Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

Črevná chrípka je peklom pre trávenie: Ohrozené sú nielen dýchacie cesty, ale aj črevá

Autor článku: Jana Petrejová 13.08.2024 13:14 Črevná chrípka má nepríjemné príznaky, no zvyčajne odoznie už v priebehu niekoľkých dní. Foto: Pexels.com

Jej názov by mohol prezradiť, že ide vírus chrípky. V skutočnosti však ide o infekčné ochorenie, ktoré zasahuje len črevá, takže s chrípkou nemá nič spoločné. Jediné, čo majú spoločné je niekoľko symptómov a rovnaký názov. Črevná chrípka je pomenovanie akútnej vírusovej gastroenteritídy a okrem vírusového pôvodu, môže mať aj bakteriálny. Hlavne vírusy sú zodpovedné za ochorenie, konkrétne norovírus, ktorý býva častým spúšťačom. Na vine bývajú aj rotavírusy, adenovírusy a astrovírusy, ktoré postihujú deti a dojčatá. Všetky tieto mikroogranizmy infikujú výstelku tenkého čreva. 

Od vracania k hospitalizácii

Črevná chrípka môže nepríjemne prekvapiť kohokoľvek. Na rozdiel od klasickej chrípky, ktorá ukazuje svoju silu hlavne v jesenných a zimných mesiacoch, tá črevná môže prísť náhle v ktoromkoľvek období počas roku. Keď sa ukáže, dá sa o sebe vedieť veľmi nepríjemnými príznakmi, ktoré ochromia celé telo a znemožnia človeku vykonávať jeho každodenné činnosti. 

Hlavné príznaky črevnej chrípky:

  • Horúčka

  • Vracanie

  • Hnačka

Ďalšie sprievodné symptómy:

  • Plynatosť

  • Kŕče v bruchu

  • Bolesti brucha

  • Nechutenstvo

Často sa stáva, že človek pociťuje len vracanie alebo bojuje len s horúčkou a hnačkou. U niektorých dochádza k miernejším príznakom, ktoré zahŕňajú len kŕče či bolesti brucha. Symptómy črevnej chrípky netreba podceňovať. Obzvlášť vtedy, ak ide o závažnejšie prejavy. Napríklad hnačky a vracanie môžu spôsobiť dehydratáciu, ktorá sa môže skončiť hospitalizáciou. 

Pozor na kľučky od dverí

Nakaziť sa môžete kontaktom s infikovanými predmetmi alebo pri konzumácii jedla alebo vody. Stačí sa dotknúť zdieľaných predmetov, ako sú napríklad taniere. Taktiež sa vírusy môžu dostať do organizmu jednoduchým dotykom kľučky, či prenosom z človeka na človeka prostredníctvom úzkeho kontaktu. Za vznikom gastroenteritídy môže byť aj konzumácia kontaminovaných potravín alebo nápojov, kedy dochádza k otrave jedlom. 

To, že ste sa nakazili, spoznáte podľa spomínaných príznakov, ktoré sa objavia do 4 až 72 hodín po kontakte s vírusom alebo baktériou. Hoci má veľmi nepríjemný priebeh, nemá dlhé trvanie. Do jedného týždňa sa z črevnej chrípky dostane väčšina ľudí. Záleží aj od toho, ktorý vírus gastroenteritídu spôsobí. 

Črevná chrípka je veľmi nákazlivá a dokáže človeka doslova pripútať na záchod. Foto: Pexels.com

Čo pomôže?

Keďže hrozí dehydratácia, prvoradý je dostatok tekutín. Na ten by mali dbať predovšetkým seniori, u ktorých je veľmi nebezpečná, keďže hrozí kolaps organizmu. Tekutiny v kombinácii s dostatkom elektrolytov ako je draslík, horčík, sodík a vápnik znížia riziko dehydratácie a zároveň telo rýchlejšie “postavia na nohy”. Nevyhnutný je tiež odpočinok, pričom môžete siahnuť aj po liekoch, ktoré potláčajú horúčku. Dôležité je informovať sa u svojho lekára v prípade akýchkoľvek ťažkostí. 

Keďže jedným zo sprievodných javov je skutočnosť, že pacient v sebe neudrží stravu a má problémy s nechutenstvom, pomôžu nasledujúce tipy:

  • Začnite pomaly s konzumáciou jedla

  • Jedzte menšie porcie viackrát denne

  • Ak chcete prejsť na pevnú stravu, začnite so suchármi, toastami, bielou ryžou alebo varenými zemiakmi

  • Pri podráždení tráviaceho systému môže pomôcť konzumácia ovocia s nízkym obsahom cukru, ako sú napr. maliny, jahody a kiwi

  • Dajte prednosť čiernemu čaju, príp. bylinnému

Čo by ste nemali jesť?

Liečba črevnej chrípky zahŕňa taktiež vyhýbanie sa určitým jedlám, ktoré by mohli zhoršiť priebeh:

  • Mlieko

  • Smotana a mliečne výrobky s obsahom laktózy

  • Mastné jedlá

  • Korenené pokrmy

  • Smažené jedlá

Všetky tieto jedlá nadmerne zaťažujú tráviaci trakt. Vydržte, kým sa dostanete z črevnej chrípky a príznaky úplne ustúpia. 

Dobrá kondícia vďaka Zerex Aktívne Uhlie Ultra

Vyskúšajte prírodný dar získaný z uhlia, ktorý vyniká schopnosťou čistiť a detoxikovať ľudský organizmus. Zerex Aktívne Uhlie Ultra zmierni tráviace problémy, ktoré vám robia “vrásky”, a ktoré vás brzdia v plánovaní aktivít so svojimi najbližšími. Tento produkt prispeje k vášmu celkovému zdraviu a pohode, telo tak bude v dobrej kondícii, ako aj myseľ, takže budete pripravení na trávenie plnohodnotného života so svojou rodinou. Ak máte infekčnú, teda bakteriálnu chrípku, stane sa účinným podporným prostriedkom. Okrem toho, že čistí tráviaci systém, taktiež napomáha k zlepšeniu pleti a podporuje chudnutie. 

Zerex Aktívne Uhlie Ultra oceníte vtedy, ak bojujete s miernymi tráviacimi ťažkosťami.



chrípka črevná chrípka črevá hnačka vracanie
Magazín arrow
Magazín arrow