Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.
Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.
Jedlo
Dnes sa pristavíme pri ovocí, ktoré patrí do skupiny najzdravších. Aj vďaka tomu, že je veľkým zdrojom antioxidantov a vitamínu C. Možno toto ovocie poznáte, možno ho pravidelne konzumujete, avšak neviete o ňom všetko podstatné. Predstavujeme vám čučoriedky, ktorým právo patrí označenie superovocie a superpotravina. Aj preto, že majú obrovskú silu a význam pre naše zdravie, i keď je to pomerne malé bobuľovité ovocie.
Popravde, čučoriedky sú znamenitým a výborným zdrojom vitamínu C. Ten naše telo bezpodmienečne potrebuje na vytváranie kolagénu a opatrovanie zdravých ďasien, či kapilár (vlásočníc, čiže ciev s najmenším priemerom). Okrem toho vitamín C má základný význam pre absorbáciu železa a uchovávanie bezproblémovej imunity a obrannyschopnosti organizmu.
To ale nie sú ani zďaleka všetky vitamíny, ktorých zdrojom sú práve čučoriedky. Je dôležité pripomenúť, že okrem vitamínu C sa v nich nachádza aj veľa vitamínu A, E a zároveň aj vitamínu K. Aby toho nebolo málo, čučoriedky majú rovnako zodpovedajúce množstvo mangánu, ktorý má opodstatnenie v procese vývoja ľudských kostí a tiež v látkovej premene sacharidov, ako aj bielkovín.
Ako sme už naznačili, čučoriedky sú najbohatšie čo sa týka zdrojov antioxidantov. Antioxidanty sú práve tie látky, ktoré ochraňujú naše telo pred vplyvmi škodlivých látok. Okrem toho antioxidanty podporujú rast buniek, zabraňujú ich zničeniu a zároveň znižujú proces starnutia (Alzheimer).
Vďaka týmto látkam majú čučoriedky znamenité sýto tmavé sfarbenie. Fytonutrienty majú významnú antioxidačnú silu a osvedčili sa aj pri liečbe silných zápalov.
Oboznámte sa najzákladnejšími priaznivými účinkami čučoriedok na ľudské zdravie: