Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Naše telo

Ako poraziť problémy s trávením?

Autor článku: Jana Petrejová 13.02.2024 10:15 Zatočte s problémami s trávením

Organizmus tak nefunguje na sto percent, čo vám dá značne pocítiť. Mnohokrát svojmu tráviacemu traktu zavaria mnohí tým, čo majú na tanieri. Niekedy však môže byť za tým viac ako len príliš veľa sladkého jedla, ktorému ste neodolali počas nedeľného obeda.

Ako spoznať problémy s trávením?

Raz za čas sa to stane každému. Zjete niečo, čo vám nesadlo a žalúdok to jednoducho nestrávi. Ide o bežnú vec, ktorá sa dá zvyčajne vyriešiť jednoduchým spôsobom. Stačí zájsť na toaletu. Príznaky naznačujúce problémy s trávením zahŕňajú plynatosť, môže vás potrápiť i nafukovanie, hnačka, zápcha alebo pálenie záhy. V oblasti brucha sa objaví značný diskomfort v podobe nepríjemného pocitu, ktorý môže byť sprevádzaný nielen bolesťou, ale i tlakom, pocitom ťažoby v žalúdku, nechutenstvom a zvracaním.

Väčšina ľudí má akútne problémy s trávením, no tí menej šťastní môžu bojovať s chronickými ťažkosťami. Tie môžu človeka sprevádzať týždne, alebo dokonca aj roky. V tomto prípade už ide o závažnejší stav, ktorý signalizujú choré črevá.

Nafúknuté brucho

Pocit nafúknutého brucha ako balónu je jedným z najčastejších symptómov zlého trávenia. Bolesti, kŕče a plyny v žalúdku idú ruka v ruke a spôsobuje ich zvyčajne konzumácia určitých potravín. Vo väčšine prípadov za tento stav môže jedálniček, ktorý tvoria niektoré jedlá vrátane strukovín či určitých druhov zeleniny ako kapusta, karfiol a brokolica. Môže byť však za tým tiež vek, hormonálna nerovnováha, rýchlosť, akou si vychutnávate pokrmy, potravinová intolerancia a neustále skloňovaný stres, za ktorým stojí okrem iného aj dnešná uponáhľaná doba a zvýšené kladené nároky na jednotlivca. Nafúknuté brucho ako jeden z problémov s trávením sa často objavuje spolu s častým grganím, pocitom náhleho nutkania na stolicu a taktiež s pocitom nevoľnosti.

Zvýšenú tvorbu plynu však možno očakávať aj vtedy, ak trpíte žalúdočnou infekciou alebo chronickým ochorením, kde patrí celiakia alebo Syndróm dráždivého čreva (IBS). V tomto prípade už ide o zložitejší problém, ktorý treba riešiť so svojím lekárom.

Nadúvanie sa zvyčajne dá bezpečne liečiť doma pomocou zmien životného štýlu alebo voľnopredajnými liekmi dostupnými v lekárni. Stačí sledovať, čo človeku nerobí dobre a následne sa vyhýbať týmto potravinám, čím zabráni ďalšiemu nadúvaniu a iným gastrointestinálnym problémom. Pomôže taktiež zvýšené pitie vody, zníženie množstva sodíka v potrave, pomalé žutie jedla a pravidelné cvičenie.

Nafúknuté brucho dá do poriadku taktiež konzumácia mäty priepornej, kurkumín, teda zlúčeniny obsiahnutej v kurkume a aznačnú úľavu pocítite tiež po vypití zmesi jedlej sódy a vody. Priloženie vyhrievacej podložky na brucho je taktiež dobrým podporným prostriedkom, ktorý oceníte hlavne v zimnom období. Možno sa spoľahnúť na doplnky stravy, ktoré rozkladajú problémové bielkoviny alebo cukry, antacidá na upokojenie prebytočnej kyseliny alebo na laxatívum na zmiernenie zápchy.

Hnačky

Aj hnačka, ktorá vás núti navštevovať toaletu častejšie ako zvyčajne môže upozorniť na problémy s trávením. Možno ju spoznať podľa vodnatej stolice, ktorá sa objaví častejšie ako trikrát za deň.

Obyčajne vás prepadne hnačka hneď po jedle ako reakcia tela, že mu niečo nesadlo. Vyskytuje sa zvyčajne v dôsledku vírusu, ktorý sa dostane do čreva. Niektorí tomu hovoria „črevná chrípka“ alebo „žalúdočná chrípka“. Úlohu tu zohrávajú aj hormóny, ktoré sa uvoľňujú po najedení a zaplnení žalúdka. Pomáhajú hrubému črevu k tomu, aby presunulo stolicu a vylúčilo ju z tela von. Ide o tzv. gastrokolický reflex, pričom môže mať rôznu intenzitu. Ak ľudský organizmus zápasí s poruchou tráviaceho traktu, tá môže urýchliť presun potravy cez hrubé črevo. Akonáhle naplníte žalúdok jedlom, môže sa objaviť spomínaný reflex a dôjde k postprandiálnej defekácii. Ide o typ hnačky, ktorá príde veľmi nečakane a sprevádza ju silné nutkanie na stolicu, hlasné škŕkanie v bruchu a bolestivý pohyb čriev.

