Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Naše telo

Čo je modré svetlo a ako sa pred ním chrániť? Ničí spánok i kvalitu života

Autor článku: Jana Petrejová 04.06.2024 08:10 Pozeranie televízie vás okráda o dobrý spánok! Foto: Pexels.com

Keď sme boli malí, mnohí z nás radi zaspávali so zapnutou žiarovkou, aby sme sa nebáli tmy okolo seba. Dnes? Úplna tma a ticho sú pre spánok luxus. Tento luxus však nemá každý. Posledné roky máme okolo seba veľa tzv. modrého svetla, než tmu. Ide o narušiteľa odpočinku, ničiteľa spánku a zároveň znižovateľa kvality života. Nepriateľ, ktorému sa treba vyhýbať, inak spôsobí nemalé škody v ľudskom tele. 

Ak si myslíte, že nočný režim na mobilnom telefóne alebo notebooku stačí, ste na omyle. Dnes si už mnohí uvedomujú znižujúci dopad modrého svetla na ľudský organizmus, preto sú vybavení špeciálnymi monitormi či okuliarmi proti modrému svetlu. Avšak vzdať sa mobilného telefónu alebo pozeraniu televízie pred spaním? Nikdy! 

Zdroje modrého svetla

Vlnová dĺžka modrého svetla dosahuje od 400 do 525 nanometrov. Ide o viditeľné spektrum farieb, pričom najväčším zdrojom je Slnko. Ide o prirodzenú formu modrého svetla, ktoré zvyšuje telesnú aktivitu a taktiež sa podieľa na regulácii telesných hormónov a spánku. Tak vieme, kedy máme ísť spať a naopak, kedy je čas zbystriť pozornosť. Na dobrý spánok je toto svetlo priam nevyhnutné. Preto sa neodporúča ochrana pred Slnkom, no iné je to v prípade umelých zdrojov modrého svetla, ktoré prichádzajú z technológií ako sú notebooky, mobilné telefóny, televízory a LED žiarovky. 

Dopad na ľudské telo

Ak odpisujete na emaily, sledujete film alebo ste zavesení na smartfóne a prezeráte si sociálne siete pred uložením sa do postele, vystavujete sa dávkam modrého svetla. Produkcia hormónu spánku melatonínu je potlačená alebo obmedzená a telo si myslí, že je ešte deň, hoci ručička na hodinách ukazuje 23:00. Organizmus by sa mal pripravovať na spánok, ale dochádza k opaku: ostáva v pozore. Výsledkom je sťažené zaspávanie, nekvalitný spánok a kratšie fázy hlbokého spánku. Je teda jasné, že modré svetlo na spánok vplýva negatívne. Navyše, ak máte dlhodobo nedostatok spánku, telo nefunguje tak, ako má, prevládal, únava, malátnosť, bolesti hlavy. Ide o celkové narušenie kvality života. 

Eliminácia modrého svetla zlepšuje kvalitu spánku. Foto: Pexels.com

Ďalšie negatívne následky dlhého vystavenia modrému svetlu:

  • Namáhané a suché oči

  • Bolesť v oblasti očí

  • Bolesti hlavy

  • Únava a vyčerpanosť

  • Ťažkosti so zaostrovaním

  • Psychické problémy vrátane podráždenosti, zvýšenej nervozity a poruchy nálady, čo môže vyústiť do depresie

Francúzsky zdravotnícky úrad ANSES sa dokonca v roku 2019 priklonil k vážnejšiemu dôsledku vplyvu neprirodzeného modrého svetla na ľudský organizmus, ktorý spočíva v úplnej strate centrálneho videnia. Údajne by mohlo vplývať na urýchľovanie makulárnej degenerácie, čo je postihnutie sietnice, ktoré môže viesť k strate zraku. 

Ako sa chrániť?

Ruky na srdce. Nie je možné sa zbaviť všetkých digitálnych zariadení. Napriek tomu existujú spôsoby, ako sa chrániť a znížiť dopad modrého svetla na ľudské telo. V prvom rade doprajte svojim očiam pravidelné prestávky. Pomôže pravidlo 20-20-20, čo znamená, že každých 20 minút odvrátite zrak od obrazovky a zameráte sa na objekt vzdialený 20 metrov. Nezabúdajte na pravidelné žmurkanie. Po dlhom sledovaní obrazovky dochádza k digitálnej únave očí, čo vedie k suchým a namáhaným očiam. Dôležité je udržiavať oči vlhké, k čomu dopomôže žmurkanie alebo očné kvapky. 

Najlepším riešením, ako eliminovať modré svetlo, je jednoducho sa mu vyhýbať. Odložte digitálne zariadenia minimálne 2-3 hodiny pred spaním. Tok žiarenia bude stopnutý a telo bude uvoľňovať spánkový hormón melatonín na lepší spánok. Produkciu tohto hormónu môžete podporiť aj iným spôsobom: ak stavíte na efektívny uspávač Zerex Melatonín

Vaše telo bude jásať, poskytnete mu účinný prostriedok na reguláciu cirkadiánneho rytmu, biorytmu bdenia a spánku. Ak teda máte problém so zlým spánkom, doplnením melatonínu podporíte rýchlejšie zaspávanie a celkovú kvalitu relaxu. Koniec únave a nekonečnému zívaniu, kvôli ktorým si neviete naplno užiť dni so svojou rodinou. Ak vás vyčerpanosť obmedzuje v aktivitách, je na čase s tým skoncovať a dopriať si luxus v podobe spánkového hormónu, vďaka ktorému budete na druhý deň plní energie a elánu na nové dobrodružstvá. 

Zoznámte sa s produktom Zerex Melatonín, ktorý sa považuje za efektívny uspávač.



nedostatok spánku poruchy spánku insomnia nespavosť zdravie
Magazín arrow
Magazín arrow