Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

Tanier plný antioxidantov: Vaše telo si ho zaslúži!

Autor článku: redakcia Zerex.sk 15.08.2019 00:00 tanier-plny-antioxidantov-vase-telo-si-ho-zasluzi

Vplyv na spomalenie starnutia aj lepšia odolnosť voči chorobám - aj taký vplyv majú antioxidanty. Akým spôsobom pracujú a ako ich môžeme dostať do tela?

Čučoriedky, paradajky, citrusy či ženšen? Ktoré pokrmy si vďaka obsahu antioxidantov zaslúžia našu pozornosť?

Prečo sú antioxidanty dôležité a ako “pracujú”?

Antioxidanty môžu pomôcť chrániť bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi. Voľné radikály sú nestabilné molekuly v bunkách, ktoré môžu reagovať s inými molekulami a poškodiť ich (oxidačný stres). Môžu dokonca vytvárať také reakcie, kde molekuly, ktoré poškodia, sa tiež premenia na voľné radikály.

Voľné radikály vznikajú pri rozklade potravy, pri vystavení environmentálnym vplyvom (napr. UV žiarenie), fajčením, ale aj vnútornými procesmi (napr. zápaly).

Každý antioxidant slúži na inú funkciu a nie je zameniteľný s iným. Ľudské telo využíva antioxidanty na vyváženie voľných radikálov. Môžu chrániť a zvrátiť niektoré poškodenia: posilňujú imunitu, spomaľujú starnutie, podporujú odolnosť, výkonnosť organizmu.

Môžu chrániť pred nebezpečnými chorobami , ako sú rakovina, kardiovaskulárne choroby a neurodegeneratívne choroby, ako sú Parkinsonova choroba a Alzheimerova choroba.

Najznámejšie antioxidanty

Prínosom antioxidantov je v podstate zbavovanie organizmu škodlivých molekúl. Medzi najznámejšie antioxidanty patria vitamín C,vitamín E, betakarotén, lykopén, luteín.

Vitamín C

Je nevyhnutnou zložkou výživy a je tiež dôležitým antioxidantom. Môže pomôcť predchádzať alebo oddialiť rozvoj určitých druhov rakoviny, kardiovaskulárnych chorôb a iných chorôb, pri ktorých oxidačný stres zohráva úlohu. Pomáha zlepšovať imunitnú funkciu a je nevyhnutný pre zdravý život.

Vitamín E

Je to antioxidant rozpustný v tukoch, ktorý zastavuje tvorbu, ktorý môže pomôcť predchádzať alebo oddialiť chronické ochorenia spojené s voľnými radikálmi. Jeho vplyv proti účinkom voľných radikálov spôsobujúcich starnutie je viditeľný aj v tom, koľko popredných výrobcov kozmetiky pridáva do svojich výrobkov práve vitamín E. Predovšetkým je pridávaný do výrobkov určených proti starnutiu a tvorbe vrások.

Lykopén

Výskumy ukazujú, že antioxidačné vlastnosti lykopénu môžu pomôcť udržať rovnováhu hladín voľných radikálov a chrániť tak telo pred rakovinou, cukrovkou, srdcovými chorobami a Alzheimerovou chorobou.

Betakarotén

Niektoré štúdie naznačujú, že štyri denné dávky ovocia a zeleniny bohatej na betakarotén môžu predstavovať nižšie riziko vzniku rakoviny alebo srdcových chorôb. Vedci z Harvard Medical School v potvrdili, že antioxidačné doplnky beta-karoténu môžu pomôcť zabrániť zhoršeniu kognitívnych funkcií (mozgových funkcií).

Zdroje antioxidantov

Existuje veľa potravín s antioxidantmi, ktoré prospievajú nášmu zdraviu.

Čučoriedky

Veľkému množstvu prijatých antioxidantov sa môžu tešiť milovníci čučoriedok. Spomedzi známych druhov ovocia a zeleniny majú totiž jednu z najvyšších koncentrácií.

Na základe rôznych štúdií môžu antioxidanty v čučoriedkach pomôcť oddialiť pokles funkcie mozgu, ku ktorej dochádza s postupujúcim vekom, znižovať rizikové faktory srdcových chorôb a znižovať aj krvný tlak.

Horká čokoláda

Vysokým obsahom antioxidantov sa môže pochváliť táto horko-sladká obľúbená pochúťka. Má viac kakaa ako bežná čokoláda (a aj viac minerálov a antioxidantov). Štúdia vedcov z Pensylvánskej štátnej univerzity zistila, že horká čokoláda môže znížiť riziko srdcových chorôb zvýšením hladín antioxidantov v krvi, zvýšením hladín „dobrého“ HDL cholesterolu a zabránením oxidácii „zlého“ LDL cholesterolu.

Ženšen

Vo východnej medicíne považovaný za všeliek či dokonca elixír života. Podieľa sa na znižovaní vplyvu stresových faktorov, stará o zvýšenie vitality, zlepšenie imunity, správne fungovanie organizmu a spomalenie starnutia. Tieto účinky má na svedomí vysoký obsah vitamínov, antioxidantov, aminokyselín, silíc, polysacharidov a vzácnych ginsenosidov.

Ženšen podporuje regeneráciu organizmu, výkonnosť, odolnosť voči stresu a celkové zvýšenie životnej energie.

 

Vedeli ste, že k tanieru plnému antioxidantov si môžete dať aj antioxidačný nápoj? Viac o ňom už v nasledujúcom článku:



antioxidanty
Magazín arrow
Magazín arrow