Ak sa ozvú črevá po určitom jedle, treba sa mu nabudúce vyhnúť. Identifikácia spúšťačov vodnatej stolice je prvým krokom, ako predísť nepríjemnému stavu. Skúste si viesť denník, do ktorého si budete zapisovať, z ktorých jedál vás „prehnalo“. Na vine môže byť priveľa vlákniny, mastné jedlo alebo mliečne výrobky. Netreba zabúdať na dôkladnú hygienu pri manipulácii s potravinami a minimalizovať stres, ktorý vplýva na črevá.

Hoci hnačka signalizujúca problémy s trávením neznie nejako vážne, môže vyvolať problémy, ktoré by sa nemali zľahčovať. Hrozí dehydratácia, preto je potrebné mať počas nej zabezpečený dostatočný pitný režim. Pri hnačke sa vyhýbajte jedlám s obsahom tuku, korenia a umelých prísad. Vhodnejšie je staré pečivo, sucháre, banány či zemiaky alebo mäso pripravené na pare. Okrem vody pomôžu niektoré lieky, ktoré sa postarajú o spomalenie črevných pohybov a odstránia z tráviaceho traktu škodlivé látky.

Dlhodobé problémy s trávením

Problémy s trávením sa neoplatí brať na ľahkú váhu. Obzvlášť vtedy, ak sa vyskytujú pravidelne dlhšie obdobie. Môže sa za nimi skrývať závažnejšie ochorenie, na ktoré už nezaberie užívanie mäty priepornej. Ide o chronický stav, ktorý môžete mať pod kontrolou s pomocou lekára.

Dlhodobé problémy s trávením môžu byť znamením funkčnej poruchy čreva, inak povedané Syndrómu dráždivého hrubého čreva (IBS). Presný dôvod vzniku tohto syndrómu nie je jasný, no predpokladá sa, že za tým môže byť kombinácia viacerých rizikových faktorov, ako je napríklad stres. Psychika má veľkú silu a vplýva okrem iného na črevo, trávenie a celý gastrointestinálny trakt. Pri tejto chorobe je narušená funkcia čreva, nie zmena stavby či štruktúry orgánu.

Veľký význam pri dráždivom čreve má taktiež vhodná strava. Väčšie množstvo listovej zeleniny a ovocia, kde patria jablká a banány a ovsené vločky by sa mali pridávať do jedálnička postupne. Naopak, nasýtené mastné kyseliny majú stopku.

Pri IBS sú často pridružené aj potravinové intolerancie, ktoré môžu byť zároveň ďalšou samostatnou príčinou dlhodobých problémov s trávením. Nie je však ľahké ich diagnostikovať. Už len prísť k lekárovi na vyšetrenie je zvyčajne dlhší proces. Podobne to môže byť i v prípade potravinovej alergie. Stačí prísť na to, čo vám nerobí dobre a následne sa vyhýbať určitým potravinám.

Dlhodobé problémy s trávením môžu mať na svedomí rôzne chronické zápalové ochorenia čriev, medzi ktoré patrí Crohnova choroba či rakovina hrubého čreva, kde už môže ísť o život. Ak pociťujete nepríjemné príznaky vrátane bolesti žalúdka, kŕčov či hnačky, ktoré trvajú niekoľko týždňov, ide už o chronické štádium, ktoré si vyžaduje lekárske vyšetrenie.

Zbohom problémy s trávením

Ako už bolo spomenuté, životný štýl má obvykle „prsty“ v tom, ako sa cítite. Problémy s trávením sú výsledkom toho, čo jedávate a ako sa staráte o svoje telo. Pestrá vyvážená strava s dostatkom zeleniny a ovocia a celozrnných obilnín s menším množstvom sladkých a mastných jedál je kľúčom k pevnému zdraviu bez tráviacich komplikácií.

Správne trávenie dá do pohybu hlavne vláknina, ktorá predstavuje prirodzený spôsob, ako podporiť fungovanie zdravých čriev. Zdravý črevný mikrobióm zabezpečí konkrétne konzumácia rastlinných potravín. Dôležitý je tiež kvalitný spánok, menej stresu a pravidelný pohyb, ktorý dopomôže k zvýšenému a zdravému pohybu čriev.

Dobre urobíte, ak siahnete napr. po zázvore, ktorý žne slávu nielen v ázijskej medicíne, kde sa používa na liečbu bolesti žalúdka, nevoľnosti a zvracania. Liekov, ktoré naštartujú trávenie a podporia zdravie čriev je nespočetné množstvo, stačí sa poradiť so svojím lekárom.

Ak si potrebujete zabezpečiť reštart trávenia, nešliapnete vedľa, ak stavíte na probiotiká, ktoré pomôžu celému gastrointestinálneho traktu. Ide o baktérie a kvasinky prospešné pre trávenie. Na trhu je k dispozícii množstvo rôznych probiotík, no nie všetky pôsobia priamo na črevný mikrobióm. Reč je o tých v tabletkovej forme, ktoré sa dlho neudržia v žalúdku, keďže ich agresívne žalúdočné kyseliny rozložia. Výsledkom je oslabená forma prospešných baktérií, a tým aj nižšia sila.



trávenie podpora trávenia hnačka črevá nafúknuté brucho
Magazín arrow
Magazín arrow