Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Naše telo

8 dôležitých látok, ktoré podporujú zdravé srdce a cievy: Tieto živiny sú najlepšie

Autor článku: Jana Petrejová 01.07.2024 13:09 Srdce si zaslúži vašu pozornosť,  ide o najdôležitejší telesný orgán. Foto: Pexels.com

Ide o najdôležitejší telesný orgán, ktorý má na svedomí pumpovanie krvi prostredníctvom obehovej sústavy. Krv prúdi po celom tele cez tepny, žily a vlásočnice, čo sú naše cievy. 

Zrejme ste už počuli o srdcovo-cievnych ochoreniach, no vzhľadom na ich nebezpečenstvo, je priam nevyhnutné neustále na ne upozorňovať. Príkladom takýchto ochorení je ateroskleróza, pri ktorej dochádza k upchatiu tepien tukovými usadeninami a vysoký krvný tlak, ktorý zvyšuje riziko vzniku infarktu. Aby ste sa týmto ochoreniam vyhli oblúkom, na podporu zdravia a správnej činnosti srdca  ciev je potrebný zdravý životný štýl a zabezpečený optimálny prísun určitých živín, vitamínov a minerálov.

Rizikové faktory vzniku ochorení srdca a ciev

V prvom rade je dobré vedieť, či náhodou nepatríte medzi ľudí, ktorí by na životný štýl mali dbať dvojnásobne, keďže majú zvýšenú pravdepodobnosť vzniku srdcovo-cievnych ochorení. Patria sem predovšetkým títo ľudia:

  • Fajčiari

  • Nadmerní pijani alkoholických nápojov

  • Ľudia vo vyššom veku

  • Ľudia s genetickou preddispozíciou

  • Pacienti s existujúcimi zdravotnými problémami, napr. trpiaci cukrovkou a vysokou hladinou krvi

  • Tí, ktorí majú obezitu

  • Tí, ktorí sa nehýbu

  • Ľudia s celkovo nezdravým životným štýlom (zlá životospráva a málo pohybu)

Ak patríte medzi týchto ľudí, mali by ste čo najskôr zmeniť svoj životný štýl a popr. kontaktovať svojho lekára.

Najčastejšie kardiovaskulárne choroby

Dlhodobé holdovanie nezdravého životného štýlu môže mať na svedomí neskorší vznik jednej z chorôb, z ktorej je už ťažšie sa dostať:

  • Vysoký krvný tlak

  • Srdcový infarkt

  • Pľúcna embólia

  • Poruchy srdcovému rytmu

  • Ischemická choroba srdca

  • Ochorenie ciev rúk a nôh

Doprajte svojmu srdcu to najlepšie a starajte sa oň. Foto: Pexels.com

Stavte na tieto výživné látky

Okrem toho, že pre srdce a cievy je veľmi prospešný pohyb, optimálna hmotnosť pod kontrolou, pestrá strava a pravidelné preventívne prehliadky u lekára, vítaný je aj príjem dôležitých výživných látok vrátane vitamínov a minerálov. Ktoré najviac prispievajú ku zdraviu srdca a ciev.

1. Vitamín E

Patrí medzi najdôležitejšie vitamíny na srdce a cievy, ktorý napomáha tiež k celkovému zdraviu ľudského organizmu. Podľa niektorých výskumov vitamín E prispieva k udržiavaniu zdravého srdca tým, že zabraňuje oxidácii LDL (zlého) cholesterolu, ktorý sa hromadí v tepnách. Dokonca sa skloňuje aj jeho potenciálny účinok, ktorý spočíva v inhibícii jeho tvorby v pečeni. Tým by mohol zabrániť upchávaniu ciev a vzniku krvných zrazenín. Riziko infarktu a mŕtvica sa následkom toho znižuje. Vitamín E tiež vyniká silnou antioxidačnou ochranou, ktorá spočíva okrem iného v ochrane buniek pred poškodením voľnými radikálmi. 

2. Vitamín B6

Aj tento vitamín, inak nazvaný pyridoxín, je vhodný na správne fungovanie tela. Neprospieva len srdcu, ale aj celkovo bunkám. Ide o látku, ktorá sa viaže na bielkovinové časti množstva enzýmov a prispieva ku ich katalytickej aktivite. Jednoducho povedané, napomáha k urýchľovaniu metabolických reakcií v bunkách. Ak túžite po väčšej energii, silnej imunite a chcete dopriať svojmu srdcu to najlepšie, vitamín B6 vám pomôže. 

