a ich pohyblivosť. Maca a kotvičník zemný zase podporujú lepšiu sexuálnu výkonnosť. Ak si chcete založiť rodinu, Zerex Plodnosť Muži vám pomôže. Aspoň sa budete môcť sústrediť na príjemné aktivity so svojou rodinou. 

Zerex Plodnosť Muži vás podporí na ceste za otcovstvom.



spermie alergia plodnosť muži zdravie
Magazín arrow
Magazín arrow