Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

Spoznajte prírodné lieky na srdce. Čo mu prospieva?

Autor článku: redakcia Zerex.sk 06.12.2016 00:00 lieky na srdce

Zdravé bijúce srdce je znakom života. Srdce predstavuje jeden z najdôležitejších orgánov v našom tele. Preto by sme mali k nemu pristupovať s dostatočnou vážnosťou a zodpovednosťou. Zaslúži si, aby sme mu dopriali tú najlepšiu starostlivosť, akú vieme a dokážeme. Srdcovo-cievne choroby a ich dôsledky sú znakom toho, že čoraz viacej z nás sa o srdce nestará dostatočne. A práve tieto choroby sú v popredí medzi najčastejšími príčinami smrti vo svete. Prečo je to tak? Prečo podceňujme zdravie svojho srdca? Pripravili sme článok, v ktorom predstavíme podľa nás tie najlepšie prírodné lieky na srdce v podobe potravín, byliniek a produktov.

Čo srdcu škodí najviac?

Ako sme už naznačili v úvode nášho článku, deň čo deň pribúda ľudí, ktorým diagnostikujú srdcovo-cievne problémy alebo vážnejšie choroby. Každý deň zomrie na tieto choroby veľké množstvo ľudí. Spôsob života nás všetkých má za následok, že počet týchto problémov, ťažkostí alebo ochorení ustavične rastie. Môže za to predovšetkým veľa cholesterolu v krvi, nadváha, vysoký krvný tlak (hypertenzia), veľa tukov v krvi. Aj keď počas dňa nepociťujeme žiadne príznaky, o niekoľko rokov to príde - napríklad náhla mozgová príhoda alebo infarkt, ktoré vznikli kvôli dlhoročnému zanedbávaniu uvádzaných príznakov nezdravého životného štýlu. Práve v tomto smere znova opakujeme, ako je dôležitá prevencia pred týmito ochoreniami srdca a súčasnej aj ciev. Čo nám môže pomôcť najviac v cieli, aby sme si udržali počas života svoje srdce zdravé?

Pomoc prichádza z prírody

V prípade, že trpíme vysokým cholesterolom, nadváhou, či máme vysoký krvný tlak, dôležité je, aby nám bola určená správna liečba. Je na lekárovi, aby určil tú najsprávnejšiu liečbu, buď formou lieku na srdce alebo len vhodnou úpravou životného štýlu alebo zaradením byliniek, či vhodných výživových doplnkov do stravy. Samotné bylinky a výživové doplnky stravy nespomíname náhodou. Dávno je známe, že príroda je silná a má množstvo prírodných darov a liekov, napríklad aj pre zdravšie srdce a cievy. Tie sa už dlhé roky využívajú práve na liečbu rôznych chorôb, vrátane srdcovo-cievnych. Následne si predstavíme niektoré z prírodných potravín, produktov, či byliniek, ktoré môžu pomôcť jednak srdcu, ako aj cievam najviac ...

Ginko biloba

Ginko je aj v dnešnej dobe vyhľadávanou rastlinkou u mnohých z nás. Niet sa čo čudovať. Ginko má stále viacero priaznivých účinkov na celé telo. K dispozícii je aj ako liek a doplnok stravy v tabletkovej forme pre zdravé cievy a srdce. Ginko je dobrým a účinným antioxidantom. Rovnako ako cesnak eliminuje zrážanlivosť krvi. Okrem toho podporuje aj prekrvenie mozgu, či končatín. Priaznivé vplyvy ginka ocenia najmä žiaci a študenti (tiež ľudia s psychickou záťažou v zamestnaní), pretože značne zvyšuje výkonnosť, koncentráciu a zlepšuje pamäť.

Lecitín

Ďalšou prírodnou látkou, ako aj dobrým liekom na zdravé cievy a srdce, je látka menom lecitín. Lecitín je nesmierne dôležitý práve pre optimálne fungovanie všetkých buniek v ľudskom organizme. Napomáha odbúravať v tele cholesterol a tuky. Okrem toho má veľký význam pri regenerácii pečene, ktorá pravidelne čistí naše telo (detoxikuje) od škodlivých látok.

Pohánka

Isto ste o nej počuli, o jej priaznivých účinkoch na cievy. Ale prečo ju nemáte zaradenú vo svojom jedálničku? Pohánka istotne patrí do našej kuchyne, nielen kvôli svojej chuti, ale hlavne, že obsahuje veľmi prospešné živiny a látky pre naše cievy. Spomenúť musíme látku rutín, ktorá spevňuje cievne steny a dokáže zastavovať krvácanie. Pohánka tiež zlepšuje stavy s hemoroidmi, či varixmi (kŕčovými) žilami. Podporuje tiež obranyschopnosť organizmu, čo sa nám hodí v tomto jesenom období. Zmenšuje hodnoty nezdravého cholesterolu a zlepšuje zrážanlivosť ciev. V neposlednom rade pohánka ochraňuje črevá v našom tele pred nádorovými bunkami podporujúce vznik rakoviny čriev.

Avokádo

Okrem vyššie uvedených prírodných liekov, skúste ešte ďalší prírodný dar na zdravšie srdce menom avokádo. Avokádo je taktiež veľmi účinné v prevencii pred poškodením ciev. Odborníci zo Strednej Ameriky dokázali, že ak budeme avokádo pravidelne konzumovať (aspoň počas týždňa), môže nám poklesnúť cholesterol až o 17 percent. Ak je to čo i len možné, snažte sa avokádo konzumovať skutočne čo najčastejšie, pretože do tela dodáva veľmi zdravé nenasýtené mastné kyseliny, antioxidanty a zároveň aj vitamín E. Všetky tieto látky priaznivo vplývajú na cievy v celom tele.

Čím ešte zlepšiť svoje cievy a srdce?

Prírodných možností, ako zlepšiť svoje cievy a srdce, je ešte ďaleko viac. Skúste ešte napríklad nasledovné:

Koenzým Q10 - je to prírodný liek na srdce, cievy a zvýšenie energie. Posilňuje správnu činnosť srdca, zároveň pôsobí preventívne voči cievnej ateroskleróze. Ochraňuje tiež bunky v tele pred škodlivými látkami. Ak máme málo energie, dokáže nám ju veľmi rýchlo a zdravo prinavrátiť.

Vitamíny C a E - vitamín C zintenzívňuje úroveň dobrého (zdravého) cholesterolu v tele. Okrem toho má veľký význam aj pri vytváraní cievneho kolagénu a obnove stien samotných ciev. Vitamín E zase eliminuje úroveň zlého (nezdravého) cholesterolu v tele. Pomáha brániť zrážaniu krvných doštičiek a vystupuje tak ako významný preventívny článok pred vznikom trombózy (čiže uzatvorením krvnej cievy krvnou zrazeninou).

Ľanový olej - zabraňuje zlučovaniu krvných doštičiek a tým aj vzniku trombózy. Podporuje pokles úrovne cholesterolu a rovnako aj ideálnu cirkuláciu krvi.

V závere ešte pripomíname, aby ste sa nikdy neriadili myľnou predstavou ako väčšina z nás o tom, že cievy nemusia byť zdravé, pretože väčší význam majú zdravé orgány. Bez zdravých ciev a cievneho systému by sme nemali v tele a orgánoch dostatok kyslíka a preto by bunky mohli zostať bez dostatku živín. Pamätajte na to pri každom náznaku problému so srdcom. A ktorý prírodný liek na srdce a cievy si teda vyberiete vy?



cievy srdce
Magazín arrow
Magazín arrow