3. Vitamín B12

Vitamín B12 vyniká hlavne svojimi účinkami pre správnu funkciu krvotvorby a podieľa sa na syntéze DNA a ATP. Taktiež je potrebný pre správnu funkciu nervového systému, čo znamená, že prispieva k psychickej pohode. Ide o pomocníka, ktorý bojuje proti ateroskleróze. Patrí jednoznačne medzi látky, podporujúce činnosť a zdravie srdca. 

4. Magnézium

Nevyhnutná cenná látka pre zdravie srdca. Deficit magnézia môže prispieť k vzniku zvýšenej reaktivity krvných doštičiek či zvýšenému tonusu hladkého svalstva. Dokonca môže spôsobiť rôzne kardiovaskulárne ochorenia vrátane koronárnej chorobe srdca a artériovej hypertenzie. Podieľa sa na mnohých fyziologických a biochemických procesoch v tele. Vyzdvihnúť by sa mal hlavne pozitívny účinok na zníženie krvného tlaku a zdravia ciev. Srdcový rytmus udrží v rovnováhe, ako aj zabezpečí správne fungovanie srdcového svalu. 

5. Draslík

Podobne ako horčík, aj draslík je nutný pre zdravie srdca. Okrem toho, že prispieva ku stabilite vnútorného prostredia a podporuje správnu funkciu nervového a svalového systému, taktiež zohráva úlohu pri udržiavaní normálneho tlaku v krvi. Keďže hladina draslíka v krvi je regulovaná pomocou obličiek, v prípade výrazného nedostatku tohto minerálu hrozí podlomené zdravie. Môže dôjsť k poruchám srdcového rytmu, čo vôbec nie je zriedkavé.  

6. Omega-3 mastné kyseliny

Majú protizápalové účinky a možno ich považovať za prírodné lieky na cievy. Znižujú pravdepodobnosť úmrtia na kardiovaskulárne ochorenia. Stačí si zabezpečiť dávku 250-500 mg kyselín EPA a DHA a prispejete tým k zníženiu šance výskytu kardiovaskulárnych ochorení až o 25 %. Nielenže vplývajú na tvorbu aterosklerózy, cholesterolu a arytmií, ale výhody z neho čerpá aj mozog 

7. Koenzým Q10

Mnohí si koenzým Q10 spájajú s pokožkou, ktorú spevňuje a zvyšuje jej elasticitu. Má však účinky aj na srdce. Je vhodný pri srdcovo-cievnych problémoch vrátane zvýšeného krvného tlaku, srdcovej slabosti a porúch srdcového rytmu. Výživové doplnky s touto látkou sa odporúčajú hlavne ľuďom s chorobami koronárnych ciev a srdca, vysokým krvným tlakom a vysokou hladinou cholesterolu. 

8. Kyselina listová

Je vhodná nielen pre tehotné ženy. Ocenia ju aj zdraví dospelí ľudia, jeho zvýšený príjem znižuje hladinu homocysteínu, a tým prispieva k zabráneniu poškodenia srdca. Ide o aminokyselinu produkovanú pri štiepení bielkovín v tele. Má toxické vlastnosti, no v malom množstve nie je škodlivý. Taktiež ide o podporný prostriedok na silné kosti a prospieva psychickej pohode. 

Liečba ciev a prevencia je komplexná a pozostáva nielen z užívania výživných látok. Zdravý životný štýl a konzultácia s lekárom sú správnou cestou k zdravému srdcu a cievam. 

Trojitý účinok vás zasiahne

Ak hľadáte podporu srdca, nájdete ju v produkte Zerex Omega 3. Vďaka obsahu omeg-3 mastných kyselín sa podieľa na funkciách dôležitých orgánov. Prospieva srdcu i mozgu, čo znamená, že si konečne budete pamätať narodeniny svojho známeho a neujde vám žiadny detail zo strávených spoločných chvíľ so svojou rodinou, na ktoré budete tak radi spomínať. V jednej kapsule sa nachádza až 1000 mg zdravých tukov. Bonuso je fakt, že Zerex Omega 3 prispieva tiež k udržaniu normálneho zraku. Zdravé oči, srdce a mozog sú predpokladom k plnohodnotným aktívnym chvíľam s dávkou energie v spoločnosti svojich najbližších. 

Zerex Omega 3 je skvelou voľbou, ak hľadáte niečo na podporu srdca a ciev.



srdce cievy vitamíny zdravie telo
Magazín arrow
Magazín arrow